Hey Joris,
Originally posted by Unregistered
Rob,
Ergens heb je wel gelijk: een second-line-of-defense is niet nodig als de eerste line al perfect is.
Helaas komt het in de praktij zelden voor.
Inderdaad, en dat heb ik ook wel genoemd:
"De software moet fundamenteel veilig zijn. Nu snap ik dat dit nooit helemaal mogelijk is, maar het gaat erom dat mensen hiervan bewust moeten zijn en ook eisen dat de software fundamenteel in zekere mate veilig is."
Een voorbeeld:
-Een automobilist moet aantonen dat hij veilig kan rijden voor hij de weg op mag.
-Een auto wordt zeer goed op veiligheid getest en moet aan strenge eisen voldoen voor hij de weg op mag.
Kan je hieruit de conclusie trekken dat autogordels, airbags, verkeerslichten snelheidscontroles, vangrails enz. overbodig zijn ?
Helaas niet: er zijn mensen in het spel, en mensen maken fouten.
Of ze nu systeembeheerder of automobilist zijn, of leverancier van software of van auto's.
Dat klopt ook, goede vergelijking ook... maar mijn doel was ook niet echt om te zeggen dat beveiligen niet meer nodig is.. hoewel ik wel denk dat mensen die *niet* weten hoe ze het systeem fundamenteel redelijk veilig kunnen houden (updates, alleen het nodige installeren en de configuratie op de juiste manier instellen), dat die ook niet weten hoe ze een firewall goed kunnen instellen. Nu ligt het bij een virusscanner weer iets anders. Maar in principe is het zo dat een gewone thuisgebruiker met de nodige kennis geen extra line of defense nodig zou hebben.. zolang degeen maar weet wat ie doet. Wat je zegt over "rijbewijs" zouden bedrijven kunnen toepassen als "gebruikersbewijs", medewerkers eerst een cursus veilig gebruik van internet te laten volgen of iets dergelijks.
De theorie is anders dan de praktijk.
Het gaat mij er om dat mensen die dit lezen en hier niet eerder over gedacht hebben er eens bij nadenken om verantwoordelijker te werken en te kiezen.
Ik vind dat de mensen moeten proberen de fabrikanten wat meer onder druk te zetten om een __onveilige code__ tegen te gaan.
Hoe dit zou kunnen is onderwerp ter discussie. Maar ik denk aan:
- Beheerders en bedrijven meer aandacht voor veiligheids aspecten voor het kopen van een bepaald product
- Gebruikers die zelf hun software kopen eerst eens kijken naar de mate van veiligheid; of vragen aan des kundigen
Wat het grootste probleem is dat mensen hiervan weerhoudt is het gebrek aan concurrentie en het binden aan bepaalde fabrikant
Wettelijke oplossing:
- Concurrentie vergroten door gebruik van open standaarden in software te verplichten
Deze laatste oplossing heeft wat haken en ogen natuurlijk. Het is mogelijk dat gebruikers - wanneer ze niet kritisch kiezen - het goedkoopste product nemen zonder op de veiligheid te letten. Maar dit laatste is juist wat ik met mijn post wilde bereiken, dat degeen die het leest en waarvoor het iets nieuws is natuurlijk bewuster gaat worden op het gebied van 'fundamentele' veiligheid van de software. Het belangrijke is natuurlijk dat met een dergelijke wet de mensen ook een keuze hebben om voor veilig te gaan.
Joris [/B][/QUOTE]