Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Nu steeds meer zaken digitaal gaan, vroeg ik me af waarom dagvaarden voor de rechter eigenlijk nog steeds op papier moet? Een e-mailadres of ip-adres is toch ook aan een specifiek persoon te koppelen, zo zou je kunnen stellen dat het "uitreiken" van een dagvaarding via internet ook controleerbaar moet zijn.
Antwoord: Gedagvaard worden, oftewel voor de rechter moeten komen, is juridisch een zware stap: mensen kunnen daardoor veroordeeld worden tot schadevergoeding of andere maatregelen die een forse ingreep in hun leven kunnen betekenen. Zeker als ze niet komen, want dan worden ze "bij verstek" veroordeeld, oftewel de default dat de eiser gelijk heeft. Het proces rond dagvaarden is daarom helemaal dichtgetimmerd om te voorkomen dat mensen zonder het te weten gedagvaard en veroordeeld kunnen worden.
Volgens de wet moet een dagvaarding "bij exploot" worden uitgebracht, wat een moeilijke manier is om te zeggen dat een deurwaarder deze moet gaan bezorgen bij de gedaagde (art. 111 en 45 Rechtsvordering).
Hoofdregel is dat een dagvaarding bij de betrokken persoon persoonlijk wordt afgeleverd. Het mag ook bij een huisgenoot, mits het "aannemelijk is dat deze zal bevorderen dat het afschrift degene voor wie het exploot is bestemd, tijdig bereikt." En ja, je bent dus de Sjaak als de deurwaarder denkt dat je huisgenoot dat gaat doen en deze het exploot vervolgens in de kachel stopt.
Ben je niet te vinden en heb je geen woonplaats in Nederland, dan moet een uittreksel van de dagvaarding bekend gemaakt worden in een landelijk of regionaal dagblad (voor de regio waar je je waarschijnlijk verstopt). Dit is zeg maar het 19e-eeuwse equivalent van een broadcast message.
Zonder wetswijziging is het dus niet mogelijk om te volstaan met een dagvaarding per e-mail, Twitter, Facebook of ander digitaal medium. Misschien is Nu.nl nog wel als landelijk dagblad aan te merken, zodat je daar een bericht zou kunnen plaatsen. Maar veel meer dan dat zal niet lukken.
Persoonlijk vind ik dit jammer: mensen zijn tegenwoordig zo goed elektronisch bereikbaar dat ik niet weet waarom er dan nog iemand aan de deur moet komen. Als je mij wilt bereiken, is e-mail echt efficiënter dan een brief in mijn bus steken. En ik ben daar lang niet de enige in denk ik.
Natuurlijk, er zijn gevallen zat waarbij het onduidelijk is of het e-mailadres wel juist is, of de dagvaarding is aangekomen en noem maar op. Maar dat zijn implementatieproblemen. Bovendien kun je het risico daarvoor bij de eiser leggen. Die moet bewijzen dat er correct gedagvaard is. En als hij niet kan bewijzen dat de mail is aangekomen, dan is er dus niet juist gedagvaard. Lukt hem dat wel, bv. omdat de gedaagde terugmailt met "haha dagvaarden per e-mail is niet rechtsgeldig", dan zou ik niet weten waarom er niet correct gedagvaard zou zijn.
Ook bij media zoals Hyves en Facebook zou dit kunnen gelden. Als vaststaat dat een bepaalde Hyve van iemand is, en je wilt die iemand dagvaarden, waarom zou een krabbel met "hoi je bent gedagvaard srsly" dan niet genoeg moeten zijn?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.