Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag:Sinds kort ben ik bij een nieuwe werkgever begonnen en vandaag werd mij door mijn baas verteld dat hij in iedereen zijn mailboxen kijkt en dit ook doet. Hij heeft mij dit ook laten zien en inderdaad staan alle mailboxen van collega’s in zijn Outlook. Dat mag toch niet zomaar?
Antwoord: Als werknemer mag je een redelijk niveau van privacy verwachten op je werkplek. Dat geldt ook voor internetgebruik. De privacy van de werknemer gaat onder normale omstandigheden boven het bedrijfsbelang bij monitoren of loggen van internetgebruik. Pas bij een redelijk vermoeden van wangedrag mag de werkgever gaan observeren. Dit bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in het Copland-arrest. Niet zo veel als thuis, maar ook niet totaal geen privacy. En, zo bleek uit datzelfde Copland-arrest, ook bij internetgebruik mag je enige privacy verwachten.
Om überhaupt werknemers te mogen monitoren, dient een werkgever allereerst een privacyreglement op te stellen zodat de werknemers kunnen nalezen wat er allemaal wel en niet mag en wat er zoal gelogd/gemonitord gaat worden. Bij grote ondernemingen is de instemming van de Ondernemingsraad verplicht.
Dat reglement mag trouwens niet neerkomen op "wij mogen alles monitoren en u heeft geen privacy". De werkgever is verplicht rekening te houden met de privacy van de werknemers, en er moet mogelijkheid zijn tot privégebruik van e-mail en internetfaciliteiten. Natuurlijk is een werkgever niet verplicht om werknemers op internet te laten of om ze een eigen e-mailaccount te geven. Er zijn bedrijven waar de computers niet bij internet kunnen, en er bv. alleen een standalone computer is met internettoegang. Daar komen de mails met orders binnen, en daar kunnen mensen met klanten mailen. In zo'n situatie heb je geen tot zeer weinig privacy, want daar moet je weten dat anderen lezen wat er binnenkomt en uitgaat. Maar krijg je vrije toegang tot internet vanaf je werkplek, dan mag je verwachten dat je in je lunchpauze even je mailbox mag checken. Wie verwachtingen schept, moet ze waarmaken.
Standaard alle mailboxen kunnen doorlezen gaat erg ver, en ik vermoed dat dit bij de rechter wel als privacyschending zal worden gezien. Er is geen redelijk belang waarom de werkgever op elk moment bij elke mail zou moeten kunnen. Natuurlijk, er kunnen belangrijke mails (orders, annuleringen, offerteaanvragen) binnenkomen waar hij bij moet kunnen als de normale ontvanger er niet is. Maar er zijn meer manieren om dat probleem op te lossen. En als er meerdere manieren zijn, moet de werkgever de minst privacyschendende kiezen. Zo zou hij bijvoorbeeld functionele mailboxen kunnen aanmaken (sales@, orders@) en die toegankelijk maken voor alle betrokkenen plus hemzelf. Dan hebben werknemers hun eigen mailbox voor hun eigen zaken, en is klantcorrespondentie altijd in te zien.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.