De hackers die duizenden e-mails van de Universiteit van East Anglia over mogelijke manipulatie met klimaatgegevens buitmaakten, zijn waarschijnlijk betaald om de klimaattop te saboteren, aldus VN-functionarissen. Het incident wordt vergeleken met het Watergate schandaal. Volgens Jean-Pascal van Ypersele, vicevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), is de diefstal niet werk van amateur-klimaatsceptici, maar gaat het om een goed gefinancierde poging om het publieke vertrouwen in de wetenschap die aantoont dat de mens voor klimaatsverandering verantwoordelijk is, te ondermijnen.
Hackergate
Van Ypersele wijst daarbij naar het plaatsen van de e-mails op een kritische Russische website. "Het is normaal voor Russische hackers om voor hun diensten betaald te krijgen. Als je naar de hoeveelheid e-mails kijkt, niet alleen het downloaden van de data, maar de selectie van e-mails en documenten, dan is er geen willekeur in het spel. Dit is 13 jaar aan gegevens en niet het werk van amateurs."
De e-mails hebben ervoor gezorgd dat de klimaattop vooral in het teken van de e-mails staan, in plaats van het terugdringen van broeikasgassen. Toch blijft Van Ypersele achter de bevindingen van de onderzoekers staan. "Dit is niet climategate, maar hackergate. Laten we niet het woord 'gate' vergeten, dat slaat op een plek waar de gegevens gestolen werden door mensen die hiervoor betaald kregen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.