Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag:Op het forum las ik de vraag "Mag een werkgever iemand uit de organisatie de opdracht geven om medewerkers te controleren wat ze doen op social media?" Nu vroeg ik me af wat jij hiervan vindt?
Antwoord: Voor bedrijven zijn social media vaak een grote zorg. Mensen schrijven zomaar over collega's of over het werk, en dat is niet de bedoeling. (Dat iedereen dat vroeger op verjaardagen dat ook al deed, lijkt daarbij geen relevant argument.) Er wordt dus hard nagedacht over controlemogelijkheden.
Op zich kan dat, maar je zult als bedrijf wel duidelijke regels moeten stellen. Dat gebeurt meestal in een internetprotocol of internetreglement. Daarin kan bijvoorbeeld staan hoe ver je mag gaan met privémail of gebruik van internet of telefoon. Maar óók wat je uitspookt op social media (of, heel ouderwets, discussieforums) kan daarmee geregeld worden.
Wel moet er dan natuurlijk een redelijk belang zijn voor de werkgever om iets te mogen zeggen over wat je twittert of Facebookt. Het moet dan kort gezegd te maken hebben met het werk: als je twittert over nieuwe opdrachten, op je Hyve krabbelt met collega's of op je Facebook foto's zet van het prototype van het nieuwe product, dan mag je werkgever daar wat van zeggen. Veel voorkomend is ook het klagen over collega's (of je baas); ook dat kan de werkgever reguleren omdat hij moet zorgen voor een goede werksfeer. En als je vragen over het bedrijf of producten/diensten van het bedrijf gaat beantwoorden, dan kan dat zomaar ook een belang van de werkgever raken. Een werkgever kan natuurlijk niet verbieden dat je twittert over privézaken of op Hyves foto's zet van het cafébezoek. Nou ja, héél misschien dat laatste wel als je een representatieve functie hebt én die er prominent naast staat bij de foto's.
Dergelijke regels leveren een beperking van je vrije meningsuiting op, maar dat is legaal - mits men niet verder gaat dan nodig vanuit dat redelijk belang. Je kiest er zelf voor wanneer je in dienst treedt bij dat bedrijf. Wel moet het gaan om zaken die met je werk te maken hebben. Je werkgever kan je niet verbieden je mening over je favoriete voetbalclub te uiten, tenzij je bij een concurrerende club werkt natuurlijk. Werk je bij een bank, dan kun je niet zomaar zeer negatieve artikelen over het bankwezen publiceren.
Dus ja, een werkgever mag regels stellen en als die regels er zijn, controleren op de naleving daarvan. Hij moet dat wel met open vizier doen: openbare publicaties (Twitter, publieke Linkedinberichten) mag hij lezen, maar private berichten (privéfoto's op Hyves of afgeschermde discussies op Facebook) mag hij alleen lezen als de werknemer hem expliciet geautoriseerd heeft daarbij te kunnen. Met een valse naam proberen vriendje te worden en dan alles te lezen lijkt me niet te kunnen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.