Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Recent zag ik op een webwinkel een dure professionele camera aangeprezen voor NUL euro. Ik dacht dat hier een addertje onder het gras moest zitten, dus ik heb gezocht maar ik kon niets vinden. De prijs was écht nul. Toen heb ik 'm maar besteld, en ik kreeg nog een bevestiging ook dat de prijs écht nul euro was, hoewel wel exclusief verzendkosten. Maar twee dagen later kreeg ik een mail van de winkelier dat die prijs een fout was en hij de order annuleerde. Mag dat eigenlijk wel?
Antwoord: Jazeker, dat mag. Op zich is een aanbod op een website rechtsgeldig en bindend, maar als de prijs zó afwijkt van wat je als consument mag verwachten, dan dien je als consument even navraag te doen. Doe je dat niet en bestel je gewoon, en blijkt de prijs onjuist, dan mag de winkelier de bestelling annuleren. Dit blijkt uit het OTTO-arrest uit 2008.
Wanneer de prijs "gewoon" is, ook al is hij lager dan gebruikelijk, dan zit de winkel eraan vast. Ook als hij niet bedoelde die prijs te hanteren. Stel een camera van normaal zo'n 500 euro wordt nu voor 350 aangeprezen: daar zit de winkel aan vast, dat is weliswaar een aardige korting maar dat kun je verwachten bij webwinkels. Wordt hij voor 3,50 aangeprezen dan moet je weten dat er iets niet klopt.
Voor de duidelijkheid: de algemene voorwaarden van de winkelier helpen hier niet. Vaak staat daarin (of in een disclaimer) dat alles onder voorbehoud van typefouten is. Dat is niet rechtsgeldig, zo oordeelde het Hof in dat OTTO-arrest. Als de consument mocht denken dat dit een reëel aanbod is, dan zit de winkel eraan vast, en de kleine lettertjes veranderen daar niets aan.
De enige vraag is dus: gezien alle omstandigheden, mocht je afgaan op die prijs? Bij een prijs van nul euro lijkt het antwoord me altijd "nee, dat mocht je niet".
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.