Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Onlangs ben ik van baan verwisseld. Mijn contract bij mijn oude werkgever bevatte een relatiebeding. Ik mag geen contacten maken met klanten van mijn oude werkgever. Nu kreeg ik gisteren een brief dat ik dit beding zou schenden omdat ik sommige klanten nog in mijn LinkedIn-netwerk heb. Valt dat er ook onder? Het is toch doodnormaal dat je relaties in je netwerk hebt?
Antwoord: Een relatiebeding is een contractuele clausule die je verbiedt om gedurende een zekere tijd met relaties (klanten of opdrachtgevers) van je werkgever in zee te gaan. Hier zitten grenzen aan, maar in principe mag een werkgever zo’n eis stellen. Wel moet het relatiebeding schriftelijk afgesproken zijn (art. 7:653 BW).
Of een relatiebeding ook op LinkedIn geldt, is een juridische open vraag. Het lijkt mij dat als je afspreekt je “oude” relaties niet meer te benaderen na ontslag, je dat ook niet via Linkedin (of Hyves of Xing of Facebook) mag doen. Het technisch middel doet er niet toe, waar het om gaat is wat jij als ex-werknemer doet: probeer je oude relaties mee te nemen naar je nieuwe werk? Zo ja, dan overtreed je het relatiebeding.
Natuurlijk wil contact via Linkedin niet automatisch zeggen dat je ze weghaalt bij je ex-werkgever of opdrachten bij ze probeert los te krijgen. Het zal dus neerkomen op de vraag hoe het beding is geformuleerd ("contact onderhouden met" of "actief benaderen met het doel ze te laten overstappen" maakt nogal een verschil).
In april vorig jaar werd een man veroordeeld tot 10.000 euro boete voor overtreding van zijn relatiebeding. Dat beding verbood hem om gedurende een jaar na afloop van het contract "direct of indirect, rechtstreeks of zijdelings contact te hebben of te onderhouden" met iedere werknemer van vijf bij naam genoemde bedrijven.
De rechter zag een geaccepteerd contactverzoek met zo'n werknemer als een overtreding van het relatiebeding. Naar de letter van het beding was dat juist: iemand op LinkedIn toevoegen is “in welke hoedanigheid dan ook, direct of indirect, rechtstreeks of zijdelings contact hebben” met die iemand. Al was het maar omdat LinkedIn een updatemail stuurt dat je connectverzoek is geaccepteerd.
Of daarmee élke LinkedIn-verbinding een schending van een relatiebeding oplevert, betwijfel ik. Vonnissen bij arbeidsrecht zijn altijd heel erg gebaseerd op de specifieke feiten - en vaak ook het gevolg van reeds flink uit de hand gelopen ruzies en misstanden. Dit vonnis was een vervolg op een eerder vonnis waarbij óók al geoordeeld werd dat het relatiebeding was overtreden. Ik kan me goed voorstellen dat een rechter dan strenger vonnist, zeker bij een kort geding waarbij niet al te diep op de feiten ingegaan kan worden.
Ook moet je bij elk relatiebeding apart analyseren of het wel redelijk geformuleerd is en of deze specifieke connect een overtreding daarvan zal zijn. Een relatiebeding dat vijf bedrijven specifiek noemt, zal eerder redelijk zijn dan “verboden met enige relatie contact op te nemen”.
Wel zul je als ex-werknemer extra voorzichtig moeten zijn met het opnemen van relaties in je netwerk die eigenlijk van je werkgever zijn. Zeker als ze op zo’n expliciete lijst staan. Maar dat is niet LinkedIn-specifiek: dat mocht je ook al niet met de Rolodex met visitekaartjes tien jaar geleden.
Voor een klant heb ik enige tijd geleden een Linkedinbeding geschreven als onderdeel van het arbeidsreglement. Kort gezegd kwam dit erop neer dat de werkgever als onderdeel van het exittraject het Linkedinnetwerk van de werknemer mocht bekijken en dan bedrijven of personen kon aanwijzen die “haar” relaties waren (in tegenstelling tot relaties van de werknemer zelf). Dergelijke relaties moeten dan verbroken worden of worden gekoppeld aan de opvolger. Nogal een gedoe, en je voelt de ruzies al aankomen, maar veel beters weet ik niet. Jullie wel?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.