image

"In 2020 overal sensoren; van slippers tot auto"

maandag 11 november 2013, 13:53 door Redactie, 7 reacties

Over zeven jaar zullen ouderen met slippers rondlopen die in de gaten houden of ze niet vallen en zijn auto's voorzien van sensoren die de hoogte van de autoverzekering bepalen. Dat voorspelt marktvorser Gartner. Volgens het bedrijf zijn in 2020 meer dan 30 miljard apparaten met het internet verbonden.

Het gaat dan niet alleen om computers, tablets en smartphones, maar ook allerlei andere apparaten. Het 'Internet of Things', zoals deze ontwikkeling wordt genoemd, zal een grote invloed op zowel markten als uitgaven hebben. In de gezondheidszorg voorspelt Gartner slimme slippers en andere draagbare apparaten voor ouderen die sensoren bevatten die valpartijen en verschillende medische condities kunnen detecteren.

In het geval er iets mis is kunnen de apparaten een dokter via e-mail of sms-bericht alarmeren. "Wat een val en mogelijk een kostbare trip naar het ziekenhuis kan voorkomen", laat Gartner weten. Een ander voorbeeld is het installeren van sensoren in auto's. Aan de hand van het rijgedrag wordt dan de te betalen verzekering bepaald.

Sensoren

"Het internet of Things maakt oplossingen mogelijk die voor consumenten zijn geoptimaliseerd en maakt nieuwe innovatieve businessmodellen mogelijk", stelt vicepresident Peter Sondergaard. Zo zal het Internet of Things miljoenen nieuwe objecten en sensoren voortbrengen die gegevens in real-time genereren. "Data is geld", vult Nick Jones aan. "Bedrijven hebben big data en opslagtechnologieën nodig om de gigantische hoeveelheid informatie te verzamelen, te analyseren en op te slaan."

Om al deze data uiteindelijk ook in geld om te zetten zullen bedrijven en managers beslissingen steeds vaker aan computers uitbesteden, omdat ze hier zelf niet de tijd of capaciteiten voor hebben. "Computers kunnen complexe beslissingen maken gebaseerd op data en kennis, en kunnen die beslissingen in onze eigen taal aan ons terugkoppelen. Om in de digitale wereld te slagen moet je ze toestaan dit te doen", aldus Jones.

Reacties (7)
11-11-2013, 14:19 door Anoniem
"Een ander voorbeeld is het installeren van sensoren in auto's. Aan de hand van het rijgedrag wordt dan de te betalen verzekering bepaald."

Ja want verzekeraars en privacy zijn de meest betrouwbare combinatie.....NOT !
Kortom, hoeveel is je privacy je (financieël) waard ?
En als je slechts beperkte financiële middellen hebt ?
Moet je dan maar je privacy voor lief nemen, simpelweg omdat je het niet kunt betalen.
Privacy wordt naast een morele steeds meer een financiële kwestie, waarbij het hebben van je recht op privacy uiteindelijk (flink) duurder is.

Ik snap wel dat bedrijven dit commercieel willen, maar een keuze m.b.t. privacy zou wettelijk niet gebaseerd mogen zijn op hoe diep je geldbuidel is.
11-11-2013, 14:26 door Anoniem
"Dat is geld"
En daar wringt de schoen. Ondanks de mooie woorden over geoptimaliseerde oplossingen voor consumenten gaat het er hier niet om de vraag hoe je die oudere helpt maar om hoe je aan die oudere verdient.

Het gebruik van het woord "consumenten" zegt eigenlijk ook al hoe men mensen ziet: als kopers van dingen. Alsof we daarvoor bestaan. We zijn zoveel meer.
11-11-2013, 14:37 door Anoniem
Een ander voorbeeld is het installeren van sensoren in auto's. Aan de hand van het rijgedrag wordt dan de te betalen verzekering bepaald.

Leuk gesteld, maar zitten we (de consumenten) hier ook op te wachten. Het feit dat iets kan, wil nog niet zeggen dat iets moet. Niet alles hoeft bepaald te worden op basis van metingen. Een bepaald rijgedrag kan verkeerd zijn, maar dat moet aan de locatie en de omstandigheden gekoppeld worden. Bij een auto kan het feit dat iemand vaak 150+ rijdt een veeg teken zijn. Gebeurt dit in Duitsland en als er geen kip op de weg is, dan is dit volkomen acceptabel gedrag. Alleen is de vraag of dit dan wel goed wordt meegenomen, want dat is vaak een subjectief oordeel. Bovendien werken dit soort systemen de schending van de privacy alleen maar in de hand, want het rijgedrag, maar ook de locatie en de route zullen moeten worden vastgelegd. En we weten intussen hoe allerlei instellingen hier ge/misbruik van kunnen maken.

Computers kunnen complexe beslissingen maken gebaseerd op data en kennis, en kunnen die beslissingen in onze eigen taal aan ons terugkoppelen. Om in de digitale wereld te slagen moet je ze toestaan dit te doen

Zodra uit beslissingen de menselijke hand wordt weggehaald, krijg je schreinende gevallen. En omdat alles niet meer door mensen wordt gedaan, blijken er ook geen oplossingen meer mogelijk..
11-11-2013, 15:26 door Anoniem
De vraag is maar helemaal of we dat wel willen met z'n allen. En als niet, dan zullen de techneuten zich daar maar aan moeten aanpassen. Want waar doen we dat techniese nou helemaal voor? Puur omdat het kan? Dat is steeds minder houdbaar.
11-11-2013, 15:41 door Anoniem
Ha, weer een stelletje waarzeggers. Het negatieve effect ervan is dat sommige (veel?) mensen het gevoel kunnen krijgen dat De Toekomst een door Juggernaut is die overbiddelijk over je heen walst. Wat niet zo is. Kijk maar hoe de mensen in 2005 dachten over hun financiële toekomst en hoe die er sinds 2008 uitziet. Ze konden niet eens drie jaar vooruitkijken, laar staan zeven.
11-11-2013, 17:05 door Anoniem
Tja Gartner is nou eenmaal een trendspotter, dus dat zij het roepen betekent én dat het al onderweg is én dat er wel zoiets zal komen als wat zij roepen, maar niet precies dat.

Ik denk ook dat het helemaal niet zo'n slecht idee is, al die sensoren in een Internet of Things. Maar ik denk dat je de verbinding niet direct moet leggen met bijvoorbeeld een verzekeraar. Een beter idee lijkt mij om de gegevens verzameld door jouw sensoren te laten stromen naar een verzamelpunt dat je zelf bezit, zodat je daarna zef beslist wat ermee gebeurt.
11-11-2013, 19:20 door Anoniem
Door Anoniem:
"Dat is geld"
En daar wringt de schoen. Ondanks de mooie woorden over geoptimaliseerde oplossingen voor consumenten gaat het er hier niet om de vraag hoe je die oudere helpt maar om hoe je aan die oudere verdient.

Het gebruik van het woord "consumenten" zegt eigenlijk ook al hoe men mensen ziet: als kopers van dingen. Alsof we daarvoor bestaan. We zijn zoveel meer.

Zeer juist. Een ander toekomstbeeld is dat gigabedrijven ons gaan hoeden als (koop)vee. Intensieve menshouderij. We zijn al een aardig eind op weg, maar misschien komt er wel een rebellie tegen. Het is te hopen dat we ook weer burgers worden. Of The Internet of Things daarbij helpt, is zeer te vraag. Tenzij het boek "Brave New World" van Aldous Huxley (uit 1931!) aan *alle* Things wordt gekoppeld, zodat je eerst een stukje moet lezen voor je het Thing kunt gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.