Door Anoniem: Mijn moeders oudedagvoorziening is verwoest en de katvanger is niet te vervolgen....
Katvangers vervolgen heeft ook niet zoveel zin. Je wil de daders, maar die hebben zich goed verscholen. Vandaar ook mijn opmerking over met identiteitskaarten moeten wapperen: Het geeft een schijnveiligheid terwijl het juist mogelijkheden creert (en ook de noodzaak daartoe) om dwaalsporen vol katvangernamen uit te zaaien. Dat maakt dus vooral opsporing ingewikkelder en de po-li-tie heeft het al zo moeilijk.
Ik heb zelf meteen mijn spaargeld overgezet naar een andere bank om het risico te spreiden.
Dit is inderdaad de betere optie. Als je veel pint heb je sowieso twee betaalrekeningen nodig, beide met een laag courant saldo, bij verschillende banken, en spaargeld moet dan weer bij derde en verdere banken gestald worden. Waarom twee pinrekeningen? Voor het geval er eentje weer eens storing heeft. Maar je wil er weer niet teveel opzetten voor het geval je overvallen wordt. Tot zover het gemak van pinbetalingen.
Ik zou willen pleiten voor een extra verificatie vanuit de bank, dat zodra een overboeking gemaakt wordt van een bedrag boven een bepaalde waarde er eerst telefonisch contact met de rekeninghouder wordt gezocht, voordat de betaling uitgevoerd kan worden.
Voor individuele gevallen een leuke aanpak, maar in zijn algemeenheid gaat dat veel te ver. En welke bank wil er nog maatwerk leveren? Veel te duur, meneer.
Wat dat betreft is het bankierswezen langzaamaan omgebouwd tot een spionage- en politioneringsmachine en al lang geen dienstverleningsindustrie meer. (Dat laatste kan je ook zien aan hun eigen waanidee dat ze "financieele producten" zouden leveren. Net als dat de ovchipkaart geen "vervoersproducten" bevat, maar vooraf betaalde beloftes over eventuele dienstverlening op een later tijdstip, want je moet nog maar zien of de bus dan ook rijdt, zo levert de bankiersindustrie geen producten maar beloften tot je eigen geld terugkrijgen op een later tijdstip. Je moet nog steeds maar hopen dat Dijsselbloem niet tussentijds met zijn "template" langskomt, bijvoorbeeld. Maar ik dwaal af.)
Let wel: Waar ik het niet mee eens zou zijn is om zoiets voor iedereen te verplichten. Ik ben het wel met je eens dat zo'n terugbelvereiste voor sommige mensen nuttig zal zijn, en ik zou het dan ook een goed idee vinden als banken je de mogelijkheid zouden bieden zoiets in te stellen op jouw bankrekening.
Maar bedenk dat als dat terugbellen gemeengoed wordt, oplichters daar wel weer een babbeltruuk omheen zullen verzinnen, en daar zullen nog steeds wel mensen intrappen. Zie bijvoorbeeld die schrijnende gevallen van mensen die meerdere hypotheken hebben afgesloten om maar hun Nigeriaanse prins te plezieren. Je staat er toch zelf bij? En toch doen ze het.
Iets vergelijkbaars met pinnen buiten de EU.
En hoe willen ze je bellen als je in, zeg, de Afrikaanse zandbak staat? Je normale nummer gaat daar niet werken.
Wat dat betreft probeer je systeem-brede oplossingen voor een enkel ongeluk te verzinnen. Vergelijk het met, bijvoorbeeld, die Volendamse drievoudige cafébrand. Daar zijn allerlei landelijke maatregelen getroffen om de veiligheid door het hele land op te schroeven terwijl het in de meeste gevallen wel snor zat. Het probleem zat hem dan ook niet in gebrek aan regelgeving, maar in individuele caféhouders die de regels aan hun laars lapten
en verantwoordelijke ambtenaren die hun werk verzaakten. Maar zijn die ambtenaren op het matje geroepen? Nee natuurlijk niet, er zijn meer regels verzonnen en daarmee iedereen op kosten gejaagd. Begrijpelijk, maar niet constructief, en op de lange termijn vooral nodeloos duur.
Er is een punt voorbij welke je gewoon niet beter beveiligen kan zonder iedereen in een dwangbuis te stoppen, en dat heeft niet echt veel zin. Wil niet zeggen dat er geen ongelukken zullen gebeuren. Wel dat je daar niet tegenin moet proberen te regelgeven. Dat is kostbaar en contraproductief, hoe zuur het ook is voor degenen die ondanks alles toch nog ongelukkig terechtkomen. Want één ding weet je heel zeker: Er gaan altijd ongelukken blijven gebeuren.
De meest logische volgende stap zal inderdaad het benaderen van een gespecialiseerde advocaat om toch te proberen de schade nog iets te kunnen beperken.
Jup. Ik geef het weinig kans maar als er iemand iets kan bereiken zal het specialistenwerk zijn, ja. Desondanks leef ik met jullie mee en wens ik succes met de schade in te perken.