Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Ik werk bij een bedrijf waar men al een paar jaar BYOD toestaat. Op mijn eigen laptop draai ik tot volle tevredenheid McAfee antivirussoftware. Recent heeft het bedrijf besloten dat zij Kaspersky veiliger vinden, maar dat wil ik niet op mijn eigen laptop. Mogen ze mijn laptop nu weren op het bedrijfsnetwerk?
Antwoord: In het kort: ja, dat mogen ze maar dan moeten ze wel een bedrijfslaptop of -PC verschaffen.
Hoofdregel is dat de werkgever verantwoordelijk is voor het gereedschap dat de werknemer nodig heeft om zijn werk te doen. Bij Bring your own device wordt deze verantwoordelijkheid gedelegeerd, maar nog steeds heeft de werkgever uiteindelijk de eindbeslissing. Als zij dus scanner A beter vinden dan scanner B, dan heb je als werknemer te werken met A.
BYOD is een bedrijfsbeslissing, geen recht van de werknemer. (Tenzij er in je arbeidscontract staat dat je te allen tijde je eigen laptop mag gebruiken, maar dat lijkt me sterk.) De werkgever geeft ruimte maar mag die ook weer intrekken, tenzij dat in strijd is met de redelijkheid. Want alle bedrijfsbeslissingen moeten uiteindelijk wel redelijk zijn.
De discussie over welke virusscanner beter is, lijkt me er eentje waar je moeilijk uit komt bij de rechter. En dan kom je al snel uit bij "ik zie geen reden waarom het níet redelijk zou zijn", en dan moet je als werknemer je dus maar neerleggen bij die beslissing.
Vervolgens mag de werkgever dus de laptop weren omdat deze niet aan de BYOD eisen voldoet. Dat betekent dat de werknemer zonder eigen laptop op het werk zit. Dát is dan weer het probleem van de werkgever: deze zal nu een laptop van de zaak moeten geven, omdat de werknemer nu zijn werk niet kan doen.
Mensen verplichten een eigen laptop mee te nemen én ze verplichten bedrijfssoftware te installeren is niet redelijk.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.