Door karma4: Je ziet een aantal giftige reacties en je reageert er niet op (net hierboven).
Ik heb inderdaad niet overal op gereageerd, net zo goed als ik lang niet in elke thread op jou reageer.
Je ziet pishing in het avatar gebeuren, natruurlijk totaal
Ik heb geen flauw idee waar dit over gaat.
Je reageert anoniem zonder verder aanduiding, daarmee geef je aan dat de ander maar helderziend moet zijn wat je achtergrond kennis en doel is.. Niet een basis voor makkelijk communiceren. Overleggen met een bekend afgebakend doel hebben een voorstelrondje ook als is de tijd beperkt.
Toen ik ooit, op andere sites dan deze overigens, begon te merken hoe fanatiek mensen met elkaars reputatie bezig zijn (waar ik me nu ook aan schuldig maak natuurlijk) heb ik me daar hogelijk over verbaasd. Zelf keek ik niet eens naar wat voor naam of synoniem erbij stond, ik keek naar wat er stond en beoordeelde dat op zijn eigen inhoud. Maar ik zag aan de lopende band mensen verstandige dingen stellen worden afgebrand en mensen die duidelijk inhoudelijk niet hun beste moment hadden bloedserieus genomen worden. Niet op basis van wat ze op dat moment beweerden maar op basis van dingen die eerder hadden plaatsgevonden.
Van daaruit is me uiteindelijk toch op gaan vallen dat er mensen zijn die keer op keer op dezelfde manier heel verstandige of juist heel onzinnige dingen beweren.
We voeren een ongelijk gesprek in termen van het kunnen koppelen van uitspraken aan eerdere uitlatingen. Maar mijn keuze om geen account aan te maken is even legitiem als jouw keuze om dat wel te doen. En ik doe mijn stinkende best om duidelijk en volledig te zijn in mijn formuleringen, om goed Nederlands te schrijven, om duidelijk aan te geven waar ik op reageer, om duidelijk te maken of ik dezelfde of juist een andere Anoniem ben als dat relevant is, en om andere verduidelijkingen toe te voegen waar dat nodig is. Ik geloof niet dat je helderziend hoeft te zijn om mij te kunnen volgen.
Alleen als OSS aangevallen wordt door mij reageer je wel. Ik houd het er maar even op dat dat je achtergrond is.
Zoals ik hierboven op 23-02-2019, 16:10 al aangaf is het beslist niet zo dat ik nooit mensen als The FOSS terechtwijs als die dingen beweren die ik onzin vind.
Mijn achtergrond? Ontwikkelaar. Een kwart eeuw daarvan in een mainframeomgeving. Verder wat webapplicaties, beeldbewerkingssoftware, en nog wat onderwerpen die alle kanten opgaan. Voor mijn eigen systemen gebruik ik al lange tijd voornamelijk Debian. Ik draag OSS een warm hart toe, inderdaad, zonder blind te zijn voor het feit dat ik niet alleen uit ruime ervaring weet wat een onverwoestbaar stabiel platform IBM-mainframes zijn, ik heb ook meegemaakt dat goede Windows-systeembeheerders (waar ik volop mee samenwerkte) uit dat besturingssysteem een stabiliteit en performance kunnen halen die sommige mensen hier voor onmogelijk houden.
Ten koste van weet ik wat moet het OSS gedachtengoed uitgedragen worden. Dan zitten we weer in het gedoe.
Daar ga je weer. Het OSS-gedachtengoed hoeft van mij niet koste wat het koste uitgedragen worden, maar dat wil niet zeggen dat ik er nooit wat over te melden heb en zeker niet dat ik flagrante onzin erover niet tegenspreek als ik die tegenkom.
Vergelijk het met die autos's, iedereen moet zoiets als een vervoermiddel maar zelf uit onderdelen thuis samenstellen en aan kwaliteitseisen of wat dan ook moet je zien weg te houden (eg iso normeringen).
En meteen volgt er flagrante onzin. Het hele punt van Linux-distro's is juist dat je niet moeizaam alle onderdelen bij elkaar moet zoeken maar dat de software op elkaar is afgestemd. Er zijn verschillende distro's die dat verdomd goed doen. Dat daarbij werkwijzen worden toegepast die vast wel afwijken van ISO-normeringen zijn wil niet zeggen dat ze er een zooitje van maken. Dat doen ze niet.
En voor je verklaart dat ik het daarmee heilig verklaar: ik heb nadrukkelijk niet beweerd dat het daarmee voor alles en idereen de superieure oplossing is.
Uit die hobby heb je vanzelf dat giftige OS flaming en meer.
Een van de punten waar ik jou op probeer te wijzen is dat je zelf giftig aan het flamen bent. Dat doe je ook nu weer. Je plaatst het "OSS-gedachtengoed" telkens in de sfeer van religie, hobby, noem maar op. Daar begonnen we trouwens mee: mijn kritiek op jou dat je bijdraagt aan de giftige dynamiek door dat te doen. Ik zie inmiddels dat je er vrolijk mee doorgaat.
Laat ik even kijken of je het kan en wil volgen.
[...]
Het is maatwerk, uniek voor nederland. Het gaat echt niet gebeuren om die digikoppeling gratis en voor niets als open source door vrijwilligers te laten onderhouden.
Hoe duidelijk moet ik maken dat ik dat soort onzin helemaal niet beweer voordat tot jou doordringt dat ik dat soort onzin helemaal niet beweer? Ik heb niet beweerd dat als maatwerk voor de overheid open source gemaakt wordt er zich vrijwilligers aandienen om het werk gratis uit te voeren. De overheid gaat daar ook totaal niet van uit, voor zover mij bekend. En verder ben ik die bewering ook nergens tegengekomen, behalve dan uit jouw toetsenbord.
Als je dat soort beelden telkens projecteert op de mensen met wie je in gesprek bent dan ben je niet in gesprek met die mensen maar met de karikatuur die je zelf van ze maakt. Je bent dan eigenlijk in gesprek met je eigen fantasiebeeld van een ander, niet met die ander zelf.
Een geweldige lockin naar dienstverleners ook als kun je zeggen dat de bouwsteentjes open source zijn.
Dat is een heel andere situatie dan waar we het eerder over hadden. Een bijdrage die IBM levert aan bijvoorbeeld de Linux-kernel is ook buiten IBM om beschikbaar aan andere gebruikers en daar is geen gevaar voor lock-in door IBM. Een maatwerkproject dat je uitbesteed geeft de makers een kennisvoorsprong over die software die inderdaad overstappen naar een andere leverancier geen sinecure maakt.
[...] Een prachtig verdienmodel voor die dienstverleners. De beslissers bij de overheid tuinen er zo in of ze hebben wat niet genoemde belangen.
Dus met dit als onderliggende ergernis...
Nu ben ik zeer giftig wat OSS betreft, is dat wat je dwars zit?
...ben je giftig op OSS? OSS veroorzaakt dit niet, de dienstverleners en beslissers die erin trappen zijn het probleem. Dacht je werkelijk dat dit, met verder dezelfde leveranciers en dezelfde beslissers bij de overheid, bij propriëtaire softwarelicenties niet op precies dezelfde manier mis zou gaan? Is er iets in propriëtaire licenties dat dit voorkomt en iets in open source-licenties dat dit aanwakkert?
Het is dezelfde denkfout als die je bij je opmerkingen over Google, CERN en IoT maakte. Als OSS aanwezig is in de mix is dat meteen de oorzaak van de ellende die je ergens ziet, alsof het iets magisch is dat alles corrumpeert waar het mee in aanraking komt. Met een achtergrond in BI en big data weet je toch hopelijk dat niet elk verband dat je ziet een oorzakelijk verband is? Je moet ook nog aan kunnen geven
waarom die oorzakelijkheid optreedt. Maakt een OSS-licentie die aanbieders gewetenlozer? Dooft een OSS-licentie IT-inzicht uit bij overheidsmensen? Wat is daar volgens jou aan de hand?
Wat me dwars zit is niet dat je OSS aanvalt, maar dat je dat vanuit waandenkbeelden lijkt te doen.
Met het BRP verhaal kun je het net zo nalopen. Sluit er prachtig op aan. Waar het wringt is bij de afnemers, daar zit software gebouwd op mGBA als vele aparte onderlinge koppelingen. De ontkoppeling bij een stack applicatieslandschap bijvoorbeeld in een gemeentelijke informatievoorziening ontbreekt.
Nu heb je het alleen over de relatie tussen de overheid en leveranciers en niet meer over OSS, klopt dat?
Als jij over de lokale ontkoppeling met microservices of een Servicebus (SOA) wat hebt dan hou ik me aanbevolen.
Van de dingen die je noemt heb ik met IBM-MQ en Tibco Rendezvous gewerkt, en verder met EntireX. Recenter heb ik in een project te maken gehad met ZeroMQ. Dat is mogelijk niet direct de meest geschikte match voor bijvoorbeeld BRP maar het heeft eigenschappen die het een mooie toevoeging aan het palet aan mogelijkheden maken. Het is geen middleware maar een library die een krachtige abstractielaag op sockets legt. Het is low-level vergeleken bij middlewareprodukten, maar mede door het ontbreken van de overhead van die systemen is het verbluffend snel. De abstractielaag haalt de scherpe kantjes van met sockets programmeren af, het is makkelijk te gebruiken, en het biedt kant en klaar een heel palet aan communicatiepatronen (request-response, push-pull, client-server, publisher-subscriber etc.). Een prijs die je ervoor betaalt is dat je niet gratis gegarandeerde bezorging van berichten krijgt, daar moet je zelf in je ontwerp voorzieningen voor treffen.
Het is open source en wordt onder meer gebruikt door Microsoft, NASA, Cisco, AT&T, en (durf ik het te zeggen?) CERN.