/dev/null - Overig

Knoeien met de klok in coronatijd

28-03-2021, 11:25 door [Account Verwijderd], 49 reacties
De maatregelen om te voorkomen dat het SARS CoV2 virus niet nog meer slachtoffers gaat eisen dan nu al het geval is hebben als keerzijde van de medaille: Negatieve invloed op het mentale welzijn van iedereen.
Dat de aandacht van overheden, niet hier in Nederland alleen maar ook elders in Europa vooral uitgaat naar adviezen vanuit een, laat ik maar zeggen: kerngroep vanuit de virologie is primair. Secundair daarmee samenhangend is het mentale welzijn waar wij even grote zorgen over kunnen hebben.

Wat mij verbaast maar tevens verontrust was het volledig afwezig blijven van een discussie over een kwestie die voor de coronacrisis al in de ijskast ging: Het vraagstuk zomer/wintertijd: Een ongezond gesjoemel met de tijd door manipulatie van onze biologische klok, nu bovenop de ontregeling van onze mentale gezondheid door toedoen van Corona.

Onze biologische klok wordt gedicteerd en gecultiveerd door Greenwich Time (GMT)
Dat is feitelijk al niet zo best want onze normale tijd is al +1 uur verschoven sinds 1940.
Welnu: Psychologen zijn er sinds langere tijd al van overtuigd dat onze biologische klok zo min mogelijk ontregeld mag worden voor ons welzijn. Als het donker is dienen wij te slapen en als het licht is wakker te zijn. 3-ploegendienst bijvoorbeeld is principieel schadelijk voor onze gezondheid, omdat zij het natuurlijke slapen/waken ritme ontregeld.
Bot gesteld: je moet zo min mogelijk extra gaan klooien met de klok aan de muur of op het nachtkastje omdat die onze biologische klok al dwingt naar een afwijkend dag en nacht ritme sinds 1940.

Het lastige is vooral dat wij ons niet meer direct bewust zijn van deze oorzaak van onze 'westerse levenswijze': Bij voorkeur: laat naar bed en bijgevolg zo laat als mogelijk opstaan. Maar slaap hebben wij allemaal nodig. 7 uur ongestoorde slaap is belangrijk en in stedelijke gebieden is dat al lastig door bijvoorbeeld een brandweer die om 03:00 uur 's-nachts in de nu nota bene bijna uitgestorven straten (avondklok) het bestaat met de volle 130 decibel fanfare iedereen uit zijn slaap te scheuren.

Nu al heel veel mensen toenemend problemen krijgen met alle ellende die deze pandemie over ons brengt zou je denken gezien het bovenstaande dat knoeien met de klok door die een uur vooruit te zetten nu wel helemaal uit den boze is maar neen: De occupatie met de fysieke gevolgen van Corona heeft de bedenkingen rond zomer/wintertijd helemaal van de kaart geveegd.

Gebeurd is gebeurd. Wij leven weer tot medio oktober in een tijdcontinuüm dat artificieel sinds 1940 al +1 uur verschoven is en nu zelfs naar +2 uur GMT en wij kunnen niets anders dan maar afwachten bovenop de mentaal negatieve uitwerkingen op ons welzijn, die nu meer en meer aan de oppervlakte komen, hoe dat weer negatief 'bijdraagt' aan ons welzijn.
Reacties (49)
28-03-2021, 12:27 door Anoniem
Voor programmeurs is daylight saving time ook erg vervelend. In dit geval mis je zomaar een uur in bijvoorbeeld je logs. Of wordt hetzelfde uur dubbel doorlopen (in de herfst).

Daar zijn wel oplossingen voor (bijvoorbeeld het gebruik van UTC/GMT in je programma) maar de schoonheidsprijs verdient het niet. Daarbij komt dat elk land het anders doet en dit op het laatste moment nog kan wijzigen.

Maar politici interesseert dit niet. Die interesseren zich alleen in de wetten die ze maken en dat die nagevolgd worden door iedereen zodat ze zichzelf belangrijk kunnen voelen. Wat de wet is maakt dan weinig meer uit.

Ik ben het met je eens dat voertuig lawaai 's nachts erg vervelend is. Of het nu een scooter of een toeterende auto betreft. 's Nachts willen de meeste mensen slapen en niet luisteren naar bestuurders die aannemen dat omdat zij wakker zijn, iedereen maar wakker moet zijn. Dit is vooral vervelend voor mensen in ploegendiensten in de zorg die het al zo zwaar hebben in deze tijd. Hou een beetje rekening met elkaar alsjeblieft.
28-03-2021, 14:42 door Anoniem
Waar wordt in deze corona periode eigenlijk nog wel serieus over gedebatteerd?
Alles wordt als een soort van dictaat ("want anders zwaait er wat") opgevoerd.
Of geveinsd - denk aan de "uitgelekte" aantekening rond de heer Omzigt.

Is het eigenlijk wel zo gezond voor mens en dier, dat morrelen aan het biologisch uurwerk?
Re: https://prezi.com/9oae83wgs9k4/zomertijd/

Wie voerden oorspronkelijk deze Sommerzeit "ein"? En uit welke "onzalige breinen"sproot het voort.

We worden geregeerd vanuit Rome en The City en dat zie je weer uit het feit dat de "zomertijd" juist ingaat op Palmzondag.
Palmzondag, met palm van het Romeinse "palma" een Oud-Romeins ere-gebruik derhalve (denk aan het afgeleide palmares [met het Franse accent]). Palmtakken zouden in het volksbevinden ook bescherming bieden tegen het kwaad.

Komt het Nieuwe Testament dan toch uit de kokers van de Romeinse elitaire Piso-familie, een geschrift en geloof om degenen in slavernij, het systeem waar deze Romeinse maatschappij op dreef, een goed uitzicht te bieden, maar dan wel pas voor deze slaven in het hiernamaals? De koninklijke kaste beschikte er al over in het hier en nu. Denken onze huidige machthebbers echt langs andere lijnen? Niets nieuws onder de zomertijd-zon, toch?

Onze politici komen slechts met "dooddoeners" waar niets tegen in te brengen valt, zoals in de zin van "wie vroeg slaap krijgt, mag nog even opblijven" en "als je moe bent is dat een teken dat je aan het begin van je reserve zit".

We gaan steeds meer leven onder een digitaal aangestuurde dwingelandij en veel jongeren kunnen al niet meer overweg met "Romeinse cijfers". (zie: rekenkeizer.nl).

Jodocus Oyevaer
29-03-2021, 10:37 door majortom - Bijgewerkt: 29-03-2021, 10:37
Door Anoniem: Waar wordt in deze corona periode eigenlijk nog wel serieus over gedebatteerd?

We worden geregeerd vanuit Rome en The City en dat zie je weer uit het feit dat de "zomertijd" juist ingaat op Palmzondag.
Palmzondag, met palm van het Romeinse "palma" een Oud-Romeins ere-gebruik derhalve (denk aan het afgeleide palmares [met het Franse accent]). Palmtakken zouden in het volksbevinden ook bescherming bieden tegen het kwaad.

Dat is toeval dit jaar. Ik neem aan dat je weet dat Pasen elk jaar op een andere datum valt? De zomertijd begint al sinds jaar en dag in het laatste volledige weekend in maart. Alleen het einde van de zomertijd is ooit aangepast door deze naar het laatste volledige weekend in oktober te verplaatsen.
29-03-2021, 10:42 door majortom - Bijgewerkt: 29-03-2021, 10:42
Door Anoniem: Voor programmeurs is daylight saving time ook erg vervelend. In dit geval mis je zomaar een uur in bijvoorbeeld je logs. Of wordt hetzelfde uur dubbel doorlopen (in de herfst).

Daar zijn wel oplossingen voor (bijvoorbeeld het gebruik van UTC/GMT in je programma) maar de schoonheidsprijs verdient het niet. Daarbij komt dat elk land het anders doet en dit op het laatste moment nog kan wijzigen.
Ik gebruik al sinds jaar en dag UTC als grondslag voor al mijn logging en timestamps in databases e.d. Dat scheelt een hoop gedoe, zeker als je ook met internationale partijen werkt, die zich in andere tijdzones bevinden. Auditing op basis van UTC vergemakkelijkt eea dan aanzienlijk (naast natuurlijk het feit dat je geen "dubbele" tijden hebt igv wintertijd, geen uur "mist" op het moment van zomertijd). Localtime zou ik alleen gebruiken bij presentatie van deze tijden naar een gebruiker toe.
29-03-2021, 11:22 door Anoniem
Het lijkt erop dat een kleine groep die slecht tegen verandering kan de boventoon voert bij dit soort discussies. Het warrige bovenstaande verhaal en algehele gebrek aan bronnen suggereert dat hier toch vooral vanuit de emotie en persoonlijke ervaring wordt geargumenteerd.

Overigens helpt zomertijd juist bij een ongestoorde slaap: het is later licht en daardoor slaap je beter tot een maatschappelijk normaal tijdstip. Zomertijd normaliseert het daglicht tijdens de slaapuren een beetje en dat helpt weer met het ritme.

Exposure to more light during the day and less light at night is critical for healthy sleep patterns because it helps to calibrate the body’s internal “circadian” clock, the study team writes in the journal Sleep Health.

https://www.reuters.com/article/us-health-sleep-daylight-idUSKCN18E23E
https://www.sleephealthjournal.org/article/S2352-7218(17)30041-4/fulltext
29-03-2021, 11:29 door Anoniem
@ majortom,

Het is mij bekend dat Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Het is verwant met het Pesach feest.
.
In het Nederlands heet het dan ook Pasen (of toch via het latijnse Pascua = weide). Het Laatste Avondmaal viel namelijk samen met de viering van de joodse Sederavond. Vreemd dat we in Nederland het woord Pasen gebruiken en in het Duits Ostern, Engels Easter naar de heidense lentegodin.

De paashaas is een Keltische verschijningsvorm, d.w.z. van een haas, die eerst kip was en daarom droeg de paashaas "in memory" een mandje met eieren. Het oorspronkelijke Slavische Lentefeest heette de Grote Week met een Grote Nacht en nu heet Pasen dus "Wielkanoc" in Polen.

Spring is in the air in ieder geval. En ik heb het verzetten van de klok, wat op de meeste moderne devices automatisch gaat,
weer zonder te veel moeilijkheden overleefd. Hoe de koeien met melken erop reageren en de mensen met avondklok verklaringen weet ik niet. Voor de mensen met nachtelijke ploegendiensten zal het niet veel uitmaken, denk ik.
Die laatsten lopen al vaker tegen de gevolgen van verschuivingen in de biologische klok aan.

Sommige cardiologen schijnen zo hun bedenkingen te hebben tegen het plots veranderen van bioritme.

Fijne Paas,

Jodocus Oyevaer
29-03-2021, 11:48 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem: Voor programmeurs is daylight saving time ook erg vervelend. In dit geval mis je zomaar een uur in bijvoorbeeld je logs. Of wordt hetzelfde uur dubbel doorlopen (in de herfst).

Daar zijn wel oplossingen voor (bijvoorbeeld het gebruik van UTC/GMT in je programma) maar de schoonheidsprijs verdient het niet. Daarbij komt dat elk land het anders doet en dit op het laatste moment nog kan wijzigen.
Ik gebruik al sinds jaar en dag UTC als grondslag voor al mijn logging en timestamps in databases e.d. Dat scheelt een hoop gedoe, zeker als je ook met internationale partijen werkt, die zich in andere tijdzones bevinden. Auditing op basis van UTC vergemakkelijkt eea dan aanzienlijk (naast natuurlijk het feit dat je geen "dubbele" tijden hebt igv wintertijd, geen uur "mist" op het moment van zomertijd). Localtime zou ik alleen gebruiken bij presentatie van deze tijden naar een gebruiker toe.

Dat is inderdaad erg aan te raden. *absoluut* als je in meerdere tijdzones werkt, en soms events moet correleren.
Nog meer wanneer het tijdzones zijn waar de zomer/wintertijd sprong niet op dezelfde dag gebeurt.

Ook is het heel erg aan te raden om altijd de gebruikte tijdzone erbij te zetten (zelf als je interne standaard UTC is).
29-03-2021, 12:28 door Anoniem
Ik denk dat in dit geval het meer zit in de laksheid en confirmisme dan kwaadwillendheid.

Kort door de bocht: de VVD en consorten hebben heel graag dat wij dezelfde tijd aan houden als Duitsland omdat handel en grensverkeer op elkaar aansluiten.
Dat wij nu op de tijdzone (zonnetechnisch in ieder geval) leven van Moskou zonne-technisch gezien boeit die mensen helemaal niet, daar zijn zij niet mee bezig.
Zonne-technisch zit Nederland meer op de engelse GMT tijd dan op Russische GMT+1+1 tijd.

Maar de politiek wil graag UN(E)IN europa waarin Duitsland en Frankrijk alles onderling bekonkelen en dezelfde klok hoort daar bij.

Dus zolang Duitsland er niet vanaf ziet, durft de NL politiek geen knopen door te hakken. Omdat er als er ook maar 1 volkskrant lezer roept 'ik heb er last van', dat zij als politiek daarop aangesproken kunnen worden.
De gezondheid van 17 miljoen nederlanders is ondergeschikt aan de politieke risico's van iets doorvoeren wat je niet begrijpt.

Ik geloof best dat het biologisch verstorend is om de zomertijd in te voeren.
Ik zelf ben er 2 tot 3 maanden mee bezig voordat al mijn interne systemen weer normaal lopen.
En dat varieert van gebrek aan honger omdat het volgens mijn buik nog niet zo laat is, tot jetlag hoofdpijn omdat het lichaam vind dat de dag een uur te vroeg is begonnen en de diepe slaap nog niet is gekomen.

Meestal probeer ik dat op te lossen door naar scandinavie te verkassen waar ik dat uur weer terug krijg zonnetechnisch gezien. Alleen nu met corona mag dat ook niet meer.

Wat dat betreft snap ik ook wel dat zomertijd inmiddels gelinkt wordt aan obesitas, hart-en-vaat problemen, slaapstoornissen enz. Je hormoonhuishouding voor honger gevoel compleet van de wap af gaat. Misschien dat het zelfs op een hersen-niveau bepaalde activiteiten aanzwengelt die we helemaal niet nodig meer hebben (winterslaap ofzo)...
29-03-2021, 12:32 door Anoniem
Helaas een van de restanten van het oude fossiele tijdperk. Want die klok is ooit ingevoerd om energie (olie) te besparen.

Inmiddels begrijp ik dat het helemaal geen nut meer heeft. Maar ja, oude gewoonten slijten blijkbaar heel lastig.
29-03-2021, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem: Voor programmeurs is daylight saving time ook erg vervelend. In dit geval mis je zomaar een uur in bijvoorbeeld je logs. Of wordt hetzelfde uur dubbel doorlopen (in de herfst).

Zullen we het erop houden dat het gewoon voor bijna iedereen erg vervelend is? :)

Ik draai ook op die momenten liever nooit een standby dienst, altijd wel ergens iets dat een alarm oplevert. Al is het maar inderdaad dat iets dubbel lijkt binnen te komen of een systeem toch even niet in sync loopt.
29-03-2021, 12:46 door Anoniem
Als je biologische klok zo belangrijk is moet je naar bed als het donker wordt en opstaan als het licht wordt. Dat zinloze geneuzel over dat uurtje ieder jaar weer.... Iedereen zit voor de tv of computer (of erachter, tis maar net hoe je het bekijkt) en ontregelt daarmee zelf zijn natuurlijk ritme
29-03-2021, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem: We worden geregeerd vanuit Rome en The City en dat zie je weer uit het feit dat de "zomertijd" juist ingaat op Palmzondag.
Hierop kwam de terechte reactie:
Door majortom: Dat is toeval dit jaar. Ik neem aan dat je weet[...]
En daarop:
Door Anoniem: Het is mij bekend dat Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Het is verwant met het Pesach feest.
Je weet het dus, maar je gaat niet in op het punt dat gemaakt is, namelijk dat het dit jaar toevallig samenvalt. Je stelde dat we geregeerd worden vanuit Rome en The City en dat zie je weer uit het feit dat de "zomertijd" juist ingaat op Palmzondag.
Leg eens uit hoe je dat ziet? Door magische betekenis aan toeval op te hangen of zo?
29-03-2021, 13:48 door Anoniem
Beter lijkt het om tijd om te rekenen in graden.

Men koos ervoor om 360 graden van op de oppervlakte te nemen en daarna te projecteren op een wand.

Want gemakkelijker deelbaar, namelijk door:
2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 18, 20, 24, 30, 40, 45, 90, 120, 180.

Oh, en natuurlijk 36, 60 en 72.

Zo komt het, dat we steeds tijd tekort menen te moeten komen.

En ook een stilstaand uurwerk telt tweemaal daags de juiste tijd.

luntrus
29-03-2021, 13:49 door Anoniem
Wat een bullshit, tweede wereldoorlog praktijken dit !!!
man man man waar gaan we heen met nederland!!!!!!
29-03-2021, 13:53 door majortom - Bijgewerkt: 29-03-2021, 13:53
Door Anoniem: Als je biologische klok zo belangrijk is moet je naar bed als het donker wordt en opstaan als het licht wordt. Dat zinloze geneuzel over dat uurtje ieder jaar weer.... Iedereen zit voor de tv of computer (of erachter, tis maar net hoe je het bekijkt) en ontregelt daarmee zelf zijn natuurlijk ritme
Persoonlijk vind ik het niet vervelend. Dat uur extra licht vind ik wel handig ivm bijvoorbeeld het uitvoeren van werkzaamheden (klusjes, tuin, etc) die ik dan na werktijd met voldoende licht in de avonduren kan doen.

En ja, qua bioritme zijn we toch al verstoord op allerlei gebied, dus dan heeft dat ene uurtje wat mij betreft geen invloed hierop.
29-03-2021, 14:03 door Anoniem
Gewoon weer zeuren om het zeuren!
29-03-2021, 14:34 door Anoniem
@ anoniem van 13:08,

Ik weet het juiste verband wel, maar denk dat men ook vaak handig gebruik wil maken van zulke toevalligheden.
Dan ben ik of zijn juist anderen bezig als manipulator. En waarom zou ik dat dan per-se moeten zijn?
Jij laat je door mij toch ook niet manipuleren? No way.

Ik zie een verband, waar dat misschien niet bestaat, of jij mist dit verband.

Als je alles dus op "face value" beschouwen wil, stoor je je aan mijn opmerkingen.
Ik sluit op voorhand niets uit. Ik sta in "eigenwijs-modus.

Misschien had men juist deze Pasen de klok 'een half uur voor altijd vooruit' moeten invoeren?
Misschien ook beter voor de juiste groene agenda.

J.O.
29-03-2021, 14:37 door Anoniem
Wat een geneuzel allemaal, en wat wordt er weer veel bijgesleept:
- de biologische klok wordt niet bepaalt door zomer of wintertijd, maar al miljoenen jaren door de tijd dat het licht wordt. Dat verandert continue het hele jaar door. Dus het geklaag dat de tijd niet mag verschuiven onder het mom van "manipulatie van onze biologische klok, nu bovenop de ontregeling van onze mentale gezondheid " is de wereld op z'n kop: om de boel een beetje werkbaar te houden hebben we als samenleving gekozen voor een tijdsysteem, maar miljoenen jaren hiervoor regeerde gewoon de zon!
- mensen die UTC als een probleem zien bij computersystemen (fouten in de logs, missende uren, ...) hebben kennelijk een beginnende computerhobby, maar hebben nog nooit met een werkelijk systeem gewerkt. Al sinds jaar en dag wordt in computers alleen UTC en timezone/offset gebruikt: de interne klok staat op UTC en via de offset wordt de lokale tijd gepresenteerd. Dat is ook de enige manier om in een normaal systeem te kunnen afstemmen met derde partijen. Een beetje grote organisatie heeft kontakten over de hele wereld en moet hierbij een gemeenschappelijk beeld van tijd hebben. Dus ook al werk jij alleen met Nederlandse organisaties, die organisaties hebben ook andere relaties in het buitenland waarmee ze moeten afstemmen. En dan is één gemeenschappelijk beeld van tijd de beste methode.

Q
29-03-2021, 16:46 door Anoniem
Het lijkt erop dat een kleine groep die slecht tegen verandering kan de boventoon voert bij dit soort discussies. Het warrige bovenstaande verhaal en algehele gebrek aan bronnen suggereert dat hier toch vooral vanuit de emotie en persoonlijke ervaring wordt geargumenteerd.

Misschien komt dat omdat er geen geld verdiend mee kan worden, waarom zou je het dan onderzoeken?
Zo werkt de medische en universitaire wereld inmiddels. Geen leerstoel? Geen Geld? We zijn niet filantropisch.
Daardoor blijft er voor de mensen die er last van hebben en dit bemerken er niets anders over dan uit persoonlijk oogpunt er iets over te zeggen.

Overigens helpt zomertijd juist bij een ongestoorde slaap: het is later licht en daardoor slaap je beter tot een maatschappelijk normaal tijdstip. Zomertijd normaliseert het daglicht tijdens de slaapuren een beetje en dat helpt weer met het ritme.

Dan moet je linkjes plaatsen die je betoog bewijzen.
Je aangegeven linkjes zeggen niets over DST maar over daglicht tijdens kantooruren.
Je geeft aan dat zomertijd het daglicht tijdens je slaapuren normaliseert...
Sorry hoor, maar er is geen daglicht in de nacht.. Tenminste, als ik ga slapen is het donker.


Als je biologische klok zo belangrijk is moet je naar bed als het donker wordt en opstaan als het licht wordt. Dat zinloze geneuzel over dat uurtje ieder jaar weer.... Iedereen zit voor de tv of computer (of erachter, tis maar net hoe je het bekijkt) en ontregelt daarmee zelf zijn natuurlijk ritme

Je hebt als 'iemand-die-er-last-van-heeft' niets te vertellen over de uitwerkingen. Je moet beginnen met werken op tijdstip x. De kantine gaat open op tijdstip y, omdat pietje Z en klaasje F op tijdstip U werken moet jij ook werken. Je kunt er misschien voor kiezen om je avond-eten met een uur of half uur uit te stellen en dan elke week steeds een kwartiertje eerder gaan eten om de schok te verzachten, maar je slaapritme is ingesteld op uur a tot uur b. Nu moet je wakker worden op uur b-1 uur, dat betekent dat je niet je diepe slaap bereikt, of niet lang genoeg. Je rust dan niet uit. Niet uitgerust maak je meer (auto)ongevallen, minder productiveit, meer kans op hart-en-vaat ziekten, meer kans op obesitas... Allemaal om 'energie' te besparen...Maar tegenwoordig hebben we airco systemen, die verwarmen lucht wanneer het binnenkomt en koelen het weer af als het naar binnen gevoerd wordt. De meeste gebouwen zijn donker gemaakt omdat zonlicht en activiteiten buiten zouden afleiden van het werk (zeker in de zomer met schaars geklede mensen), allemaal verlichting aan binnen omdat je het donker gemaakt hebt. Kost allemaal klauwen vol geld aan stroom.

Als het voor jou niets uit maakt of het een uur vroeger of later is, waarom maak je je dan druk over afschaffen van de zomertijd? Iets wat ingevoerd is vanwege vermeende energie besparingen, die doorberekend niet bestonden en zeker in de huidige tijd zelfs averechts zullen werken. Net zoals de autoloze zondagen die ingevoerd waren vanwege olie tekort terwijl er NOOIT 1 druppel minder in de rafinaderijen is gekomen.
Wanneer er 4 miljoen mensen last van hebben en de andere 13 miljoen Nederlanders zeggen dat het onzin is en dat zij er geen last van hebben, dan kan het toch gewoon uit?
Wat is de non-discussie dan?
29-03-2021, 17:31 door Anoniem
Door Anoniem: - mensen die UTC als een probleem zien bij computersystemen (fouten in de logs, missende uren, ...) hebben kennelijk een beginnende computerhobby, maar hebben nog nooit met een werkelijk systeem gewerkt. Al sinds jaar en dag wordt in computers alleen UTC en timezone/offset gebruikt: de interne klok staat op UTC en via de offset wordt de lokale tijd gepresenteerd

Dat is een mooie assumptie Q, maar incorrect.

Dit weet ik uit de tijd dat ik dualboot draaide met Windows Vista en Ubuntu. (Met Windows 10 durf ik dat niet meer vanwege secureboot en twee grote updates per jaar die mijn GRUB kunnen vernielen).

Als de zomertijd kwam, zette Windows Vista de klok automatisch een uur vooruit. En als ik daarna in Ubuntu opstartte, deed deze dat nog eens dunnetjes over. Waardoor mijn systeemklok twee uur vooruit ging.

Dus de tijd in je BIOS/UEFI is je lokale tijd. En twee keer per jaar wordt die veranderd door je operating system aan de hand van de laatste tijdzone updates. Je BIOS/UEFI heeft geen benul van zomer- en wintertijd dus je operating system past die twee keer per jaar automatisch aan. In je BIOS/UEFI.

Anoniem 12:27
29-03-2021, 22:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: - mensen die UTC als een probleem zien bij computersystemen (fouten in de logs, missende uren, ...) hebben kennelijk een beginnende computerhobby, maar hebben nog nooit met een werkelijk systeem gewerkt. Al sinds jaar en dag wordt in computers alleen UTC en timezone/offset gebruikt: de interne klok staat op UTC en via de offset wordt de lokale tijd gepresenteerd

Dat is een mooie assumptie Q, maar incorrect.

Dit weet ik uit de tijd dat ik dualboot draaide met Windows Vista en Ubuntu. (Met Windows 10 durf ik dat niet meer vanwege secureboot en twee grote updates per jaar die mijn GRUB kunnen vernielen).

Als de zomertijd kwam, zette Windows Vista de klok automatisch een uur vooruit. En als ik daarna in Ubuntu opstartte, deed deze dat nog eens dunnetjes over. Waardoor mijn systeemklok twee uur vooruit ging.

Dus de tijd in je BIOS/UEFI is je lokale tijd. En twee keer per jaar wordt die veranderd door je operating system aan de hand van de laatste tijdzone updates. Je BIOS/UEFI heeft geen benul van zomer- en wintertijd dus je operating system past die twee keer per jaar automatisch aan. In je BIOS/UEFI.

Anoniem 12:27

Het klopt dat de BIOS klok geen tijdzone kent, maar dat wil niet zeggen dat lokale tijd "dus" de keuze moet zijn.
Dat is wel de aanname die Windows doet - en dus de bios tijd vernaggelt als je boot.

Linux heeft al decennia het vinkje dat de BIOS tijd UTC is .. Windows is heel lang onderweg om die optie ongeveer werkend te krijgen.
https://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/mswish/ut-rtc.html
30-03-2021, 10:46 door Anoniem
De biologische klok is flexibeler dan menigeen denkt. Het komt er simpel gezegd op neer dat we 8 uur slaap nodig hebben na 16 uur wakker te zijn geweest. Voor de rest kunnen we ons waak en slaapritme gewoon trainen. Er ligt niks vast. De meeste mensen hebben weinig last van dat ene uurtje verschil. Eén keer per jaar een uurtje minder slapen? Dat stelt echt niks voor.
30-03-2021, 11:23 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Wat een geneuzel allemaal, en wat wordt er weer veel bijgesleept:
- de biologische klok wordt niet bepaalt door zomer of wintertijd, maar al miljoenen jaren door de tijd dat het licht wordt. Dat verandert continue het hele jaar door. Dus het geklaag dat de tijd niet mag verschuiven onder het mom van "manipulatie van onze biologische klok, nu bovenop de ontregeling van onze mentale gezondheid " is de wereld op z'n kop: om de boel een beetje werkbaar te houden hebben we als samenleving gekozen voor een tijdsysteem, maar miljoenen jaren hiervoor regeerde gewoon de zon!
- mensen die UTC als een probleem zien bij computersystemen (fouten in de logs, missende uren, ...) hebben kennelijk een beginnende computerhobby, maar hebben nog nooit met een werkelijk systeem gewerkt. Al sinds jaar en dag wordt in computers alleen UTC en timezone/offset gebruikt: de interne klok staat op UTC en via de offset wordt de lokale tijd gepresenteerd. Dat is ook de enige manier om in een normaal systeem te kunnen afstemmen met derde partijen. Een beetje grote organisatie heeft kontakten over de hele wereld en moet hierbij een gemeenschappelijk beeld van tijd hebben. Dus ook al werk jij alleen met Nederlandse organisaties, die organisaties hebben ook andere relaties in het buitenland waarmee ze moeten afstemmen. En dan is één gemeenschappelijk beeld van tijd de beste methode.

Q

Neen het is geen geneuzel. De reden van dit knoeien met de tijd is gelegen in een beoogde verbeterde productiviteit van de werkslaven gedurende de 'bloeitijd' van de opkomst van het industrieel kapitalisme begin 19e eeuw: Leven maar vooral werken volgens de klok.
Terwijl de enige valide reden waarom er een ijkpunt moest komen voor de tijd (Meridiaan van Greenwich - 51.476853 - 0) gelegen was in de navigatie, zagen de entrepreneurs in dat negeren van de biologische klok door de arbeiders tot slaaf van de klok te maken voor hen alleen - utieraard - gunstig uitpakte.

Voor jouw geneuzel dat mij feitelijk geen fluit boeit, het volgende:

Mijn off-line Windows 7 machine (dus geen wifi noch UTP aansluiting) heeft duidelijk moeite met de tijdzone's als er niet gesyncroniseerd kan worden met een tijdserver.
Om ervoor te zorgen dat ik de correcte (zomer)tijd zie, heb ik de tijdzone moeten instellen op (UTC+02.00) Athene, Boekarest, Istanboel.

P.s. In linux heb ik van deze tijdkronkel geen last. Online/offline: altijd de juiste tijd.

Nogmaals mij boeit dit verder geen lor!
30-03-2021, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem: Als de zomertijd kwam, zette Windows Vista de klok automatisch een uur vooruit. En als ik daarna in Ubuntu opstartte, deed deze dat nog eens dunnetjes over. Waardoor mijn systeemklok twee uur vooruit ging.

Dus de tijd in je BIOS/UEFI is je lokale tijd. En twee keer per jaar wordt die veranderd door je operating system aan de hand van de laatste tijdzone updates. Je BIOS/UEFI heeft geen benul van zomer- en wintertijd dus je operating system past die twee keer per jaar automatisch aan. In je BIOS/UEFI.
Mijn ervaringen hiermee zijn van voor Vista. Linux ging uit van UTC of een constante UTC-offset in de BIOS-klok en correcties daarop in de presentatie aan gebruiker en applicaties, Windows ging ervan uit dat de te presenteren tijd in de BIOS moest worden opgeslagen. Het was dus een conflict tussen twee verschillende interpretaties van dezelfde BIOS-klok.

Als Linux de Windows-systematiek zou hebben gebruikt dan zou het probleem daarmee niet opgelost zijn, omdat Linux niet weten kan of Windows de aanpassing al heeft gedaan en Windows niet of Linux hem al heeft gedaan, en dan krijg je nog steeds dubbele aanpassingen. Als Windows de Linux-systematiek had gebruikt had het hele probleem niet bestaan.

Dit is een van die dingetjes waaraan je kon merken dat Windows was opgezet vanuit het idee dat het het systeem voor zichzelf alleen had, en Linux vanuit het idee dat er ook andere besturingssystemen aanwezig konden zijn. Hopelijk is dat tegenwoordig beter.
30-03-2021, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Als de zomertijd kwam, zette Windows Vista de klok automatisch een uur vooruit. En als ik daarna in Ubuntu opstartte, deed deze dat nog eens dunnetjes over. Waardoor mijn systeemklok twee uur vooruit ging.

Dat fenomeen ervaar ik niet, maar het is wel goed om te weten dat het kan voorvallen. De ingestelde tijd in het BIOS van mijn ThinkPad laptops, met een Windows & Ubuntu dual boot, nemen gewoon steeds de tijd van de aangesproken NTP server aan, en corrigeert correct voor de tijdzone, waar ik ook ben. Ik vermoed dat het veel uitmaakt met wat voor hardware en firmware, en met welk besturingssysteem, je werkt.
30-03-2021, 11:34 door Anoniem
Door Anoniem: De biologische klok is flexibeler dan menigeen denkt. Het komt er simpel gezegd op neer dat we 8 uur slaap nodig hebben na 16 uur wakker te zijn geweest. Voor de rest kunnen we ons waak en slaapritme gewoon trainen. Er ligt niks vast.
Mensen die altijd 's nachts werken schijnen bepaalde gezondheidsklachten veel vaker te ontwikkelen dan mensen die overdag werken. Het is niet alleen een kwestie van uren maken en trainen.
De meeste mensen hebben weinig last van dat ene uurtje verschil. Eén keer per jaar een uurtje minder slapen? Dat stelt echt niks voor.
Bij de meeste mensen veranderen patronen en gevoeligheden gedurende hun leven. Middelbare scholieren zijn typisch avondmensen die 's ochtends hun bed niet uit te krijgen zijn (of niet zonder duidelijk slechter te functioneren die dag). Ik had dat heel sterk, en tegenwoordig (bijna 60) ben ik een uitgesproken ochtendmens en kost het me grote moeite om laat op te blijven. En daartussenin was een lange periode waarin ik heel veel veerkracht had in dit soort dingen.

Ik ken verschillende mensen die naarmate ze ouder worden steeds meer ontregeld raken door de overgangen tussen zomer- en wintertijd. En heel vergelijkbaar: ik ken iemand die een deel van het jaar in een ander deel van de wereld woont en die heeft in toenemende mate last van jetlags naarmate hij ouder wordt.

Concludeer dus niet te makkelijk dat het niets voorstelt. Het is heel goed mogelijk dat jij en de meeste mensen waarmee je omgaat nu op een leeftijd zijn dat je veel kan hebben, maar dat hoeft echt niet altijd zo zal blijven.
30-03-2021, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem: De biologische klok is flexibeler dan menigeen denkt. Het komt er simpel gezegd op neer dat we 8 uur slaap nodig hebben na 16 uur wakker te zijn geweest. Voor de rest kunnen we ons waak en slaapritme gewoon trainen. Er ligt niks vast. De meeste mensen hebben weinig last van dat ene uurtje verschil. Eén keer per jaar een uurtje minder slapen? Dat stelt echt niks voor.

Verdiep je eens in de chronobiologie en de werking van het circadiaan ritme in het menselijk lichaam. Er zit een grens aan tot hoeverre je je slaap-waakritme kunt beïnvloeden, waarna het erg ongezond voor je wordt. Hoeveel rek je hebt, bijvoorbeeld binnen een ploegendienst, is sterk afhankelijk van je leeftijd en hoe belastend je werk is.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Circadiaan_ritme#Biologische_klok

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ploegendienstsyndroom
30-03-2021, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem: De biologische klok is flexibeler dan menigeen denkt. Het komt er simpel gezegd op neer dat we 8 uur slaap nodig hebben na 16 uur wakker te zijn geweest. Voor de rest kunnen we ons waak en slaapritme gewoon trainen. Er ligt niks vast. De meeste mensen hebben weinig last van dat ene uurtje verschil. Eén keer per jaar een uurtje minder slapen? Dat stelt echt niks voor.

Die 8 uur is een gemiddelde. In werkelijkheid varieert het van 7 tot 12 uur. Mensen die meer slaap nodig hebben hebben dat ook echt. Dat zijn geen luie mensen, in tegenstelling tot wat veel mensen daarvan maken.

Mensen die zeggen minder dan 7 uur nodig te hebben hebben daarentegen doorgaans last van de wens die de vader is van de gedachte. Er is aangetoond dat mensen die minder dan 7 uur nodig hebben bijzonder zeldzaam zijn. Natuurlijk dicht iedereen zichzelf die uitzondering toe, maar de praktijk is gewoon dat veel mensen in ons moderne leven te weinig slapen, met gevolgen voor gezondheid van dien. Mensen hebben een drukke baan, vaak een gezin en willen daarnaast ook nog wat leuks doen. Dan schiet slaap erbij in.
30-03-2021, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De biologische klok is flexibeler dan menigeen denkt. Het komt er simpel gezegd op neer dat we 8 uur slaap nodig hebben na 16 uur wakker te zijn geweest. Voor de rest kunnen we ons waak en slaapritme gewoon trainen. Er ligt niks vast. De meeste mensen hebben weinig last van dat ene uurtje verschil. Eén keer per jaar een uurtje minder slapen? Dat stelt echt niks voor.

Verdiep je eens in de chronobiologie en de werking van het circadiaan ritme in het menselijk lichaam. Er zit een grens aan tot hoeverre je je slaap-waakritme kunt beïnvloeden, waarna het erg ongezond voor je wordt. Hoeveel rek je hebt, bijvoorbeeld binnen een ploegendienst, is sterk afhankelijk van je leeftijd en hoe belastend je werk is.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Circadiaan_ritme#Biologische_klok

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ploegendienstsyndroom

Je zegt dus dat er een einde aan de rek zit, wat natuurlijk bij alles zo is. Een uur per half jaar is prima te overzien.
30-03-2021, 13:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De biologische klok is flexibeler dan menigeen denkt. Het komt er simpel gezegd op neer dat we 8 uur slaap nodig hebben na 16 uur wakker te zijn geweest. Voor de rest kunnen we ons waak en slaapritme gewoon trainen. Er ligt niks vast. De meeste mensen hebben weinig last van dat ene uurtje verschil. Eén keer per jaar een uurtje minder slapen? Dat stelt echt niks voor.

Verdiep je eens in de chronobiologie en de werking van het circadiaan ritme in het menselijk lichaam. Er zit een grens aan tot hoeverre je je slaap-waakritme kunt beïnvloeden, waarna het erg ongezond voor je wordt. Hoeveel rek je hebt, bijvoorbeeld binnen een ploegendienst, is sterk afhankelijk van je leeftijd en hoe belastend je werk is.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Circadiaan_ritme#Biologische_klok

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ploegendienstsyndroom
Het gaat hier niet om ploegendienst, maar of we enigzins met de zon mee moeten bewegen en dus in de zomer eerder wakker mogen worden.
30-03-2021, 14:01 door Anoniem
Door Staewoldt:
Mijn off-line Windows 7 machine (dus geen wifi noch UTP aansluiting) heeft duidelijk moeite met de tijdzone's als er niet gesyncroniseerd kan worden met een tijdserver.
Om ervoor te zorgen dat ik de correcte (zomer)tijd zie, heb ik de tijdzone moeten instellen op (UTC+02.00) Athene, Boekarest, Istanboel.

P.s. In linux heb ik van deze tijdkronkel geen last. Online/offline: altijd de juiste tijd.

Nogmaals mij boeit dit verder geen lor!

Of je dit probleem hebt, ligt aan verschillende dingen. De meeste mensen laten de klok van Windows op de normale stand staan, dus syncen via NTP. Dat hoeft niet, maar kan problemen opleveren, omdat Windows niet kan controleren of het inderdaad de tijd is voor zomer/wintertijd. Linux is vanuit een andere keuze geconfigureerd. Maar zonder NTP kan de klok sowieso afwijken. Je moet die van tijd tot tijd corrigeren, omdat je niet zeker hebt dat de frequentie van het kristal voor de klok helemaal perfect is. En daarbij maakt het niet uit welk OS je hebt.
30-03-2021, 14:45 door Anoniem
Ik snap ook niet waarom het zo moeilijk is om als een Europa zinvolle zaken te regelen. In Rusland beslissen ze gewoon dat ze het anders willen en binnen een jaar worden de tijdzones aangepast.

Het telkens verzetten van de klok is inderdaad een nutteloos en stupide idee waar mensen alleen maar last van hebben. Het stamt uit een vervlogen tijdperk toen er nog geen fel kunstlicht of landbouwvoertuigen waren.

Als je het naar de moderne maatschappij vertaalt dan zijn er mensen die in fabriekshallen werken en dus in de wintermaanden helemaal geen heldere hemel meemaken. Ze vertrekken in het donker, zitten de hele dag binnen in kunstlicht tegen een zwarte achtergrond en komen weer thuis in het donker. Aan de andere kant is het in de zomer om 23:00 nog licht, waardoor mensen pas na 0:00 geneigd zijn naar bed te gaan en door de vaker optredende hittegolven pas nog veel later in slaap vallen.

Dan is het argument voor wintertijd omdat het anders pas nog later licht is. Echter maakt dat niets uit omdat de spits ook met wintertijd in het donker is. Ander argument is dat het ritme wordt verstoord als het pas om half 10 licht is. Dat ritme is al naar de knoppen omdat mensen onnatuurlijk door een wekker worden gestoord.

Dat kan anders: s'winters opstaan met fel koud licht dat ook op de werkvloer aan blijft tot het buiten helder is. UTC +2 aanhouden zorgt er voor dat veel mensen die overdag binnen opgesloten zijn, ook in de winter s'avonds nog een ommetje kunnen maken of in ieder geval niet in het donker vertrekken en thuiskomen. En de avondspits vindt niet plaats in het donker.

En dan het ergste: het telkens omschakelen. 20 jaar geleden had ook ik daar geen moeite mee. Toen begon de dag pas om 23:00 en als je het bed raakte sliep je direct. Nu mis ik zeker tot een week na de omschakeling, 75% van mijn nachtrust en ben ik overdag niet te genieten.

Dus het idee van het gehele jaar UTC + 1,5 is helemaal zo gek nog niet. Niet zoveel over praten maar gewoon doen. Als de politiek het niet doet dan moet het bedrijfsleven het maar doen. Zet gewoon bij alle tijdstippen/afspraken tijdstip + afwijking naar UTC dan is het ook simpel voor iedereen met een andere tijd.
30-03-2021, 15:44 door Briolet
Door Staewoldt: Onze biologische klok wordt gedicteerd en gecultiveerd door Greenwich Time (GMT)
Dat is feitelijk al niet zo best want onze normale tijd is al +1 uur verschoven sinds 1940.

Dat de tijd verschoven is t.o.v. de astronomische tijd, maakt natuurlijk niets uit voor de biologische klok. Bij de meeste mensen dicteert de biologische klok een dag van zo’n 24 à 25 uur. De biologische klok wordt vervolgens door het ochtendlicht ‘gereset’. Maar dat de tijd in 1940 verschoven is, boeit de biologische klok niet. Zeker als je de dag volgens de nieuwe klok later start. En volgens mij is dat ook gebeurd. want hier in het westen van onze tijdzone wordt er gemiddeld later opgestaan dan aan de oostkant. Ik merk het al aan onze zakelijke contacten in Duitsland, die soms al aan het werk zijn, terwijl ik nog in bed lig.

Door Staewoldt: Welnu: Psychologen zijn er sinds langere tijd al van overtuigd dat onze biologische klok zo min mogelijk ontregeld mag worden voor ons welzijn. Als het donker is dienen wij te slapen en als het licht is wakker te zijn.

Jij pleit dus voor een variabele klok die aan de zonsopgang gekoppeld is. Dus niet meer “Winkels en scholen gaan open om x uur,” maar :Winkels en scholen gaan open om y uur na zonsopkomst’. En voor het gemak publiceren we per dag de zonsopkomst in Utrecht als bindende opkomsttijd, zodat we binnen Nederland wel een uniforme starttijd van de dag hebben.

Door Staewoldt: Gebeurd is gebeurd. Wij leven weer tot medio oktober in een tijdcontinuüm dat artificieel sinds 1940 al +1 uur verschoven is en nu zelfs naar +2 uur GMT en wij kunnen niets anders dan maar afwachten bovenop de mentaal negatieve uitwerkingen op ons welzijn, die nu meer en meer aan de oppervlakte komen, hoe dat weer negatief 'bijdraagt' aan ons welzijn.

Je bent veel te pessimistisch. Slechts een klein deel van de bevolking heeft echt last van de omschakeling van de tijd. Een even groot deel van de bevolking vind dit juist prettig. Ik behoor tot de laatste groep. ’s Maandags ben ik al helemaal aan de omschakeling gewend en wordt ook automatisch wakker op de nieuwe tijd.
Mensen die er echt last van hebben kunnen de omschakeling ook over een paar dagen uitsmeren door dagelijks 10 minuten eerder/later naar bed te gaan.

Sterker. Omdat de biologische klok door het ochtendlicht ‘gereset’ wordt, zorgt de zomertijd er juist voor dat het verschil tussen zonsopkomst en de tijd op de klok weer dichter bij elkaar komt. Vanochtend werd ik b.v. al om 6 uur uit mijn slaap gehaald door fluitende vogels. Zonder zomertijd waren za al een uur eerder aan het fluiten en was mijn nachtrust nog eerder verstoord.
Wat mij betreft is deze jaarlijkse wisseling een zegen die we moeten behouden.
30-03-2021, 17:18 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een bullshit, tweede wereldoorlog praktijken dit !!!
man man man waar gaan we heen met nederland!!!!!!
Nee hoor, dankzij de uitvinding van de spoorwegen zitten we op 1 tijdzone in NL.
Daarvoor had elke plaats zijn eigen tijd. Toen kregen we Amsterdamtijd, 40 minuten voor GMT.
Daarna kregen we al 20 minuten zomertijd toen we naar UTC+1 gingen.
30-03-2021, 17:49 door Anoniem
Vanochtend werd ik b.v. al om 6 uur uit mijn slaap gehaald door fluitende vogels. Zonder zomertijd waren za al een uur eerder aan het fluiten en was mijn nachtrust nog eerder verstoord.
Wat mij betreft is deze jaarlijkse wisseling een zegen die we moeten behouden.
Gelukkig bestaan er verduisterende gordijnen, rolluiken en geluidsisolatie zodat we het moment van opstaan niet hoeven laten afhangen van daglicht of fluitende vogels.
30-03-2021, 19:44 door Anoniem
Door Briolet: Sterker. Omdat de biologische klok door het ochtendlicht ‘gereset’ wordt, zorgt de zomertijd er juist voor dat het verschil tussen zonsopkomst en de tijd op de klok weer dichter bij elkaar komt. Vanochtend werd ik b.v. al om 6 uur uit mijn slaap gehaald door fluitende vogels. Zonder zomertijd waren za al een uur eerder aan het fluiten en was mijn nachtrust nog eerder verstoord.
Wat mij betreft is deze jaarlijkse wisseling een zegen die we moeten behouden.

De buurman met de lawaaiige autoschuifdeuren die dicht slaan maken je al een uur eerder wakker in de zomertijd. En de vogels gaan 's avonds rustig een uur langer door.

Zo kan je het ook zien ;-)

Anoniem 12:27
30-03-2021, 21:01 door Anoniem
Vanochtend werd ik b.v. al om 6 uur uit mijn slaap gehaald door fluitende vogels. Zonder zomertijd waren za al een uur eerder aan het fluiten en was mijn nachtrust nog eerder verstoord.
Wat mij betreft is deze jaarlijkse wisseling een zegen die we moeten behouden.

Ik zal je een geheimpje verklappen: die vogels fluiten altijd op hetzelfde moment. Zonder zomertijd zouden ze dus niet een uur eerder fluiten. Het is slechts dat je denkt dat het een uur later is.

Het is slechts de rest van de wereld die zo vreemd doet dat jij denkt dat het ook maar iets uitmaakt. Als we gewoon allemaal in de zomer om 08h30 starten en in de winter om 09h30 dan doen we precies hetzelfde en hoef je die klok niet aan te passen.

Zomertijd de standaardtijd: dat zouden de mensen in het Oosten maar al te graag hebben. Dat is hun tijdzone.

Interessante geschiedenis:
https://webspace.science.uu.nl/~gent0113/wettijd/wt_text4b.htm
30-03-2021, 21:36 door Anoniem
Door Anoniem: Je zegt dus dat er een einde aan de rek zit, wat natuurlijk bij alles zo is. Een uur per half jaar is prima te overzien.

Mensen verschillen erg van elkaar in de tolerantie voor verstoringen van hun biologische klok. De ene persoon kan jarenlang zonder problemen in 5-ploegendiensten draaien, terwijl de ander die werkt in een gewone dagdienst al van slag kan raken zijn of haar ritme met een uurtje wordt verstoord.
31-03-2021, 07:53 door Anoniem
Mensen die er problemen mee hebben kunnen natuurlijk ook zes dagen eerder beginnen: iedere ochtend tien minuten eerder opstaan. Dan is dat uur er ook af, maar dan in onmerkbaar kleine stapjes.

Een uur per half jaar is prima te overzien.
Zeker, en het is maar eens per jaar dat dat uurtje er af gaat.
31-03-2021, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Het is slechts de rest van de wereld die zo vreemd doet dat jij denkt dat het ook maar iets uitmaakt. Als we gewoon allemaal in de zomer om 08h30 starten en in de winter om 09h30 dan doen we precies hetzelfde en hoef je die klok niet aan te passen.
Inderdaad. En gemiste tv-programma's zijn tegenwoordig via de afstandsbediening van je tv gewoon alsnog te bekijken, of als dat bij een commerciële zender soms niet lukt kan je ze heel eenvoudig altijd laten opnemen. Supermarkten zijn al jaren tot laat in de avond open, dus daar loop je ook al niet tegen belemmeringen aan. De samenleving heeft al jaren de flexibiliteit aan boord om het niet meer van zomer- en wintertijd te hoeven hebben - al aangenomen dat dat enig nut had, wat twijfelachtig is.

Maar het lijkt wel of de mensheid niet in staat is om te bedenken dat je in plaats van een technische maatregel (de klok aanpassen) ook een organisatorische maatregel (werktijden aanpassen) kan nemen. Of misschien is het probleem dat als elke werkgever daar afzonderlijk iets voor moet regelen je kan verwachten dat er heel wat zijn die die moeite niet gaan doen.

En dan heb je het minder flexibele deel van de bevolking dat er misschien niet mee om kan gaan. Toen fietsers van rechts op gelijkwaardige kruisingen weer voorrang kregen in 2001 (het was tijdens de Nazi-bezetting afgeschaft omdat het hinderlijk was voor militaire colonnes) zag ik zo'n tv-programma dat op straat mensen naar hun mening erover vroeg. Een man was fel tegen, woest bijna. Ze vroegen hem waarom hij er dan zo kwaad over was. Antwoord: "Het hoort niet." Er zijn mensen die zeer simpele regels nodig hebben om te kunnen functioneren en ontregeld raken als het te moeilijk of te variabel wordt. Voor die mensen zou twee keer per jaar de klok aanpassen wel eens hanteerbaarder kunnen zijn dan het zelf moeten overzien.

Alleen staan of vallen dit soort argumenten met het antwoord op de vraag of het om te beginnen wel nut heeft. De zomertijd is in 1977 ingevoerd vanwege de oliecrisis, men dacht zo energie te besparen. Voor zover ik ben tegengekomen is die besparing simpelweg nooit bewaarheid. Hierboven zie ik allerlei argumenten staan die vooral neer lijken te komen op persoonlijke voorkeuren. Eigenlijk: het is goed want mij bevalt het wel. Daar kunnen net zoveel mensen tegenover staan die het juist niet bevalt, en die zijn er ook vanwege de verstoring van het biologische ritme.

De pest met dit soort dingen is dat je het eigenlijk een flinke tijd anders moet hebben meegemaakt voor je genoeg ervaring ermee hebt om te weten wat nou echt beter bevalt. Ik heb althans in mijn leven de ervaring dat veranderingen vrijwel altijd anders op me in blijken te werken dan ik van te voren had weten te bedenken, er zitten altijd kanten aan die je pas ontdekt als je het meemaakt. Opvallend vaak bleken veranderingen die ik niet had zien zitten daardoor een stuk aangenamer te zijn dan ik aan had zien komen.

Mijn eigen persoonlijke voorkeur zou nu zijn om die onzin af te schaffen en flexibeler te worden in werktijden. Ik heb een periode gehad dat ik 's winters wel zomertijd had gewild omdat ik in het donker naar mijn werk ging en in het donker weer naar huis. Ik had op kantoor wel daglicht, maar ik miste wel dat ik met daglicht buiten de lunchpauze niet buiten kon zijn. Alleen is dat met variabele werktijden (en die had ik) ook op te vangen. Ik had alleen moeite om vroeg genoeg mijn bed uit te komen (iets dat tegenwoordig vanzelf gaat), en dat suggereert dat zomertijd in de winter wel eens slopend had kunnen zijn voor me in die periode.

Als dat binnen één mensenleven al zo sterk kan verschillen dan kan je er gif op innemen dat het van mens tot mens ook stevig verschilt. Een systeem dat voor iedereen goed werkt is daarom een systeem dat geen maatwerk is voor je eigen persoonlijke voorkeuren. Wees je bewust van de diversiteit die er is.
31-03-2021, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem: De biologische klok is flexibeler dan menigeen denkt. Het komt er simpel gezegd op neer dat we 8 uur slaap nodig hebben na 16 uur wakker te zijn geweest. Voor de rest kunnen we ons waak en slaapritme gewoon trainen. Er ligt niks vast. De meeste mensen hebben weinig last van dat ene uurtje verschil. Eén keer per jaar een uurtje minder slapen? Dat stelt echt niks voor.
Voor jou misschien niet, maar mijn lijf is blijkbaar erg hardnekkig met aanpassen. Het kost me doorgaans twee weken om weer een beetje het gevoel te hebben dat 7.00 ook echt 7.00 is. Totdat het weer een beetje gewend is loop ik continue rond met het gevoel een flink slaapgebrek te hebben. Dat ene uurtje breekt me fors op, ondanks dat het blijkbaar niets voorstelt.
31-03-2021, 15:29 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem: Als je biologische klok zo belangrijk is moet je naar bed als het donker wordt en opstaan als het licht wordt. Dat zinloze geneuzel over dat uurtje ieder jaar weer.... Iedereen zit voor de tv of computer (of erachter, tis maar net hoe je het bekijkt) en ontregelt daarmee zelf zijn natuurlijk ritme
Persoonlijk vind ik het niet vervelend. Dat uur extra licht vind ik wel handig ivm bijvoorbeeld het uitvoeren van werkzaamheden (klusjes, tuin, etc) die ik dan na werktijd met voldoende licht in de avonduren kan doen.

En ja, qua bioritme zijn we toch al verstoord op allerlei gebied, dus dan heeft dat ene uurtje wat mij betreft geen invloed hierop.

Hahahahaa.... ik hoor meer mensen dat roepen "uur extra licht"... Grappig, want met de zomertijd heb je 's avonds 1 uur MINDER lang licht. De klok wordt namelijk een uur vooruit gezet. Ipv 2 uur is het al 3 uur. Je hebt dus een uur MINDER lang licht met de zomertijd...

Ik hoorde laatst ook al mensen roepen "wat wil je, zomertijd vast houden of wintertijd vast houden"... "Nou, doe maar zomertijd vasthouden, dan kan ik al mijn truien uit de kast halen"...

De naam is ook helemaal verkeerd..
De tijd heeft niets met de zomer te maken...
Als we het nu zouden noemen wat het is...' Rusland tijd" zou ineens niemand meer de zomertijd willen hebben.

En als we kijken dat de eerste keer dat het ingevoerd werd zo rond 1940 was, en dat diezelfde mensen nu permanent de rusland-tijd willen invoeren en we hier VVDers hebben die zeggen "wij moeten dezelfde tijd hebben als de duitsers" zouden we zowiezo al huiverig moeten zijn. Mogen we dan ook de autobahn regels hebben (onbeperkt op de A2 :-)), de BPM weg, wegenbelasting in de brandstof en dus ook 'weg', bijtelling voor elke auto minder dan nu voor een EV... dan neem ik die bradwurst op zondag en het feit dat een frika(n)del een gehaktstaaf wordt wel voor lief...
31-03-2021, 17:06 door Anoniem
Door Anoniem: Mensen die er problemen mee hebben kunnen natuurlijk ook zes dagen eerder beginnen: iedere ochtend tien minuten eerder opstaan. Dan is dat uur er ook af, maar dan in onmerkbaar kleine stapjes.

Helaas, de scholen starten exact om 08h30. Niet 10 minuten later.
En de biologische klok van kinderen (en ouderen) blijft nog weken om exact 07h30 afgaan: opsta tijd. Je bent immers je wekker altijd al voor.

Nee, wat mij betreft stoppen we daar als Europa echt heel snel mee.

En dan vooral omdat echt niemand je nu meer kan uitleggen waarom je het wel wil doen (en/of dat dat ooit de reden was dat we het gingen doen).
31-03-2021, 17:54 door Briolet
Door Anoniem: Hahahahaa.... ik hoor meer mensen dat roepen "uur extra licht"... Grappig, want met de zomertijd heb je 's avonds 1 uur MINDER lang licht. De klok wordt namelijk een uur vooruit gezet. Ipv 2 uur is het al 3 uur. Je hebt dus een uur MINDER lang licht met de zomertijd..

Ik denk dat jij een keer naar buiten moet en gewoon kijken wanneer de zon onder gaat. Jij hebt blijkbaar dezelfde foute leermeester gehad die 2,5 jaar geleden de enquete voor het ministerie gemaakt heeft:
https://nos.nl/artikel/2264261-blunder-in-peiling-ministerie-over-zomer-en-wintertijd.html

Door Anoniem: De naam is ook helemaal verkeerd..
De tijd heeft niets met de zomer te maken...

Het heeft wel met de zomer te maken, want het is de tijd die we in de zomer gebruiken. Over de naam wintertijd kun je discussiëren, want dat had je ook 'normale tijd' kunnen noemen.

De engelse term is in elk geval veel slechter: "Daylight Savings Time". Er wordt nml niets 'bewaard'. Je krijgt er 's avonds misschien daglicht bij, maar dat haal je van de ochtend weg. Per saldo houd je evenveel daglicht.
01-04-2021, 01:06 door Anoniem
Ik denk dat het niet alleen een probleem voor mensen kan zijn,
maar bijvoorbeeld ook bij koeien uitmaakt (melkerstijd).
Alhoewel de melker "voor de koe natuurlijk wel op de natuurlijke koe-klok kan kijken en bijsturen".

De mens wat minder centraal stellen is in relativerende zin blijft steeds een goed idee. Ken uzelve derhalve.

Ik wandel zo'n zes kilometer per dag, als het even kan en dat is niet verkeerd voor mijn bio-ritme en verdere processen.
Joggen doet ik op senior-leeftijd niet, maar ik zit beslist niet te lang achter mijn key-board of op mijn smartphone schermpie.

Klok ze lui en zet je stappenteller aan.

Joris Goedbloed
01-04-2021, 10:16 door Anoniem
Door Anoniem: ...
Wie voerden oorspronkelijk deze Sommerzeit "ein"? En uit welke "onzalige breinen"sproot het voort.

We worden geregeerd vanuit Rome en The City en dat zie je weer uit het feit dat de "zomertijd" juist ingaat op Palmzondag.
....
We gaan steeds meer leven onder een digitaal aangestuurde dwingelandij en veel jongeren kunnen al niet meer overweg met "Romeinse cijfers". (zie: rekenkeizer.nl).

Jodocus Oyevaer

Je weet dat zomertijd in gaat op een vaste datum en dat Pasen een maan gebonden en dus variabele datum is?
01-04-2021, 10:26 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Hahahahaa.... ik hoor meer mensen dat roepen "uur extra licht"... Grappig, want met de zomertijd heb je 's avonds 1 uur MINDER lang licht. De klok wordt namelijk een uur vooruit gezet. Ipv 2 uur is het al 3 uur. Je hebt dus een uur MINDER lang licht met de zomertijd..

Ik denk dat jij een keer naar buiten moet en gewoon kijken wanneer de zon onder gaat. Jij hebt blijkbaar dezelfde foute leermeester gehad die 2,5 jaar geleden de enquete voor het ministerie gemaakt heeft:
https://nos.nl/artikel/2264261-blunder-in-peiling-ministerie-over-zomer-en-wintertijd.html

Door Anoniem: De naam is ook helemaal verkeerd..
De tijd heeft niets met de zomer te maken...

Het heeft wel met de zomer te maken, want het is de tijd die we in de zomer gebruiken. Over de naam wintertijd kun je discussiëren, want dat had je ook 'normale tijd' kunnen noemen.

De engelse term is in elk geval veel slechter: "Daylight Savings Time". Er wordt nml niets 'bewaard'. Je krijgt er 's avonds misschien daglicht bij, maar dat haal je van de ochtend weg. Per saldo houd je evenveel daglicht.

Tellen is een vak :)
Elke dag blijft natuurlijk 24 uur. Er zijn echter twee uitzonderingen: de dag dat de wintertijd in gaat en de dag dat de zomertijd in gaat.
De dag dat de zomertijd in gaat, wordt de klok om 02:00 (per ingang zomertijd) verzet naar 03:00 uur. Je begint de zomertijd dus met het overslaan van een uur: -1 uur dus.
De dag dat de wintertijd in gaat, wordt de klok om 03:00 (per ingang wintertijd) verzet naar 02:00 uur. Je begint de wintertijd dus met het herhalen van een uur: +1 uur dus.

Je verliest dus inderdaad 1 uur in de zomer, dat uur wordt bewaard tot het einde van de zomer. Over het hele jaar behoudt je dus je 365x24 uren, maar dat ene uurtje wordt wel degelijk gespaard.

N.b. er is een reden dat men in Duitsland zo vroeg begint met werken of wij in NL een 9 tot 5 baan tot uitdrukking hebben verheven. De zon gaat eerder op in het Oosten... In NL hebben we ons dagritme al verschoven zodat 'halverwege de werkdag' om 13u valt ipv 12u, wat weer keurig overeenkomt met onze wintertijd.
01-04-2021, 11:19 door Anoniem
Tel je zegeningen. Wees blij dat je niet meer plaatselijke tijd hebt zoals in de Middeleeuwen
De kerkklok kon toen een half uur achter lopen, als de koster weer eens zich versliep.

Je had dus Rotterdamse tijd en Utrechtse tijd en de plaatselijke tijd op den Dordtsen Dom.
Vloed en eb is overal ook niet hetzelfde.

Hee, de klok op het NS station en bij de Metro lopen niet gelijk. Ik kijk even op mijn smartphone.

En nu naar de slinger van Foucault in de kerk van Veere, waar het leger van Nappie nog z'n paarden liet stallen.
Goed dat ze Napoleon in Frankrijk nog overal de schuld van kunnen geven met o.a. z'n Parijse kilo en suikerbieten.

Neen, al het bovenstaande is niet als 1 April grap bedoeld.

Tempus fugit, zei Vergillius, en hij had gelijk. De tijd vliegt (time flies).

J.O.
01-04-2021, 11:46 door majortom
Door Anoniem:
Door majortom:
Door Anoniem: Als je biologische klok zo belangrijk is moet je naar bed als het donker wordt en opstaan als het licht wordt. Dat zinloze geneuzel over dat uurtje ieder jaar weer.... Iedereen zit voor de tv of computer (of erachter, tis maar net hoe je het bekijkt) en ontregelt daarmee zelf zijn natuurlijk ritme
Persoonlijk vind ik het niet vervelend. Dat uur extra licht vind ik wel handig ivm bijvoorbeeld het uitvoeren van werkzaamheden (klusjes, tuin, etc) die ik dan na werktijd met voldoende licht in de avonduren kan doen.

En ja, qua bioritme zijn we toch al verstoord op allerlei gebied, dus dan heeft dat ene uurtje wat mij betreft geen invloed hierop.

Hahahahaa.... ik hoor meer mensen dat roepen "uur extra licht"... Grappig, want met de zomertijd heb je 's avonds 1 uur MINDER lang licht. De klok wordt namelijk een uur vooruit gezet. Ipv 2 uur is het al 3 uur. Je hebt dus een uur MINDER lang licht met de zomertijd...
Het aantal uren licht verandert matuurlijk niet. Maar als je de klok vooruit zet dan is het volgens de klok nu bijvoorbeeld 7:00 waar het volgens de wintertijd 6:00 is. Dus wanneer de zon volgens wintertijd om 21:00 onder zou gaan, dan geeft de zomertijd-klok 22:00 aan. Oftewel een verschuiving van de zonsondergang een uur later in de gehanteerde tijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.