Door Anoniem: Door Anoniem: Je hoeft geen gebruik te maken van de (gratis) diensten van een commercieel bedrijf. En een commercieel bedrijf mag uiteraard haar eigen huisregels opstellen.
Is dat zo? Ben benieuwd of je die mening ook hebt als Facebook vanaf morgen alleen blanke bezoekers toe staat...
Dan doen ze iets dat in de meeste landen strafbaar gesteld is. Maar er is een heleboel dat ze op hun eigen platform mogen bepalen zonder dat dat strafbaar is.
Of je het leuk vindt of niet, vrijheid van meningsuiting gaat over de verhouding tussen burgers en overheden, het zijn overheden die burgers de mond niet mogen snoeren. Dat gaat niet over wat private partijen aan grenzen stellen over wat er in hun ruimtes of op hun platforms mag.
Niet dat het er niet toe doet, bedrijven als Facebook zijn zo enorm geworden dat hun invloed vergelijkbaar is met die van een staat. Ze zijn een heel belangrijk communicatieplatform geworden en dan doet het er inderdaad toe hoe daar die communicatie wordt beïnvloed.
Alleen had je je daar al vele jaren eerder druk om moeten maken. Platforms die van advertentieinkomsten leven zijn nooit neutraal geweest, maar op een manier die de meeste mensen niet eens lijken te kunnen bevatten. Ik heb het niet over bepalen welke meningen wel en welke niet door ze geaccepteerd worden, ik heb het erover dat ze advertentieinkomsten proberen te maximaliseren, door alles wat mensen vaker doet klikken en reageren te bevorderen.
Dat werkt zo:
• Dingen goed door je laten doordringen, en bedachtzaam en zorgvuldig reageren, dat kost tijd, en het tempo waarin het gebeurt is traag.
• Dingen nauwelijks tot je laten doordringen, en impulsief en onzorgvuldig reageren, dat daar valt een hoog tempo te halen.
Dus wat schotelen die AI-algoritmes van Facebook je voor? Dingen waarop je snel reageert, dingen die de impulsieve en onzorgvuldige reacties stimuleren, want dat genereert advertentieinkomsten. Wat komt dan vanzelf bovendrijven? Dingen die je opwinden. En dingen die zorgen, verontwaardiging en angst oproepen werken daarvoor nog veel beter dan dan dingen die leuk opwindend zijn. Want dingen die niet goed zitten zijn een potentieel gevaar, en we hebben nou eenmaal een evolutie achter de rug waarin mensen die op dat soort dingen sterk reageerden de betere overlevers waren.
Dat is NIET neutraal. Dat brengt mensen in een voortdurende, en verslavende, staat van opwinding en zoeken naar opwinding. Het is slecht voor je denkvermogen, het werkt in de hand dat je gaat reageren op basis van simpele vuistregels in plaats van op een goed doordacht begrip van de situatie.
De mogelijkheid om zo grootschalig en zo direct te communiceren is ook zonder de invloed van dat verdienmodel al slecht voor je denkvermogen. Geen mens heeft namelijk een onbegrensde hersencapaciteit, iedereen is uiteindelijk beperkt. Het moet uit de lengte of de breedte komen: als je een stroom van zo veel mogelijk afzonderlijke onderwerpen te verwerken krijgt dan kan dat onmogelijk nog met diepgang afgehandeld worden door je brein. Als je diepgang wilt dan moet je rustig de tijd voor een onderwerp nemen, en dan kan je veel minder verschillende onderwerpen aan.
En het loopt uit de hand. In India en Sri Lanka zijn bijvoorbeeld al meerdere keren mensen gelyncht omdat een ongefundeerd gerucht viral ging en mensen in actie bracht.
Ik heb in mijn (afgesloten) loopbaan als softwareontwikkelaar de ontwikkeling meegemaakt van een tijd voor internet, toen ontwikkelingen nog traag verliepen, naar het koortsachtige tempo van tegenwoordig. Vroeger kon je alle rust nadenken over problemen en hun oplossingen. Naarmate het tempo verder werd opgevoerd, wat mede mogelijk was omdat ook voor automatiseerders veel routinewerk geautomatiseerd raakte, werd het moeilijker en moeilijker om die diepgang vol te houden. In vergelijking met 30, 40 jaar geleden wordt er veel harder gewerkt maar met dat harde werk veel minder essentieels geproduceerd, het is steeds meer impulsief achter de volgende trend aanrennen geworden. Alleen al de ontwikkeling van programmeertalen en ontwikkelplatforms gaat tegenwoordig zo snel dat de inspanning die nodig is om dat bij te kunnen benen ten koste gaat van de inspanning die beschikbaar is om goede applicaties te bouwen.
En datzelfde patroon zie ik in hoe de mensheid communiceert, ook privé. We rennen onszelf voorbij, nemen meer hooi op onze vork dan we nog goed kunnen behapstukken. Het enge is dat veel jonge mensen niet eens meer lijken te beseffen waar ze toe in staat zijn als ze niet alles tegelijk proberen te doen, want ze hebben de tijd niet meegemaakt waarin dat kon, en hebben er dus geen ervaring mee. Ik denk dat de vele, vele fouten die we in software zien, en het misbruik dat van die fouten wordt gemaakt, hier rechtstreeks mee samenhangen.
Social mediabedrijven hebben precies dat overspannen tempo als verdienmodel. De maatregelen die je ze nu ziet nemen, zoals het blokkeren van misinformatie, zijn een reactie op dingen die op deze manier uit de hand lopen. Dat dit op de een of andere manier een keer zou gebeuren was onvermijdelijk. Dat staat los van de vraag of je het in dit geval eens bent met de inschatting van wat waar is of niet, want het onderliggende probleem is dat hier een patroon waar ze zwaar op hebben ingezet uit de hand loopt.
Dat is iets om je zorgen over te maken, nog veel meer dan over de individuele incidenten die alleen maar uitingsvormen van het probleem zijn.