Een man die de auto van zijn bezoek te laat aanmeldde omdat naar eigen zeggen de inloggegevens uit de bezoekersapplicatie op de telefoon waren verdwenen moet de door de gemeente opgelegde parkeerboete gewoon betalen, zo heeft de Rechtbank Midden-Nederland geoordeeld. De man ontving vorig jaar iemand op bezoek, die om 14.51 uur zijn auto parkeerde. De man meldde het bezoek om 15.09 aan via de bezoekersapplicatie op zijn telefoon.
Om 15.01 was de parkeercontroleur al langs geweest en stelde vast dat de auto van het bezoek niet was aangemeld en legde een boete van 66,50 euro op. De man maakte hier bezwaar tegen, maar de heffingsambtenaar verklaarde het bezwaar vorig jaar september ongegrond. Daarop ging de man bij de rechter in beroep. Volgens de man kan hem in redelijkheid niet worden verweten dat hij de auto niet eerder aanmeldde in de bezoekersapplicatie.
Bij het openen van de app waren de inloggegevens namelijk verdwenen. Het parkeerabonnement staat op naam van zijn vrouw, waardoor de man naar eigen zeggen de auto niet zonder haar hulp kon aanmelden en was zij op dat moment niet in de buurt. Na contact met zijn partner bleek dat de inloggegevens op haar telefoon ook waren verdwenen.
Het wachtwoord moest via e-mail worden aangepast waardoor het uiteindelijk pas om 15.09 uur is gelukt om het voertuig aan te melden. De man heeft wel geprobeerd om de auto eerder aan te melden. Als onderbouwing hiervan heeft de man het gesprek dat hij met zijn vrouw via WhatsApp had gedeeld. Daaruit blijkt dat hij zijn partner om 14.51 uur al een bericht heeft gestuurd met de vraag de auto aan te melden.
De rechter stelt dat de parkeerder een redelijke termijn moet krijgen om de parkeerapparatuur in werking te stellen. "Die redelijke termijn begint direct nadat de auto wordt geparkeerd. Gedurende die termijn moet de parkeerder onverwijld en ononderbroken handelingen verrichten die zijn gericht op het tijdig betalen van parkeerbelasting. Dat geldt ook als er gebruik wordt gemaakt van mobiel parkeren", aldus de rechter. Die voegt toe dat de man in dit geval een redelijke termijn had.
"Dat eiser niet beschikte over de inloggegevens om de bezoekersapplicatie in werking te stellen, komt voor zijn rekening en risico. Daar komt bij dat een parkeercontroleur pas overgaat tot het opleggen van een naheffingsaanslag als er niemand meer te zien is in de omgeving die bezig is met het verrichten van handelingen die zijn gericht op het betalen van parkeerbelasting", zo laat de rechter verder weten. Die twijfelt niet aan de intentie van de man om het bezoek aan te melden. "Doorslaggevend is de vraag of er op het moment waarop de naheffingsaanslag is opgelegd feitelijk is betaald voor het parkeren, en dat kan hier niet worden gezegd." De rechter houdt de boete dan ook in stand.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.