Door beaukey: Met het risico dat ik in deze twee valkuilen val:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gish_gallophttps://en.wikipedia.org/wiki/Brandolini%27s_lawHier gaan we:
Conducteurs hadden tijdens treinritten (dus tussen stations) ooit alleen tot taak om vervoerbewijzen te controleren en passagiers die hulp nodig hadden, bij te staan (bijv. door ze te informeren). Nu lijkt NS ze te willen gaan inzetten voor opsporings-, repressieve en zelfs "preventieve" taken.
Dus als iemand in de trein staat te pissen, andere mensen of NS personeel lastig valt, of anderszins zich niet aan de vervoersvoorwaarden houdt, dan moet de conducteur maar even naar een ander rijtuig lopen?
Oké, goed punt. In dat geval moet de conducteur zo'n reiziger die zich misdraagt netjes aanspreken. Dat kan prima zonder bodycam en zonder identificatie te eisen. Als de betreffende reiziger gevaarlijk of onhandelbaar lijkt of schade heeft aangericht, kan de conducteur hulp inroepen zodat bij het eerstvolgende station de spoorwegpolitie of een stel BOA's klaarstaan. Als er een terrorist de trein instapt, dan helpen bodycams en identificatieplicht sowieso niet. Een aantal jaren geleden waren het reizigers(!) die in de Thalys een terrorist overmeesterden. Achteraf bleek die al enige tijd bekend te zijn bij inlichtingendiensten. Die hadden hem niet verhinderd om op die trein te stappen.
"...repressieve en zelfs "preventieve" taken" => kan je daar voorbeelden van geven? M.n. waarin worden reizigers onderdrukt (repressie) e/of welke preventieve ("met de bedoeling om te voorkomen dat iets gebeurt") kunnen we verwachten? Hoe verhouden die zich met het dragen van een bodycam, onder de voornoemde voorwaarden?
Bijvoorbeeld het zonder hun toestemming identificeren (of beeldmateriaal verzamelen ten behoeve van identificatie) van reizigers die er om verschillende redenen prijs op kunnen stellen om met privacy te reizen.
Dit moet gezien worden in samenhang met een baaierd aan andere surveillance-maatregelen die het afgelopen decennium in Nederland zijn getroffen.
Wat heeft dit met de NS en bodycams te maken? Ben je Atlas, en neem je (het leed) van heel Nederland op je schouders?
Als je niet bereid bent onder ogen te zien dat er de afgelopen jaren veel verschillende surveillancemaatregelen worden genomen door organisaties die formeel apart zijn, maar ondertussen wel met elkaar overleggen in allerlei polder- en andere gremia, en dat de cumulatie van en interactie tussen die surveillancemaatregelen een kwalitatief effect heeft op het respecteren en schenden van grondrechten van onschuldige burgers, dan ben je niet bereid om onder ogen te zien dat Nederland (net als andere, schijnbaar welvarende "democratische rechtsstaten") in hoog tempo aan het opschuiven is richting ondemocratische surveillance-staat.
De discriminerende QR-code en de controle daarop tijdens de coronacrisis was een ander voorbeeld.
Niemand heeft jou gedwongen om een QR code te laten zien. Dat was je eigen keuze. Dat daardoor iets niet kon of mocht, dat was iets waar de mensen die wel vrolijk hun QR code lieten zien geen boodschap aan hadden. En hoe verhoudt de Covid-19 QR code zich met de bodycams van de NS?
Je pikt er hier één van de vijf door mij gegeven voorbeelden uit. Ik ga de discussie over het opzijschuiven van grondrechten tijdens de coronacrisis hier niet herhalen. Je kunt jezelf beter informeren door bijvoorbeeld op een site als www.maurice.nl te kijken, of op een site als www.vierdegolf.org. Een interessant boek is: Dick Bijl (red.),
Voorbij de pandemische chaos - Goed op weg?. Ook staan er op Youtube uitzendingen van De Nieuwe Wereld die gewijd zijn aan dit onderwerp, met name gesprekken met o.a. Jona Walk, één van de initiatiefnemers van de petitie "Onverdeeld Open", waarin dringend verzocht werd om de beëindiging van de vrijheidsbeperkingen die d.m.v. de QR-code werden geïmplementeerd.
Ook is er vergelijkingsmateriaal over hoe verschillende landen met de coronacrisis en grondrechten van burgers zijn omgegaan. Persoonlijk vond ik het saillant dat de Nederlandse overheid zonder enige waarschuwing Nederlandse staatsburgers uitsloot van terugkeer naar hun eigen land tenzij ze een dubieus PCR-testresultaat lieten zien, ook als ze uit gebieden naar huis wilden komen die zeer veilig waren (veel veiliger dan Nederland zelf) en die ook op grond van officiële cijfers gekenschetst konden worden als zeer veilig. De Nederlandse overheid had in strijd met feiten en grondrechtelijke logica, alle landen ter wereld behalve Nederland zelf als "hoogrisicogebieden" (codes oranje of rood) aangemerkt. Andere landen zeiden: "volgens onze grondwet mogen onze eigen staatsburgers altijd naar huis." Die landen richtten quarantaine-voorzieningen in, waar teruggekeerde staatsburgers konden worden opgevangen als dat nodig was voor de volksgezondheid. Dat had Nederland ook kunnen doen, maar de Nederlandse regering Rutte faalde hierin fundamenteel en toonde zelfs geen enkele interesse in het recht van Nederlandse staatsburgers om zich terug naar hun eigen land te mogen bewegen. Dit is maar één voorbeeldje van hoe de Nederlandse overheid, toegejuicht door een opgehitste massa in de bevolking, de grondrechten van zijn eigen burgers minachtte tijdens de coronacrisis.
Maar de meeste rechters in Nederland functioneren niet adequaat omdat ze niet onafhankelijk denken en omdat ze ook meebuigen met de wensen van (overheids- en particuliere) machthebbers.
Dit is echt heel erg. Dat neigt naar hoe rechters zich in andere landen gedragen. En dan in landen die, zoals Nederland, in de top 10 van rijkste, gelukkigste, beste pers, beste democratie, beste medische verzorging, beste pensioenstelsel en nog wat "beste" lijstjes staan. Ik denk aan wat er gebeurd is in Polen en Hongarije, om maar eens in de buurt te blijven.
Waar zijn de Nederlandse rechters afhankelijk van, zodat hun uitspraken beinvloed worden? In hoeverre werkt de Trias Politica niet (denk aan Polen en Israel)?
Ik zou een forse lijst aan casussen kunnen geven waaruit blijkt dat Nederlandse rechters meebogen met de macht, ook wanneer statelijke of particuliere machthebbers grondrechten van burgers aantasten. Ik zou bij die casussen ook een analyse kunnen aanleveren welke wetten en rechtsstatelijke beginselen daarbij door die rechters zijn genegeerd of verdraaid, en daarmee effectief terzijde geschoven. Die discussies ga ik hier niet opnieuw voeren.
De NS schetst zelf juist een beeld van grote, algemene onveiligheid in treinen.
Waar?
In bepaalde juridische stukken waarin NS verwijst naar rapportages die, als je ze goed leest en analyseert (wat ik heb gedaan), helemaal niet aantonen dat de situatie overal in Nederlandse treinen onveilig is.
Wel van criminelen die dat doen, wat ook heeft geleid tot een aantal geruchtmakende moorden in de afgelopen jaren (Peter R. de Vries, een advocaat, een belangrijke getuige...).
Wat heeft dit te maken met de NS en bodycams?
Ik noemde dit om te laten zien dat ik me bewust ben van andere(!!!) situaties waarin er wel degelijk sprake is van ernstige, reële onveiligheid. Dit om te voorkomen dat jij me in de schoenen zou kunnen schuiven dat ik reële veiligheidsproblemen ontken.
Maar de logica die NS, en zeker niet alleen NS volgt, is die van meer controle en repressie door autoriteiten
In hoeverre horen de NS, als dienstverlener, bij de "autoriteiten"? Waarin onderdrukken ze de reiziger in het reizen met de trein?
Effectief horen grote, monopolistische organisaties die volledig staatseigendom zijn en tevens een publieke nutsfunctie vervullen waarvan veel burgers afhankelijk zijn, bij de autoriteiten. En reken maar dat het NS-beleid afgestemd wordt met Den Haag. Het ontnemen van privacy van onschuldige reizigers is op zichzelf al een voorbeeld van onderdrukking. Maar ik had het over "repressie", waarmee ik doelde op maatregelen die op zichzelf gerechtvaardigd kunnen zijn, zoals het dwingen van zich misdragende reizigers om zich te identificeren. Alleen moet dat wel gebeuren door bijvoorbeeld (spoorweg)politie, niet door conducteurs die een dienstverlenende en minnelijke attitude zouden moeten hebben en houden.
Het levert - zolang de werkelijke problemen niet geadresseerd worden - meer gepolariseerde percepties en verhoudingen op, en daardoor uiteindelijk meer agressie en calculerend gedrag.
Wat zijn de "de werkelijke problemen" en, heel belangrijk, wat is(/zijn) *de* oplossing(en) van die problemen?
Ik ga hier niet alle werkelijke problemen bespreken en analyseren. Maar als ik een deel daarvan héél kort samenvat, dan gaat het erom dat mede als gevolg van veertig jaar neoliberalisme, grote bevolkingsgroepen niet alleen financieel in het nauw zijn gebracht, maar ook zijn verleid en gepusht tot kortzichtig consumentengedrag en gedrag dat tegelijk onverantwoordelijk en calculerend is.
"Na mij de zondvloed. Het geeft niet als ik met mijn gedrag sociale en andere schade aanricht, zolang ik maar met mijn gedrag wegkom." Er heeft dus al op grote schaal dehumanisering plaatsgevonden, en die dreigt nu in verhoogd tempo verder doorgevoerd te worden. Eén van de effecten van die dehumanisering is een verminderde veiligheid op bepaalde risicolijnen in het openbaar vervoer, waaronder spoorverbindingen die verzorgd worden door NS. Om de veiligheid te verhogen, zou die dehumanisering gekeerd moeten worden. Dat vergt veel bredere maatregelen dan repressieve symptoombestrijding in bijvoorbeeld de trein.
"Vind jij dat mensen die commentaar leveren op het beleid en het handelen van autoriteiten, dus maar uit Nederland moeten vertrekken?
Ja.
Je hebt in Nederland stemrecht. Dus eens in de 4 jaar (of korter) kan je het beleid veranderen. Lukt dat niet, dan ben je het bokkie. Dan is het blijven of je heil ergens anders zoeken.
Hiermee laat jij zien dat je niet begrijpt en/of niet wilt begrijpen wat democratie inhoudt, en ook niet wat vrijheid van meningsuiting inhoudt. Je spreidt hier ook een extreme naïviteit ten toon als je serieus denkt dat iemand door eens in de vier jaar een stemhokje aan te kruisen, "het beleid kan veranderen". De afgelopen verkiezingen (22-11-2023) hebben laten zien dat verkiezingen belangrijk kunnen zijn. Maar de verkiezingsuitslag was volledig anders geweest als er in de voorafgaande jaren geen maatschappelijk debat was geweest waarin allerlei burgers en politici kritiek hadden geleverd op maatschappelijke misstanden en op het regeringsbeleid.
Welk ander land denk jij dat voor mij "beter" zou zijn dan Nederland?
Ik weet niet welke functionele en specifieke eisen jij aan het ideale land stelt, en dat weet ik ook niet of dat land, buiten Utopia, wel bestaat op deze wereld. Wat ga jij doen als er geen enkel land aan jou eisen voldoet?
In Nederland blijven en hier wat proberen te verbeteren.
In welk land woon jij tegenwoordig
*Als* ik Nederland ben *en* ik reis met de trein (gewoon een kaartje kopen met een Nederlandse PIN pas) dan hoeft de NS dat niet te weten, laat staan dat ze daar om vragen.
Dus dan ben jij ook, net als ik, tegen een bevoegdheid voor NS om elke(!) reiziger te verplichten om zich te identificeren?
Alle lezers van security.nl mogen best weten ik welk land in nu woon, maar hoe gaat die informatie deze discussie helpen? Het land waar ik nu woon staat ook wel hoog in alle "beste" lijstjes, en de verschillen (maatschappelijk en politiek) zijn miniem.
Doel je misschien op het lijstje van de Corruption Perception Index van Transparency International? Het sleutelwoord is daar "perception". Wie wat beter kijkt, ziet dat Nederland samen met nog enkele andere landen zeer goed is in het managen van bepaalde percepties (imago), maar dat dit relatief weinig zegt over de mate waarin verschillende vormen van corruptie in Nederland optreden. Bijvoorbeeld "netwerkcorruptie" (zie het proefschrift van en interviews met Willeke Slingerland).
Het beeld wat je probeert te schetsen is meer een soort "onderbuik ontevreden" verhaal, waar bij er Jan en alleman aan argumenten bijgehaald wordt om je punten te ondersteungen, wat faalt. Je geeft niet concreet aan dat je onder welke NS maatregelen dan ook, werkelijk geleden hebt.
In hoeverre ik persoonlijk onder NS-maatregelen geleden heb, daar laat ik op dit forum niet over uit, mede omdat ik hier conform redactionele richtlijnen formeel anoniem deelneem aan discussies.
Dus als ik veel argumenten aanvoer om mijn punten te ondersteunen, dan vind jij dat ook niet goed? Veeleisend hoor...
Als je niet vooralsnog naar een ander land wilt verhuizen, dan raad ik je aan om eens op vakantie te gaan in een paar oost-europese landen (lekker dichtbij, je kan weer snel terug naar huis). En dan niet in een grote (toeristen) stad maar naar regio's die het moeilijk hebben. En dan daar met de mensen gaan praten hoe hun leven er uit ziet. Je hebt dan meer ervaring om Nederland beter te beoordelen.
Ik ben me zeer bewust van de andere omstandigheden in bepaalde Oost-Europese landen. Je ziet bijvoorbeeld ook dat een club als Liberty, die opkomt voor respect voor mensenrechten en grondrechten in Europa, voor een belangrijk deel gemotiveerd wordt door ervaringen en situaties in Oost-Europese landen. Ze doen goed werk, maar tegelijk constateer ik dat ze weliswaar bepaalde, meer traditionele vormen van corruptie aan de kaak stellen, maar in ieder geval tot voor kort minder oog leken te hebben voor bepaalde vormen van meer "geavanceerde" corruptie zoals die in West-Europese landen plaatsvindt. Recentelijk lijken ze daar meer bewustzijn over te ontwikkelen.
M.J.