Door Anoniem: Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ:Bovendien.... privacy hebben is fundamenteel iets anders dan anoniem zijn.
In het openbaar vervoer (want daar hebben we het hier over) is
anoniem kunnen reizen een wezenlijk
deel van privacy. Uiteraard wordt een persoonlijk abonnement NIET anoniem afgesloten. Dat hoeft ook niet om anoniem te kunnen reizen. Een abonnement kan met zichtcontrole worden gecontroleerd. Dat er dan af en toe een slimme student door het net glipt, lijkt me niet zo'n probleem. Het gaat erom dat de reisbewegingen van personen, met name privé-personen, maar bijvoorbeeld ook journalisten en demonstranten, niet gevolgd (getracked) kunnen worden. Daarvoor is het nodig dat ze tijdens hun reis van A naar B anoniem kunnen blijven.
M.J.
Op die die andere suggestieve onzin hierboven reageer ik niet.
Je hebt er inhoudelijk geen weerwoord op en dan ga je maar roepen dat het "suggestieve onzin" is. Tja, dat roepen Chinese staatsmedia ook als er kritiek wordt geuit op mensenrechtenschendingen. Gewoon keihard ontkennen dat er wat aan de hand is.
Maar dan die demonstranten. Demonstreren mag in Nederland zolang dat geen plotselinge impact heeft op de veiligheid van andere burgers. Daarom mag je ook niet zomaar op een snelweg gaan zitten.
In Nederland wordt het woord "veiligheid" misbruikt om bepaalde demonstraties te verhinderen en om demonstranten te arresteren. Een van te voren duidelijk aangekondigde, goed georganiseerde blokkade van een snelweg - wat je daar ook van vindt - brengt de veiligheid niet in gevaar. Het verstoort wel het comfort van automobilisten, maar dat is iets anders.
Dat demonstranten anoniem zouden willen reizen spreek ik tegen. Immers, als je ergens voor demonstreert doe je dat vanuit ideologisch oogpunt en wil je de samenleving bewust maken van iets. Je kiest er dan zelf al (bewust) voor o in het voetlicht te treden.
Nee. Een demonstrant wil een onderwerp en een wens over het voetlicht brengen, niet zijn of haar eigen gezicht. Het gaat hem of haar om de inhoud van de zaak, niet om zichzelf te profileren. Het gaat ook om het
aantal demonstranten, verreweg de meesten willen niet persoonlijk worden geïdentificeerd door de politie e.d..
Maar demonstreren krijgt wel een ander karakter als het niet vanuit ideologisch punt gebeurd, maar vanuit activisme omdat je gewoon tegen de overheid ofzo bent. Dan ben je geen demonstrant, dan ben je gewoon een laffe activist die op dat moment een zuiver doel (en de demonstranten daarvan) misbruikt voor eigen gewin.
Je fantaseert hier een onderscheid tussen enerzijds "demonstranten" en anderzijds "laffe activisten". Er zijn al zoveel bona fide en vreedzame milieu-demonstranten, demonstranten voor democratie en persvrijheid door regeringen en tegenstanders uitgemaakt voor "relschoppers". Iedereen heeft het recht om te demonstreren voor een bepaald doel. Jij bent niet degene die kunt uitmaken of het doel van een demonstrant of een demonstratie een "zuiver" doel is of niet. Een regering kan dat ook niet uitmaken - en regeringen die dat wel proberen, zijn anti-democratisch.
Dus nee. Demonstranten hebben geen intrinsieke behoefte aan anoniem reizen.
Jij snapt kennelijk niets van demonstranten. Demonstranten voor democratie in Hong Kong (2019) hadden absoluut behoefte aan anoniem reizen en maakten daarom vaak geen gebruik van hun "Octopus-kaart" (de Hong Kongse OV-chipkaart). In Engeland zijn er disproportionele, jarenlange gevangenisstraffen uitgedeeld aan milieu-demonstranten voor het plannen(!) van een blokkade van een snelweg:
19 July 2024
Just Stop Oil founder Roger Hallam has been jailed for five years over M25 protests.In total, five Just Stop Oil protesters were jailed - Hallam was sentenced to five years and the other to four. They received record sentences for planning to block the M25. Just Stop Oil is a British environmental activist group primarily focused on the issue of human-caused climate change.
Bron:
https://www.oxfordmail.co.uk/news/24461835.just-stop-oils-founder-sentenced-5-years-prison/Logisch dat milieu-demonstranten dan anoniem willen demonstreren.
In Nederland zijn er tijdens de coronaprotesten vreedzame demonstranten gefilmd door de politie en waarschijnlijk op bepaalde zwarte lijsten gezet.
Ik kan mij wel voorstellen dat activisten anoniem zouden willen reizen, en wat mij betreft hoeft dat dus ook niet.
Jij kunt je kennelijk NIET voorstellen dat verstorende demonstraties soms nodig zijn om democratie en recht te verdedigen. Dat is begrijpelijk als jij democratie en recht niet belangrijk vindt, maar eerder hinderlijk.
En journalisten die, net als Asange en Snowden, gevaar lopen (wan dat blijft jouw stokpaardje) reizen niet met het OV. Die reizen sowieso niet omdat elke reisbeweging een risico is.
Grote onzin. Journalisten die nog actief zijn, MOETEN reizen om bij hun onderwerpen en hun nieuwsbronnen te komen. En om hun bronnen effectief te kunnen beschermen, moeten zij anoniem kunnen reizen. Heel veel dappere journalisten kiezen er bewust voor om risico's te lopen, omwille van hun doel: het aan het licht brengen van vreselijke misstanden. Vandaar dat er de afgelopen jaren meer journalisten dan ooit eerder zijn vermoord en omgekomen. We moeten de risico's die journalisten lopen, niet onnodig nog verder vergroten door hun ook hun privacy te ontnemen als ze met het OV reizen.
Maar goed, jij en ik kunnen hier op dit forum heel lang over ouwehoeren; het betalen van je treinkaartje via je bankpas en NFC is al lang een feit.
Waarschijnlijk bedoel je hier dat betalen van treinkaartjes met bankpas en NFC door de machthebbers gewoon wordt doorgevoerd, wet of geen wet. Dat vind jij prima. Geen democratisch geouwehoer meer, gewoon het recht van de sterkste. Je bent zeker niet de enige in Nederland die tegenwoordig democratie, recht en vrije meningsuiting op cruciale punten wil uitschakelen (behalve in naam dan - ook in het huidige Rusland zijn er bijvoorbeeld "verkiezingen", "rechters" en "media", maar we weten allemaal dat dit heel weinig met democratie, recht of vrije meningsuiting te maken heeft).
M.J.