- * - * - Kerstboodschap - * - * -Nog even, voordat ik met "kerstreces" probeer te gaan, drie verwijzingen naar ontwikkelingen die relevant zijn voor medische privacy en waarover elders op deze site nieuwsberichten zijn geplaatst:
1. Datasurveillancewet WGSSterk bekritiseerde 'datasurveillancewet' WGS vanaf maart van krachtwoensdag 4 december 2024, 12:19 door Redactie, 21 reacties
De sterk bekritiseerde Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), door tegenstanders ook wel 'datasurveillancewet' of 'Super SyRI' genoemd, zal vanaf 1 maart volgend jaar in werking treden. De wet maakt duidelijk onder welke voorwaarden informatie kan worden verwerkt binnen vier bestaande samenwerkingsverbanden op het terrein van zorg en veiligheid, in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en in de aanpak van witwassen en crimineel vermogen.
De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde de Eerste Kamer zowel eind 2021 als eind 2023 om tegen het wetsvoorstel te stemmen. Volgens de privacytoezichthouder zet de wet de deur wagenwijd open voor onbegrensde surveillance door een onbegrensde hoeveelheid partijen, publiek en privaat. Eerder was ook de Raad van State kritisch en stelde dat het voorstel op dat moment niet voldeed aan de eisen van artikel 10 van de Grondwet, dat het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer beschermt. Eind 2021 kwam de Raad van State echter met een positief oordeel.
Het gaat onder de WGS niet alleen om feitelijke gegevens die bedrijven en overheden met elkaar delen, maar ook om signalen, vermoedens en volledige zwarte lijsten die worden uitgewisseld en met elkaar verknoopt. Daarbij kunnen deze partijen op basis van deze schaduwadministraties 'interventies' met elkaar afstemmen waarin ze handhavend optreden tegen burgers die in hun vizier belanden, aldus de burgerrechtencoalitie die eerder de rechtszaak tegen SyRI won.
"De informatie varieert van feitelijke gegevens tot vermoedens, risicosignalen en zwarte lijsten. Ook kunnen van grote hoeveelheden gegevens over groepen burgers, bedrijven en gebieden analyses worden gemaakt om te bepalen welke burgers of ondernemers ‘een risico’ vormen. Burgers of bedrijven worden daarvan niet op de hoogte gesteld, inzage kan eenvoudig worden geweigerd. Het aanvechten van beslissingen wordt hierdoor vrijwel onmogelijk", zo liet de burgerrechtencoalitie verder weten.
(...) De Eerste Kamer ging afgelopen juni met het wetsvoorstel akkoord. De fracties van BBB, VVD, CDA, D66, PVV, ChristenUnie, JA21, SGP, 50PLUS en OPNL stemden voor het wetsvoorstel. De fracties van GroenLinks-PvdA, PvdD, SP, FVD en Volt stemden tegen. (...)
Bron:
https://www.security.nl/posting/867858/Sterk+bekritiseerde+%27datasurveillancewet%27+WGS+vanaf+maart+van+kracht Je ziet hier dat de bulldozer van totale afbraak van reële privacy gewoon doordendert, met als franje en afleidingsmanoeuvre wat etherische, zogenaamde "waarborgen" voor privacy die in de praktijk niets voorstellen. Een reageerder onder het artikel gaf een lange lijt van soorten gegevens aan die opeens, zonder dat burgers het zelfs maar weten, door overheidsdiensten met elkaar gedeeld kunnen worden, en ook gebruikt voor heimelijke interventies in het leven van burgers. Daaronder gezondheidsgegevens:
Gezondheidsgegevens:
Medische dossiers of indicaties als dit nodig wordt geacht voor veiligheids- of fraudedoeleinden.
Gegevens uit zorgverzekeringen of jeugdzorg.
(...) [lange lijst van soorten gegevens op alle levensgebieden van individuele burgers]
Wie kunnen deze gegevens delen?
De gegevens worden gedeeld tussen verschillende samenwerkingsverbanden, waarin zowel overheidsinstanties als private partijen actief kunnen zijn. Denk aan:
Politie, justitie en veiligheidsdiensten.
Belastingdienst.
Gemeenten en sociale diensten.
Zorginstellingen en onderwijsinstanties.
Financiële instellingen zoals banken (in het kader van witwasbestrijding).
Waarom is dit zorgwekkend?
Omvang van gegevensverzameling: Vrijwel elk aspect van een burgerlijk leven kan onder deze wet in beeld worden gebracht.
Vage criteria: De wet laat ruimte voor interpretatie, wat betekent dat gegevens sneller als 'noodzakelijk' kunnen worden beschouwd.
Gevoelige aard van gegevens: Het delen van medische of strafrechtelijke gegevens brengt ernstige risico's met zich mee voor privacy en stigmatisering.
Risico op misbruik: Zonder strikte controlemechanismen kunnen deze gegevens worden gebruikt voor andere doeleinden dan oorspronkelijk bedoeld, zoals profilering of commerciële doeleinden.
Het feit dat de Eerste Kamer hier voor heeft gestemd, laat zien dat de checks en balances die de legaliteit van wetgeving moeten beschermen (dit werd altijd als een belangrijke functie van de Eerste Kamer beschouwd), in Nederland niet langer werken.
2. Minister wil Nederlandse zorg dienstbaar maken aan AIMinister kondigt kaders en aanpak aan om zorg 'AI ready' te makenvrijdag 20 december 2024, 11:31 door Redactie, 10 reacties
Minister Agema van Volksgezondheid gaat kaders en een aanpak uitwerken om de zorg 'AI ready' te maken. Ook worden er in het in het Integraal Zorg- en Welzijnsakkoord afspraken gemaakt over het gebruik van 'AI' voor het verminderen van administratietijd. Dat laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten. Volgens Agema kan 'AI' een 'belangrijke bijdrage' leveren aan het verlichten van de administratieve lasten in de zorg, door bijvoorbeeld samenvattingen van de patiëntgeschiedenis te maken of geautomatiseerd gespreksverslagen op te stellen. (...)
Bron:
https://www.security.nl/posting/869902/Minister+kondigt+kaders+en+aanpak+aan+om+zorg+%27AI+ready%27+te+maken In mijn eigen reactie onder dat bericht geef ik in een P.S. aan:
P.S. Typerend is eigenlijk al de doelstelling van de minister. Ze wil de zorg "AI-ready" maken. Daarmee spant ze het paard achter de wagen. De doelstelling zou moeten zijn om de "AI" "zorg-ready" te maken, en ook dat alleen op een manier die geen middelen wegzuigt bij de zorg zelf. De zorg moet niet in dienst staan van AI en de commerciële belangen achter AI.
Dus onze regering, inmiddels gesteund door volgzame bestuurders van "artsenkoepels" en "patiëntenfederaties", wil een combinatie van vier dingen doen:
-- Het medisch beroepsgeheim doorbreken (EHDS, Mitz, ziekenhuis-datasystemen waarmee medische data zonder toestemming van patiënten breed gedeeld worden);
-- De medische gegevens van burgers opslaan in gecentraliseerde systemen zoals Mitz, waarover burgers en patiënten zelf geen controle hebben;
-- De medische gegevens van mensen naar eigen goeddunken en soms in het geheim "delen" met diverse overheidsdiensten, en die medische gegevens ook gebruiken voor (soms geheimgehouden) interventies in het leven van individuele mensen;
-- Zowel medische als andere interventies mede gaan baseren op de uitkomsten van calculaties met behulp van geautomatiseerde, voor niemand inzichtelijke blackboxen die ("lerende") "AI" worden genoemd.
Volgens onze regering en ambtenaren, en volgens een meerderheid van onze zogenaamde "volksvertegenwoordigers" (lees: vijanden van het volk) hoeven we ons echter geen zorgen te maken over dit dystopische programma, omdat zij zichzelf héél betrouwbaar vinden - kennelijk op basis van hun track record van het niet of misleidend informeren van de bevolking over, en het niet of nauwelijks beschermen van de bevolking tegen aantastingen van het medisch beroepsgeheim en andere privacy-schendingen.
3. Alweer een lek van medische gegevens van miljoenen mensenZorggigant VS lekte gegevens 5,6 miljoen mensen bij ransomware-aanval
vrijdag 20 december 2024, 13:24 door Redactie, 0 reacties
Bij de ransomware-aanval op de Amerikaanse zorggigant Ascension Health zijn de gegevens van 5,6 miljoen mensen gestolen, zo heeft de organisatie aan de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Maine laten weten. Het is daarmee één van de grootste datalekken van de afgelopen twee jaar in de Amerikaanse gezondheidszorg. Ascension beheert honderdveertig ziekenhuizen in negentien Amerikaanse staten. Begin mei werd het netwerk van de organisatie getroffen door een ransomware-aanval, waardoor het zich genoodzaakt zag om ambulances voor sommige ziekenhuizen om te leiden. Ook werden sommige operaties tests en afspraken verzet.
Bij de aanval zijn ook "bepaalde bestanden" met persoonlijke informatie van patienten en medewerkers buitgemaakt. Het gaat om naam, adresgegevens, geboortedatum, medische informatie (laboratoriumuitslagen, behandelcodes, behandeldatum en medisch dossiernummer). betaalinformatie (creditcardgegevens of bankrekeningnummer), verzekeringsinformatie en overheidsidentificatie (social-securitynummer, belastingidentificatienummer, rijbewijsnummer of paspoortnummer).
In juni claimde Ascension dat het had achterhaald hoe de aanvaller toegang tot de systemen had gekregen. "Een medewerker bij één van de faciliteiten heeft per ongeluk een bestand gedownload waarvan hij dacht dat het legitiem was. We hebben geen reden om aan te nemen dat het opzet was", aldus de zorggigant, die over een 'eerlijke fout' sprak. Verdere details werden niet gegeven.
Zo makkelijk lekken medische gegevens dus. Maar dit leidt bij minister Agema, onze regering, de leiding van het ambtenarenappraat, de bestuurders van ziekenhuizen en artsenkoepels
niet tot enige zelfreflectie over waar zij eigenlijk mee bezig zijn.
Ze plaveien de weg naar de hel, waarbij ze de vlammen en gloeiende kolen van die hel straks, achteraf, zullen bagatelliseren als "onfortuinlijke incidenten vanwege eerlijke fouten". Mijn naam is haas,
wir haben es nicht gewusst.
Hoe zijn we terecht gekomen onder de macht van dergelijke malafide (maar zichzelf o zo prima vindende) bestuurders en politici?
Ik begrijp dat dit geen opwekkende "kerstboodschap" is. Je zou, voordat je bij de kerstboom gaat zitten om te genieten van het kaarslicht, de flonkerende slingers en de glimmende ballen, graag iets geruststellends horen. Iets wat je blij maakt, en waar je, na een mooi kerstdiner, goed van slaapt.
Tja, in 1940 was het in Nederland en veel andere Europese landen ook lastig om een fijne, geruststellende kerstboodschap te formuleren - behalve voor de aanhangers van een bepaald bewind dat de macht in ons land had overgenomen. Die vonden dat het de goede kant op ging. Die wilden graag verder op die weg.
Deze dystopie van (o.a.) medische technocratie en massasurveillance is in de afgelopen vierenhalve decennia gezaaid, en ontkiemd tijdens de coronacrisis in 2020-2022. Bijna alle politieke partijen, rechts en links en alles wat zichzelf daartussen vond zitten, hebben daaraan bijgedragen. Het is nu aan iedereen met maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel om zich hier bewust van te zijn en zich hiertegen te verzetten. Zowel in je eigen leven als in je sociale netwerk en je maatschappelijke contacten.
En bij de eerstvolgende verkiezingen - gemeentelijk of nationaal: stem voor een partij die moedig en doortastend opkomt voor humaniteit en respect voor mensenrechten, ook in de medische, psychische en overige zorg. Een partij die dat, anders dan de PVV van minister Agema, ook ná de verkiezingen en de regeringsformatie blijft doen. Of als dat niet kan, omdat zulke partijen niet meer voorhanden zijn: stem niet, maar voer openlijk of heimelijk actie.
Ik wens iedereen een prettig kerstfeest.
M.J.