Door Anoniem
Een 'normale' manier van gebruiken kan geen technische ingreep zijn in de zin van 326c. Om gebruik te maken van internet heb je nu eenmaal een computer nodig. In jouw ogen wordt ook die computer ineens een "technische ingreep" op het moment dat iemand er zonder te betalen mee het internet opgaat. Als dat zo zou zijn, dan zou de "technische ingreep" van 326c een holle frase zijn geworden en had dus ook niet vermeld hoeven worden.
Nogmaals gaat het om het specifieke doel of iets wel of niet een strafbare technische ingreep vormt.
Als iets geen technische ingreep is, kan het ook geen strafbare technische ingreep zijn,
We hebben eerder kunnen vaststellen dat een technische ingreep benodigd is om de betaaldienst internet, afhankelijk van voorwaardelijke toegang, via de ether vrij beschikbaar te stellen aan derden.
Je gebruikt nu kwalifikaties die in geen enkele wet genoemd worden. Is het strafbaar om je "verdacht op te houden"? En als ik als eigenaar van het wifi-accesspoint het nu prima vind als anderen van mijn verbinding gebruik maken, welke wettekst maakt er dan onderscheid tussen wifi-meelifters die voor mijn stoep staan en wifi-meelifters die in mijn huiskamer zitten? "Onrechtmatig" is vooralsnog een kwalificatie die volgens mij door geen enkele rechter bekrachtigd is.
Mensen die zich verdacht ophouden verzoeken natuurlijk wel de goden. En wetten zijn gewoon geldig vanaf het moment van publicatie in het Staatsblad. Daar is niet eerst een rechterlijke uitspraak voor benodigd.
Zelfs de goden verzoeken is niet strafbaar.
Kan wel vervelend zijn voor degene die de goden verzoekt.
En verder moet je allerlei aannames doen voordat je 326c van toepassing kunt verklaren. Jouw stellingen (onder andere "de wifi-kaart is de technische ingreep" en "internet is een betaalde telecommunicatiedienst") zijn zeer aanvechtbaar. Ik vraag me af hoe een rechter daarover zal oordelen.
Een rechter past de wet toe.
Als klant neem je een (eindige) hoeveelheid bandbreedte af.
Je negeert chronisch iets wat evident is, wat je niet kunt ontkennen. Wanneer iedereen WiFi-meelifter zou worden en dus alleen gratis met internet wil verbinden, dan kan elke provider inpakken. En dan is er ook geen internet meer om je mee te verbinden.
Je gaat niet op mijn tegenargumenten in.
Ten eerste: Internet bestond allang voordat er commerciele ISP's bestonden, dus klaarblijkelijk kan Internet wel degelijk bestaan zonder dat per se de eindgebruiker hoeft te betalen.[/quote]Zonder betaling had internet niet kunnen bestaan, nu niet en in het verleden niet.
Denk ook aan de uitrol van internet in ontwikkelingslanden. Ten tweede mis je mijn punt dat - anders dan bij betaaltelevisie - het internetverkeer dat gegenereerd is door wifi-meelifters gewoon betaald is door de eigenaar van de verbinding.
Bij betaaltelevisie kunnen, afhankelijk van de technische ingreep, ook meerdere mensen illegaal meekijken op één betaald legaal abonnement.
In geval van betaaltelevisie zoals bijvoorbeeld Canal+Film1/Sport1 neem je ook een bepaalde hoeveelheid bandbreedte af.
Daar betaal je voor het mogen kijken naar de geboden content. Dat is bij een internet-verbinding niet het geval.
Daar betaal je om je ermee te mogen en kunnen verbinden om er gebruik van te mogen en kunnen maken.
Datgene dat je aan anderen ter beschikking stelt, kun je zelf niet meer gebruiken.
Dat is bij illegaal aanbod en afname van betaaltelevisie niet het geval. Bij betaaltelevisie hoef je niet noodzakelijk enig hinder te ondervinden.
Precies - en ook daarom is het delen van je internetverbinding niet gelijk aan het delen van je betaaltelevisieabonnement.
Ik begrijp wat je bedoelt voor wat betreft specifieke technische verschillen. Maar dat maakt voor wet niets uit, die een economisch beschermde, betaalde telecommunicatiedienst ziet afhankelijk van voorwaardelijke toegang. Daarnaast denk ik dat een rechter naast het doel van de wet, de bruikbaarheid van het illegaal aanbod/afname zal afwegen.
De providers lijken dat in jouw ogen zo te zien omdat je dat zelf zo wil zien.
Tsja... dat kan ik van jou ook zeggen.
Daarom zie ik ook dat WiFi-meelifters bewust en zeker zijn van het feit dat ze niet hoeven te betalen voor illegaal internet.
En verder: Wijs me in de algemene voorwaarden van KPN's Direct ADSL (http://www.kpn.com/web/show/id=394473) eens aan waar staat dat ik de verbinding niet met derden zou mogen delen?
En voor wat betreft KPN's Direct ADSL:
"
De Contractant zal geen handelingen verrichten of nalaten waarvan hij weet of redelijkerwijs had moeten weten dat die zouden leiden tot een gebruik van Direct ADSL dat strafbaar of jegens KPN en/of derden onrechtmatig is."
Kortom: als 326c niet van toepassing is (wat het volgens mij inderdaad niet is), legt KPN je geen strobreed in de weg.
"
De Contractant staat in voor al het gebruik dat van Direct ADSL wordt gemaakt vanaf de locatie van de Contractant, ook al gebeurt dat zonder zijn toestemming." Dit valt niet uit te leggen als 'geen strobreed in de weg leggen,' maar doet beroep op de eigen verantwoordelijkheid van Contractant.
Als ik (als prive-persoon of bedrijf) een 100 MBit/sec aansluiting koop op de AMS-IX, dan mag ik dat toch delen met zoveel mensen als ik wil?
Dan moet je wel eerst even aan de Telecomwet gaan voldoen. ;)
Ik krijg langzamerhand wel het gevoel dat deze discussie op z'n eind loopt en dat de argumenten wel zo ongeveer gewisseld zijn... Ik zie uit naar het eerste deugdelijk geformuleerde vonnis in een zaak tegen een wifi-meelifter die gebruik maakte van een open access point zonder dat hem duidelijk was dat de eigenaar bezwaar had tegen het gebruik van zijn verbinding.
Ik zie uit naar het eerste deugdelijk geformuleerde vonnis in een zaak tegen een wifi-meelifter die gebruik maakte van de betaaldienst internet, afhankelijk van voorwaardelijke toegang, aan derden vrij toegankelijk gemaakt via een WiFi-accesspoint, zonder dat hem duidelijk was of de eigenaar bezwaar had tegen het gebruik van zijn WiFi-accesspoint of internetverbinding.
Tot die tijd: let's agree to disagree? :)
Daar kunnen we het over eens zijn. Ik vond het leerzaam met je discussiëren en mag je dan ook graag danken voor je reacties.