Door Peter V: Door Mysterio: Wat hij vooral niet moet doen is thuis blijven. De volgende dag je gewoon weer melden (!!) op je werk zodat ze niet achteraf kunnen zeggen dat je akkoord bent gegaan met je ontslag door thuis te blijven.
Dat hangt er helemaal van af Mysterio. Als de werknemer officieel is geschorst volgens CAO-regels, dan
mag hij niet eens op zijn werk verschijnen. Houd daar wel rekening mee.
Er hoeft geen CAO te zijn (vaker niet dan wel in de ICT) ... En het verhaal, kompleet met een 'staande voetje' leest niet meteen als een situatie waarbij alles afgedicht is en de werknemer officieel (en schriftelijk bevestigd) de toegang ontzegd is.
Kortom, (te lang) dan ook niet komen kan uitgelegd worden als stilzwijgende instemming. Dus snelle actie is wel noodzakelijk.
De situatie is natuurlijk inmiddels zodanig dat die baan niet meer verdergaat. Maar een eventuele ontslagvergoeding, en een andere grond dan 'staande voet' zijn mogelijk nog wel haalbaar.
Dit is zeker een klusje voor een advocaat arbeidsrecht. Wat die vriend in elk geval moet doen is zijn verhaal (inclusief voorgeschiedenis) zo helder mogelijk opschrijven. Wees hier eerlijk in. Alles wat hij zelf doet, hoeft de advocaat niet in (te dik) uurtarief te doen.
Wees hierbij eerlijk en zakelijk, je gelijk halen met mooi weer spelletjes bij je advocaat, die dan natgaat in de rechtszaak als de tegenpartij met dingen komt die je advocaat niet wist helpt niemand. (wel, afgezien van de advocaten die toch wel factureren).
Advocaten hebben meestal een half uur 'gratis intake' waarin ze inschatten of ze een zaak kans geven en met een natte vinger wel een kosten raming doen. (feitelijk zijn het aannemers, ze rijden alleen niet met een wit busje).
Dat opgeschreven verhaal is ten eerste je eigen geheugensteun als je je zaak bespreekt, en verder bron voor de advocaat die het dan niet alleen maar met z'n gespreksaantekeningen moet doet.
(Nadat je besloten hebt in zee te gaan met de betreffende advocaat mail je alle relevante gegevens ook).
Zorg dat je ook duur en type van je dienstverband, arbeidscontract, en salaris gegevens bij je hebt.
Heb je een rechtsbijstandverzekering met arbeidsrechtdekking, meteen bellen. Of ben je lid van een vakbond (die doen dat ook), ook meteen bellen.
Waar je financieel gezien om speelt is een ontslagvergoeding (opzegtermijn plus maand-per-dienstjaar, in de standaard formule) en immaterieel gezien het verschil tussen "ontslag op staande voet" of "dienstverband beeindigd" (wegens verstoorde verhouding, of botsende karakters etc) bij volgende sollicitaties.
Afhankelijk van wiens schuld het voornamelijk is kan de kantonrechter een correctiefactor in de ontslagvergoeding toepassen. (*0, als het 100% werknemers eigen schuld is, of *2 als werkgever heel fout bezig was, of *1 'standaard').
De kanton rechter kan de kosten van de rechtszaak en advocaat kosten (standaard tarief, je kunt niet een 'lekker dure' nemen en de hele rekening bij de tegenpartij leggen) verdelen, typisch ook naar mate van schuld. Tussen verliezer betaalt, of ieder betaald zijn eigen deel.