Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Op staande voet ontslag door verwijderen e-mail uit eigen inbox?

30-09-2010, 14:37 door Anoniem, 20 reacties
Hoi!

Een vriend van mij is onlangs op staande voet ontslagen (was al wat wrijving tussen hem en zijn werkgever). De reden hiervoor was dat hij zakelijke mail zou hebben verwijderd. Nu heeft hij inderdaad mail verwijderd maar uit zijn eigen email inbox. Is het ontslag op staande voet dan terecht?

Wij vermoeden namelijk dat de werkgever gewoon naar een aanleiding zocht en deze maar heeft genomen.

Ik zelf twijfel. In principe maak je gebruik van de faciliteiten die je werkgever jou aanbied om je werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Die faciliteiten, een laptop bijvoorbeeld of een email inbox in dit geval, is dus eigendom van de werkgever. Het is logisch dat je dit weer inlevert na uit dienst treding. Maar hoe zit het dan met de inhoud hiervan? Mag de werknemer dit zomaar verwijderen?

Het kan namelijk zijn dat er afspraken tussen de werknemer en een relatie die in de mail stond verloren gaat. Om maar een voorbeeld te noemen.

Ik ben benieuwd naar de reacties.

Vr.gr.

Dennis de Vries
Reacties (20)
01-10-2010, 12:45 door Anoniem
Beetje bedrijf doet aan backuppen van belangrijke zaken. Klinkt als een stok om de hond te slaan.
01-10-2010, 14:03 door Maki
Waarom word er nou nooit eens iemand op zittende kont ontslagen? Altijd maar die voeten....
01-10-2010, 14:07 door Anoniem
In de meeste bedrijven is het normaal om je inbox regelmatig op te schonen en vaak worden er limieten gesteld aan de maximale grootte van je mailbox. Dus dat een werknemer ontslagen wordt, enkel omdat hij zijn mailbox opgeschoond heeft, vind ik op zijn minst een opmerkelijke gang van zaken.

Als er geen andere aanleiding is, denk ik dat deze persoon, door een rechter, een behoorlijke ontslagvergoeding toegekend gaat krijgen.
01-10-2010, 14:13 door xy22
Zelf niet diepgaand juridisch onderlegd, maar het antwoord op die vraag zal waarschijnlijk sterk samenhangen met bedrijfsregelementen of wat uitdrukkelijk de gewoonte is binnen een bedrijf. Of als dit in de email zelf staat aangegeven.

Mocht het bijvoorbeeld gaan om een bestelling van een klant, dan had een werknemer ook zelf kunnen bedenken dat opschonen ervan niet de bedoeling is. Maar het verwijderen van een email op zich, lijkt mij geen gegronde reden tot ontslag. Dat zal het wellicht wel zijn na eerdere waarschuwingen dat verwijderen van (bepaalde) email/data absoluut niet de bedoeling is, of 'aanvullende' redenen zoals wanprestatie etc.

Mogelijk is het idd een reden zoeken voor ontslag.
Je zou, of beter de betreffende vriend, deze vraag kunnen sturen naar Arnoud Engelfriet, voor zijn wekelijkse rubriek "de Juridische Vraag" op deze website. (juridischevraag at security punt nl).
Of beter: hulp van een rechtsbijstand verzekering/advocaat/andere juridische adviseurs.

http://www.cnv.nl/cao-en-werk/ontslag/
http://www.cnv.nl/cao-en-werk/ontslag/ontslagredenen/


-toevoeging-
Beste Topic-starter, weet a.u.b. dat je hier niet je volledige naam hoeft te posten, alleen je voornaam is ook prima. De eigen achternaam vermelden geeft enerzijds een serieuzere indruk. Anderzijds zou het misschien een overweging kunnen zijn, omdat het jou iets minder vindbaar via Google etc. maakt. Dat kan voor de vriend misschien ook gemakkelijk zijn.
(ken de omstandigheden natuurlijk niet exact, maar misschien een overweging waard)
01-10-2010, 14:17 door Anoniem
Als de verwijdering van de zakelijke emails heeft geleid dat bepaalde afspraken niet zijn na gekomen of andere miscommunicatie tussen je vriend en klanten van zijn werkgever kan ik me voorstellen dat er schade wordt aangericht.

Voorbeeld:
Als ik een manager ben en er is wrijving tussen mij en de directie. Vervolgens ben ik het zat, ga ergens anders solliciteren en zakelijke brieven weggooien die aan mij gericht zijn met daar tussen b.v. facturen kan ik me voorstellen dat je schade aanricht aan het bedrijf.

Geen slimme actie van je vriend als je het mij vraagt.
01-10-2010, 14:17 door xy22
Door Anoniem: Beetje bedrijf doet aan backuppen van belangrijke zaken. Klinkt als een stok om de hond te slaan.
Niet ieder bedrijf heeft hier de middelen of kennis voor. Of doet dit slechts 'eens in de zoveel tijd'.
(naast het aandacht willen besteden aan dergelijke zaken)
01-10-2010, 14:25 door xy22
Door Maki: Waarom word er nou nooit eens iemand op zittende kont ontslagen? Altijd maar die voeten....
omdat ie dan blijft zitten? ;)
01-10-2010, 14:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2010, 14:58 door Anoniem
Ontslag op staande voet heeft dwingende redenen nodig om geldig te kunnen zijn, in artikel 678 boek 7 BW staan enkele voorbeelden (niet limitatief). (http://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/Boek7/Titel10/Afdeling9/Artikel678/geldigheidsdatum_01-10-2010)

Persoonlijk zou ik het verwijderen van eigen mail uit de INBOX niet als dwingende redenen zien (afhankelijk van de aard van de mail is het te verwachten dat deze ook op een andere plaats nog wel aanwezig is, nml bij de zender).
Echter de Hoge Raad heeft ook het zogenaamde "druppeldoctrine" aanvaard, de zogenoemde druppel die de emmer deed overlopen. De werkgever zal dit wel moeten kunnen onderbouwen met een fatsoenlijk dossier.

Omdat je aangeeft dat werknemer en werkgever al een enigzins klemmende relatie hebben, zou het kunnen zijn dat dit voor de werkgever de druppel is geweest om de werknemer op staande voet te ontslaan.

In dit geval zou meer informatie nodig zijn, maar het advies is altijd om in zo'n geval een (goede) advocaat, zo mogelijk gespecialiseerd in arbeidsrecht, in te schakelen.
01-10-2010, 15:12 door Mysterio
Wat hij vooral niet moet doen is thuis blijven. De volgende dag je gewoon weer melden (!!) op je werk zodat ze niet achteraf kunnen zeggen dat je akkoord bent gegaan met je ontslag door thuis te blijven.
01-10-2010, 15:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2010, 15:56 door Anoniem
"Nu heeft hij inderdaad mail verwijderd maar uit zijn eigen email inbox. Is het ontslag op staande voet dan terecht? "

Ontslag op staande voet lijkt mij buiten proportie, maar op zich is het een zakelijke mailbox. Indien er belangrijke zaken in staan, dan kan het zeker van belang zijn dat bepaalde email niet verwijderd wordt. En zijn "eigen" mailbox is wel degelijk een zakelijke mailbox, welke eigendom is van zijn werkgever.

"Wij vermoeden namelijk dat de werkgever gewoon naar een aanleiding zocht en deze maar heeft genomen. "

Zou mij niets verbazen als ik het verhaal zo hoor.
01-10-2010, 17:10 door ej__
Hiermee naar een arbeidsjurist gaan, niet bij Arnoud aankloppen. Dit is niet de specialiteit van Arnoud.

Zo te zien ontbreekt inderdaad de dringende reden volkomen. Weer melden na overleg met advocaat/rechtsbijstand bij je werkgever. Niets toezeggen, niets tekenen inderdaad. Echt NIETS. Eigenlijk zelfs niets zeggen, bijna alles wat je kunt zeggen is verkeerd. Maar verschijn wel op je werk. Laat het maar voor de rechter komen.
01-10-2010, 17:17 door Anoniem
Door Peter V:
Door Mysterio: Wat hij vooral niet moet doen is thuis blijven. De volgende dag je gewoon weer melden (!!) op je werk zodat ze niet achteraf kunnen zeggen dat je akkoord bent gegaan met je ontslag door thuis te blijven.

Dat hangt er helemaal van af Mysterio. Als de werknemer officieel is geschorst volgens CAO-regels, dan mag hij niet eens op zijn werk verschijnen. Houd daar wel rekening mee.

Er hoeft geen CAO te zijn (vaker niet dan wel in de ICT) ... En het verhaal, kompleet met een 'staande voetje' leest niet meteen als een situatie waarbij alles afgedicht is en de werknemer officieel (en schriftelijk bevestigd) de toegang ontzegd is.
Kortom, (te lang) dan ook niet komen kan uitgelegd worden als stilzwijgende instemming. Dus snelle actie is wel noodzakelijk.

De situatie is natuurlijk inmiddels zodanig dat die baan niet meer verdergaat. Maar een eventuele ontslagvergoeding, en een andere grond dan 'staande voet' zijn mogelijk nog wel haalbaar.
Dit is zeker een klusje voor een advocaat arbeidsrecht. Wat die vriend in elk geval moet doen is zijn verhaal (inclusief voorgeschiedenis) zo helder mogelijk opschrijven. Wees hier eerlijk in. Alles wat hij zelf doet, hoeft de advocaat niet in (te dik) uurtarief te doen.
Wees hierbij eerlijk en zakelijk, je gelijk halen met mooi weer spelletjes bij je advocaat, die dan natgaat in de rechtszaak als de tegenpartij met dingen komt die je advocaat niet wist helpt niemand. (wel, afgezien van de advocaten die toch wel factureren).
Advocaten hebben meestal een half uur 'gratis intake' waarin ze inschatten of ze een zaak kans geven en met een natte vinger wel een kosten raming doen. (feitelijk zijn het aannemers, ze rijden alleen niet met een wit busje).
Dat opgeschreven verhaal is ten eerste je eigen geheugensteun als je je zaak bespreekt, en verder bron voor de advocaat die het dan niet alleen maar met z'n gespreksaantekeningen moet doet.
(Nadat je besloten hebt in zee te gaan met de betreffende advocaat mail je alle relevante gegevens ook).
Zorg dat je ook duur en type van je dienstverband, arbeidscontract, en salaris gegevens bij je hebt.

Heb je een rechtsbijstandverzekering met arbeidsrechtdekking, meteen bellen. Of ben je lid van een vakbond (die doen dat ook), ook meteen bellen.

Waar je financieel gezien om speelt is een ontslagvergoeding (opzegtermijn plus maand-per-dienstjaar, in de standaard formule) en immaterieel gezien het verschil tussen "ontslag op staande voet" of "dienstverband beeindigd" (wegens verstoorde verhouding, of botsende karakters etc) bij volgende sollicitaties.
Afhankelijk van wiens schuld het voornamelijk is kan de kantonrechter een correctiefactor in de ontslagvergoeding toepassen. (*0, als het 100% werknemers eigen schuld is, of *2 als werkgever heel fout bezig was, of *1 'standaard').
De kanton rechter kan de kosten van de rechtszaak en advocaat kosten (standaard tarief, je kunt niet een 'lekker dure' nemen en de hele rekening bij de tegenpartij leggen) verdelen, typisch ook naar mate van schuld. Tussen verliezer betaalt, of ieder betaald zijn eigen deel.
01-10-2010, 23:30 door Anoniem
kan je bezwaar voor maken,

Mail naar jou gericht of gestuurd naar jouw specifiek e-mail adres (al dan niet van de werkgever)
is ten alle tijden prive, ook als dit bedrijfsmail betreft.

De werkgever mag je niet verplichten deze mail te bewaren en mag na afloop van je contract je mail niet eens bekijken zonder jou toestemming.
02-10-2010, 07:57 door ej__
Erg goede site: http://www.arbeidsrechter.nl/

Schorsen: http://www.arbeidsrechter.nl/h/h23.htm
Ontslag op staande voet: http://www.arbeidsrechter.nl/h/h341.htm

Ik zou zeggen: kom maar op met dat ontslag op staande voet: dat levert een aardig bedrag op, want onrechtmatig. De inhoud van je EIGEN email box kan nooit belangrijk genoeg zijn, hoe heeft werkgever bepaald dat er niets meer in stond? Hij mag er niet eens in kijken, tenzij aan heel strikte voorwaarden is voldaan. Dat is vast niet het geval. Zie de artikelen van Arnoud hieromtrent.
02-10-2010, 08:56 door Anoniem
Tja, verstoorde arbeidsrelatie. Inderdaad een stok om mee te slaan. Niet terecht voor de opgegeven reden zoals al wordt aangegeven links en rechts. Dus naar de Rechter functie terug eisen, ivm dat je anders geen uitkering ontvangt als je het niet hebt aangevochten. Werkt niet als een verstoorde relatie meer is. Dus geld beuren en snel iets anders gaan zoeken. Als je niet een officele brief hebt ontvangen, dan moet je je elke dag op je werk melden anders wordt dit als werkweigering gezient. Dus wel het spel goed spelen en niet te lang bij stil blijven staan.
02-10-2010, 15:21 door Anoniem
En er zijn ook zat softwareprogramma`s die verwijderde mail terug kunnen halen,dus ik zie het probleem niet zo.
02-10-2010, 15:49 door Preddie
eerste vraag die bij mij op komt, wordt hiermee de privacy van de werknemer niet geschonden ?

De werkgever mag bepaalde dingen wel onderzoeken, maar het bedrijf voorzien is van een OR zou die onderzoek eerst goed gekeurd moeten worden door de OR .....
03-10-2010, 21:29 door ej__
Is de grote Minner weer bezig?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.