image

Juridische vraag: Mag baas Hyves-gebruik monitoren?

woensdag 13 april 2011, 11:09 door Arnoud Engelfriet, 12 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag:Op het forum las ik de vraag "Mag een werkgever iemand uit de organisatie de opdracht geven om medewerkers te controleren wat ze doen op social media?" Nu vroeg ik me af wat jij hiervan vindt?

Antwoord: Voor bedrijven zijn social media vaak een grote zorg. Mensen schrijven zomaar over collega's of over het werk, en dat is niet de bedoeling. (Dat iedereen dat vroeger op verjaardagen dat ook al deed, lijkt daarbij geen relevant argument.) Er wordt dus hard nagedacht over controlemogelijkheden.

Op zich kan dat, maar je zult als bedrijf wel duidelijke regels moeten stellen. Dat gebeurt meestal in een internetprotocol of internetreglement. Daarin kan bijvoorbeeld staan hoe ver je mag gaan met privémail of gebruik van internet of telefoon. Maar óók wat je uitspookt op social media (of, heel ouderwets, discussieforums) kan daarmee geregeld worden.

Wel moet er dan natuurlijk een redelijk belang zijn voor de werkgever om iets te mogen zeggen over wat je twittert of Facebookt. Het moet dan kort gezegd te maken hebben met het werk: als je twittert over nieuwe opdrachten, op je Hyve krabbelt met collega's of op je Facebook foto's zet van het prototype van het nieuwe product, dan mag je werkgever daar wat van zeggen. Veel voorkomend is ook het klagen over collega's (of je baas); ook dat kan de werkgever reguleren omdat hij moet zorgen voor een goede werksfeer. En als je vragen over het bedrijf of producten/diensten van het bedrijf gaat beantwoorden, dan kan dat zomaar ook een belang van de werkgever raken. Een werkgever kan natuurlijk niet verbieden dat je twittert over privézaken of op Hyves foto's zet van het cafébezoek. Nou ja, héél misschien dat laatste wel als je een representatieve functie hebt én die er prominent naast staat bij de foto's.

Dergelijke regels leveren een beperking van je vrije meningsuiting op, maar dat is legaal - mits men niet verder gaat dan nodig vanuit dat redelijk belang. Je kiest er zelf voor wanneer je in dienst treedt bij dat bedrijf. Wel moet het gaan om zaken die met je werk te maken hebben. Je werkgever kan je niet verbieden je mening over je favoriete voetbalclub te uiten, tenzij je bij een concurrerende club werkt natuurlijk. Werk je bij een bank, dan kun je niet zomaar zeer negatieve artikelen over het bankwezen publiceren.

Dus ja, een werkgever mag regels stellen en als die regels er zijn, controleren op de naleving daarvan. Hij moet dat wel met open vizier doen: openbare publicaties (Twitter, publieke Linkedinberichten) mag hij lezen, maar private berichten (privéfoto's op Hyves of afgeschermde discussies op Facebook) mag hij alleen lezen als de werknemer hem expliciet geautoriseerd heeft daarbij te kunnen. Met een valse naam proberen vriendje te worden en dan alles te lezen lijkt me niet te kunnen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (12)
13-04-2011, 12:11 door Syzygy
Hebben we dit onderwerp niet pas gehad ??
13-04-2011, 12:16 door spatieman
boeie..
werk en prive moet je gescheiden houden.
en anders, alle IP's voor de dat soort zeikboek sites blokkeren.
aan de andere kant, als een werkgever gaat zaniken ,zit jij op hyves of twitter, facebook, tja, wat gaat hem mijn prive leven aan wat ik doe..
en oja..
werk en prive gescheiden houden, ik zou het niet in mijn kop halen om over werk te schrijven, ik ben allang blij als ik de werkdeur achter mijn reet dicht laat vallen.
13-04-2011, 12:34 door Anoniem
"werk en prive moet je gescheiden houden. en anders, alle IP's voor de dat soort zeikboek sites blokkeren."

Jouw baas bepaalt welke websites jij thuis wel/niet mag bezoeken ? Immers gaat het hier niet (alleen) om gebruik tijdens werktijd....
13-04-2011, 13:40 door Anoniem
Door spatieman: werk en prive moet je gescheiden houden.

Waarom? Zelf schrijf ik regelmatig nieuwsbrieven en twitter ik. En in die nieuwsbrief staan prive-zaken naast onderwerpen m.b.t. mijn werkgevers. Omdat de lezers van die nieuwsbrieven (oprecht) geinteresseerd zijn in mij en wat ik thuis en op werk doe. En ik heb er nooit problemen mee gehad. Af en toe vraag de directrice of ik iets aan de tekst wil wijzigen. Soms doe ik dat en soms niet. Soms vraagt mijn vriendin hetzelfde en dan doe ik dat wel. :)

Peter
13-04-2011, 14:49 door Arnoud Engelfriet
@Syzygy: Vragen over monitoren en meelezen komen zowat dagelijks in mijn inbox, dus je zult ze ook hier vaak voorbij zien komen. Maar volgens mij is het nu net wat anders: niet "mag de baas mijn mail lezen" maar "mag de baas mijn Hyvesprofiel en Linkedinupdates lezen".
13-04-2011, 15:19 door spatieman
Door Anoniem: "werk en prive moet je gescheiden houden. en anders, alle IP's voor de dat soort zeikboek sites blokkeren."

Jouw baas bepaalt welke websites jij thuis wel/niet mag bezoeken ? Immers gaat het hier niet (alleen) om gebruik tijdens werktijd....


Wat ik thuis doe, is mijn isue,maar zoals ik de vraag lees, gaat het erom wat iemand tijdens het werk doet, niet thuis.
en ja, daar scoor je nogal punten mee als je over zoiets gaat schrijven...
13-04-2011, 16:27 door cjkos
Arnout, het gedeelte van je antwoord dat je er zelf voor kiest klopt niet.

Als jouw werkgever na dat je al een tijdje in dienst bent getreden met dit soort nieuwe regeltjes komt heb je daar niet voor gekozen. Voor het UWV is het ook geen geldige reden om ontslag te nemen. Dus dit word je letterlijk door je strot geduwd, om het wat rot uit te spreken.

Wat ik altijd doe is mijn baas niet vertellen dat ik op hyves zit en die op 'alleen vrienden' zetten.
Ik beperk me dus ook niet tot mijn baas, maar eigenlijk iedereen die ik niet ken.
Linkedin mag hij wat mij betreft weten.

Mocht ik ooit een baas aantreffen die dit soort regeltjes heeft verwacht ik ook dat ik daar onder werktijd gebruik van mag maken. Anders heeft mijn baas er niets te zoeken.
14-04-2011, 11:43 door Arnoud Engelfriet
Cjkos, dat hangt af van hoe de regels ingevoerd zijn. Als je tekende in de arbeidsovereenkomst dat een ICT-reglement gold, en het ICT-reglement van tijd tot tijd mag worden herzien, zit je wel degelijk vast aan een aanpassing. Natuurlijk moet die redelijk zijn (goed werkgeverschap) en moet de OR die goedkeuren. Maar het mág wel.

Een werkgever kan niet zonder meer ineens op het intranet zetten "Vanaf heden is het vermelden van de bedrijfsnaam op Hyves verboden".

Even een knuppel in het hoenderhok: is er verschil tussen een interview aan de lokale krant geven over je werk, en op een publieke Hyvespagina vertellen over je werk? Ik zie het niet echt.
14-04-2011, 12:11 door Anoniem
Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Een internetprotocol is natuurlijk alleen van toepassing tijdens werktijd, daarbuiten mag de werkgever geen beperkingen opleggen; behalve als het gaat om bedrijfsgevoelige informatie.

Je mening geven over de werksfeer is iets wat ze niet kunnen en mogen beperken, of dit nu op een verjaardag gebeurt of op Hyves doet niet ter zake. De vrijheid van meningsuiting weegt zwaarder dan de interne regels waarbij het niet is toegestaan om je negatief uit te laten over het bedrijf, medewerker, collega of de werksfeer. Het is in principe geen reden voor ontslag. Hou er alleen rekening mee dat dit soort uitlatingen natuurlijk wel gebruikt kunnen worden bij toekomstige gesprekken. Het staat de werkgever vrij om deze publieke informatie te gebruiken tijdens functioneringsgesprekken.
15-04-2011, 09:58 door Anoniem
"Als jouw werkgever na dat je al een tijdje in dienst bent getreden met dit soort nieuwe regeltjes komt heb je daar niet voor gekozen. Voor het UWV is het ook geen geldige reden om ontslag te nemen. Dus dit word je letterlijk door je strot geduwd, om het wat rot uit te spreken."

Het spreekt voor zich dat je als werknemer niet op social media moet gaan zitten afgeven op je werkgever. Indien je de reputatie/belanger van je werkgever willens en wetens schaadt dan zal een rechter, ook zonder aanvullende regeltjes, de werkgever snel in het gelijk stellen. En bij nieuwe regeltjes blijft het jouw keuze om daar te blijven werken, of wat anders te zoeken. Regels van het UWV hebben niets van doen met jouw vrije wil.
17-04-2011, 12:46 door Anoniem
Als je zelf zo dom bent om iets op een openbare site te plaatsen en dan vraagt of het wel mag dat een ander daar komt kijken...Waarom plaats je iets op hyves als je niet wilt dat iemand dat leest?
17-04-2011, 16:14 door erikremmelzwaal
Met de nieuwste generaties firewalls en/of aanvullende data loss prevention (DLP) oplossingen, is het mogelijk om de inhoud van HTTP Posts te controleren. Daarmee zou je als werkgever een geschreven beleid over wat er op het internet geschreven mag worden, ook kunnen afdwingen. Is natuurlijk wel lastig, en zal een beetje werken als een spamfilter: niet alles zal worden herkend, en niet alles wat herkend wordt, is ook werkelijk in strijd met je policy (false-positive). Maar toch: het zal een hoop awareness kweken en zonder de websites in kwestie te blokkeren wel dit gedeelte van de zorgen grotendeels wegnemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.