Banken moeten consumenten niet verplichten om een virusscanner te gebruiken die up-to-date is of dat ze regelmatig op hun rekening inloggen als ze eventuele schade bij internetbankieren vergoed willen krijgen. Daarvoor heeft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer een initiatiefnota bij de Tweede Kamer ingediend.
De PvdA wil dat banken bij fraude, phishing en malware verantwoordelijk blijven voor het vergoeden van de schade. Daarnaast moet de bewijslast bij banken komen te liggen en moet het eigen risico voor schade die consumenten door fraude met internetbankieren ondervinden worden geschrapt. Volgens Nijboer mag de verantwoordelijkheid niet naar de consument verschuiven, maar hoort die bij de banken te liggen.
"Behalve als je aantoonbaar grof nalatig of frauduleus handelt, moet je ervan uit kunnen gaan dat je je geld terugkrijgt." Zzp'ers en het midden- en kleinbedrijf zouden daarnaast dezelfde bescherming tegen internetcriminelen moeten krijgen als consumenten. "Ook zij moeten erop kunnen vertrouwen dat hun geld in goede handen is." Verder zou schade door fraude met internetbankieren binnen een maand door de bank moeten zijn vergoed.
Ook pleit Nijboer voor het omdraaien van de bewijslast. "De consument hoeft niet te bewijzen dat hij of zij niet met grove opzet of nalatig handelde. Als een bank denkt dat sprake is van grove opzet of nalatigheid, moet de bank dat bewijzen. Bovendien moet schade binnen een maand worden vergoed." Het niet controleren van de rekening of het net niet meer up-to-date hebben van de virusscanner kunnen volgens het voorstel geen reden zijn om in geval van schade deze niet te vergoeden.
Als het aan de PvdA ligt moet ook het eigen risico eraan geloven. "In de wet staat dat bij schade consumenten een eigen risico hebben van 150 euro. In de praktijk is dit een dode letter. De PvdA stelt voor dit eigen risico uit de wet te schrappen."
Naast internetbankieren gaat de initiatiefnota ook over de privacy van bankklanten. Banken beschikken volgens Nijboer over veel informatie, zoals waar, wanneer en aan wie men welk bedrag heeft betaald voor diensten of producten. Hij wil niet dat deze informatie wordt verkocht of voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Het PvdA-lid stelt verder dat data van klanten zijn en niet van de banken. "Consumenten moeten hun bankrekeninggegevens makkelijk kunnen gebruiken voor online rekentools." Naar aanleiding van de nota zal Nijboer vandaag vragen aan Minister Dijsselbloem van Financiën stellen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.