Privacy - Wat niemand over je mag weten

Rondmailen opleidingsniveau?

07-08-2017, 12:32 door Anoniem, 10 reacties
Bij mijn werkgever speelt een kwestie rondom de salarissen. Het team waarin ik werkzaam ben, is van mening dat ons salaris niet meer marktconform is. De werkgever heeft aangegeven hier naar te willen kijken, mits er aantoonbaar sprake is van een bepaald opleidingsniveau.

Vervolgens heeft de teamleider bij de HR afdeling de opleidingen en certifcaten van de medewerkers opgevraagd en heeft hiervan een gedetailleerde opsomming gemaakt. Deze is vervolgens naar het gehele team verstuurd, waardoor ik over zeer gedetailleerde opleidings informatie van mijn collega's beschik (en zij over die van mij).

In het kader van de privacy; mag dat zomaar? Niemand van ons heeft namelijk toestemming gegeven om deze informatie openbaar te maken.
Reacties (10)
07-08-2017, 13:38 door Anoniem
Geen idee of het mag. Ik vind het wel een duidelijk misbruik van gegevens die in vertrouwen beschikbaar zijn gesteld aan het bedrijf, en daarmee een vertrouwensbreuk. Ik zou "HR" niet meer willen vertrouwen met welke gegevens dan ook, want voor je het weet sturen ze het door naar d'ene of d'andere derde partij die er niets mee te maken heeft.

(Dit is ook één reden waarom ik payroll outsourcen naar een extern bedrijf niet vind kunnen. Dat de belastingdienst allerlei draconische eisen stelt is erg genoeg, maar om dan jouw persoonlijke informatie maar over nog een derde, en wellicht vierde of vijfde partij, weet jij veel, te verspreiden, dat is gewoon disrespect jegens de werknemers.)
07-08-2017, 13:41 door Anoniem
In het kader van de privacy; mag dat zomaar? Niemand van ons heeft namelijk toestemming gegeven om deze informatie openbaar te maken.

Nee, er is geen enkele functionele reden waarom je dergelijke informatie zou moeten krijgen met betrekking tot je collega's. Ik zou je HR afdeling hierop aanspreken. Al is het alleen om te zorgen dat men hier in de toekomst beter bij na gaat denken.
07-08-2017, 13:43 door Anoniem
Nee, dat lijkt me niet.
Dit valt onder de wet bescherming persoonsgegevens, en je kan dit dus meteen zien als een data lek.
07-08-2017, 14:09 door Anoniem
Volgens mij heb je gelijk: dit mag niet.

Maar om het even van een groter afstand te bekijken: DE manier om er voor jezelf achter te komen of je salaris marktconform is, is door te solliciteren bij een ander bedrijf. Kun je direct aan de bak en dan ook nog eens voor een hoger salaris, dan was het oude salaris beneden marktconform. Willen andere bedrijven je hooguit voor een lager salaris aannemen, dan was het boven marktconform.

Hetzelfde geldt voor je huidige werkgever: Als het bedrijf de nieuwe vacatures niet meer tegen hetzelfde salaris kan vervullen, dan was het salaris beneden marktconform. Als er veel gekwalificeerde mensen klaar staan om hetzelfde werk tegen een lager salaris te doen, dan was het salaris boven marktconform.

Overigens publiceren veel mensen hun opleidingsniveau door een titel voor of achter hun naam te zetten, maar dan vrijwillig.
07-08-2017, 14:45 door Anoniem
Stel HR maar gewoon aansprakelijk. Blijkbaar interesseert data security ze geen ene moer.
Als ze hier al zo makkelijk mee om gaan, hoe makkelijk is het om een copietje paspoort te krijgen? En dan nog wel over mail ook... Het zou voor mij voldoende reden te zijn om ontslag op staande voet te nemen. Als je toch al onderbetaald bent, is een andere baan ook zo gevonden tenslotte.
07-08-2017, 15:09 door Anoniem
Door Anoniem: Stel HR maar gewoon aansprakelijk. Blijkbaar interesseert data security ze geen ene moer.
Als ze hier al zo makkelijk mee om gaan, hoe makkelijk is het om een copietje paspoort te krijgen? En dan nog wel over mail ook... Het zou voor mij voldoende reden te zijn om ontslag op staande voet te nemen. Als je toch al onderbetaald bent, is een andere baan ook zo gevonden tenslotte.

Dat copietje paspoort, of geldig legitimatiebewijs, is een werkgever wettelijk verplicht om op te vragen. Wat je je af moet vragen wat er vervolgens mee gebeurd want niet ieder bedrijf is zich bewust van de privacy risico's.
Dat copietje kan ook prima een scan zijn die digitaal in het personeels dossier staat maar bij veel bedrijven is een afgedrukt copietje nog steeds de standaard, die vervolgens door een hrm muts ingescand wordt en in het dossier verdwijnt. Wat die muts vervolgens met het copietje op papier doet is onbekend.
07-08-2017, 16:01 door Anoniem
Wat is nu het probleem? Dat je collega weet dat je relevante trainingen hebt gedaan op je vakgebied? Lijkt me handig en is gebruikelijk en is functioneel binnen de scope.

Zolang het niet over prive zaken als je zwemdiploma of de cijferlijst van de middelbare school gaat lijkt me dit spijkers op laag water zoeken: het team vindt de salarissen niet meer marktconform, en als je manager hier serieus mee om wil gaan sta je op je achterste benen. Of vind je dat je manager maar mee moet gaan in jullie eis zonder dat hij een sanity check mag doen? Ik zou zeggen: omarmen die man/vrouw, want hij/zij gaat serieus in op jullie vraagstelling!

Q
07-08-2017, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: Dat copietje paspoort, of geldig legitimatiebewijs, is een werkgever wettelijk verplicht om op te vragen.
Je kan je afvragen wat daar nou helemaal het nut van is. Je zou wellicht kunnen volstaan met het inspecteren van de burgerhaatkaart en noteren van het documentnummer. Of gewoon geen gezeik met "legitimasie" zolang er maar netjes belasting wordt afgedragen. Zoveel minder gehannes en bureaucratische obstructie. Wellicht iets om bij de politiek aan te kaarten, want waar anders krijg je de wet gewijzigd?

Wat je je af moet vragen wat er vervolgens mee gebeurd want niet ieder bedrijf is zich bewust van de privacy risico's.
Helemaal mooi wordt het als je "een inlog moet maken" bij "een portaal" van een derde partij, en daar je hele doopzeel in moet storten, voordat ze je zelfs maar een conceptcontract kunnen laten zien. Dan gaat er iets mis en krijg je nooit ook maar enig contract te zien, en dus ook de baan niet, en wat gebeurt er dan met die gegevens inclusief kopietje paspoort?

Dat copietje kan ook prima een scan zijn die digitaal in het personeels dossier staat maar bij veel bedrijven is een afgedrukt copietje nog steeds de standaard, die vervolgens door een hrm muts ingescand wordt en in het dossier verdwijnt. Wat die muts vervolgens met het copietje op papier doet is onbekend.
Je mag blij zijn als het in een grote stapel papier belandt om "te zijner tijd" in de versnipperaar te gooien, en dat uiteindelijk ook gebeurt.

Ik heb eigenlijk liever dat er papieren kopietjes netjes in afgesloten dossierkasten verdwijnen dan dat er scans (al dan niet van kopietjes) "ergens op een server" belanden, wellicht bij een derde partij, wellicht "in de cloud", wellicht allebei tegelijkertijd en blijkt de boel nog lek ook. Papier is wat dat betreft minder complex en dus minder risicovol.
07-08-2017, 16:38 door Anoniem
1. Als je werkgever omgaat met je privé informatie, legaal of niet, zou ik zeer kwalijk vinden.
2. Het baseren van loon op opleidingsniveau kun je alleen doen als iemand minder dan 2 jaar werkervaring heeft bij de huidige werkgever, of minder dan 4 jaar werkervaring totaal in dezelfde branch.

Privé informatie moet privé blijven als er niets is goedgekeurd.
Beloning moet op basis van toegevoegde waarde, niet alleen op basis van op welk niveau iemand een opleiding heeft gevolgd.

Dit zijn twee punten die mij direct zouden doen twijfelen of ik wel voor zo'n werkgever zou willen werken.
07-08-2017, 20:47 door Anoniem
Op schoolbank.nl is dit ook zo terug te vinden hoogstwaarschijnlijk.
Maar netjes is dit zeker niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.