Door Erik van Straten: Door Anoniem: [...] Inloggen met een wachtwoordmanager is sneller dan een tekstbestand wijzigen. Ik denk dat de mensen die even snel iets plaatsen geen " crypto " backlog gaan aanleggen. [...]
Zoals ik schreef, ik verwacht niet dat dit opgevolgd gaat worden (in elk geval niet massaal). Maar wie weet heeft iemand er een slimme toepassing voor. Zoals een dissident die met een journalist communiceert en anoniem wil blijven, maar waarbij er bij de journalist geen twijfel mag bestaan dat het steeds om dezelfde dissident gaat.
Dan is meteen bekend dat die dissident op security.nl zit ;) Ergens anders ben ik deze truuk nog niet tegengekomen.
Ik realiseer me dat dissidenten in sommige landen terrroristen worden genoemd; je kunt dit soort technieken goedschiks en kwaadschiks gebruiken. Maar ook dit is een voorbeeld van dat je cryptografie niet moet willen backdooren om "boeven te kunnen vangen", want die boeven maken dan hun eigen protocollen wel (dat is doodsimpel zoals je hierboven lezen), terwijl brave burgers het -enorme- risico lopen dat de sleutel van de backdoor in de door hen gebruikte software/hardware in verkeerde handen valt.
Het valt aan te bevelen om dit soort methodes altijd te gebruiken, ook voor mensen die paranoide zijn en wat gemoedsrust willen, voor ICT'ers die met mensen communiceren over niet betrouwbare platformen (smartphone) of platformen die suspectible zijn aan MiTM attacks bijv. door staten die zich bedienen van Entrapment (dichter bij als je denkt) bijv SMTP wat gewoon plaintext is. Als je de originele email weet tegen te houden met een client-site error aan deze of de andere kant dan kun je een gemodificeerde mail op de originele tekst (of variant ervan) spoofen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo'n checksum verificatie systeem zou eigenlijk iedereen moeten gebruiken.
Door Anoniem: [...] Ik raad een account aan. [...]
Waarom post je dan anoniem?
[/quote]
Makkelijk toch? Ik ben niet zo bezig met wie wat schrijft hier op de site maar ik kan mij voorstellen dat het zeer vervelend is voor vaste gebruikers. Alle disinfo en kinderlijke reacties daar weet ik inmiddels wel doorheen te prikken.
Bovendien is een accountje zo gemaakt ook door spammers. Iemand die zijn integriteit hoog in het vaandel heeft zal inderdaad zo'n hashfunctie gebruiken in posts eventueel in combinatie met account.
Er zullen zeker enkele mensen op security.nl wakker zijn nu en een hashfunctie gaan toepassen in de posts. Dit idee werd al toegepast op moderne BBSen waar de gebruiker bij het posten een wachtwoord opgeeft via een HTML form input functie. De php van de site genereerde dan de hash. Deze hashes en tripcodes kunnen wel gekraakt worden, zeker door inlichtingendiensten met rekencapaciteit. Het beste blijft daarom een combinatie van methodes.
Niet alleen voor dissisenden maar ook de mensen die ongeterecht worden getarget door de groeiende private (minder met regeltjes en wetten) surveillanceindustrie. Dat wordt alleen maar meer in de toekomst. Ik val in die laatste categorie. Misschien moet ik zelf maar een bedrijfje opzetten in de surveillance, de truuks ken ik inmiddels al en ik kan gaan oefenen op wie mij target, zeg maar de concurrent van mijn nog niet bestaande eigen toko. Volgens mij valt hier goed in te verdienen.
Door Anoniem: Je kunt ook gewoon een account aanmaken.
Gegeven een TS-bijdrage waarin staat: "In principe zou je van dat gedonder af zijn als iedereen de moed had om een account te maken en gebruiken". Dan
kun je die tekst natuurlijk niet lezen en toch menen iets zinvols aan de discussie bij te dragen met jouw post. Om niet te worden uitgelachen door mensen die weten wie jij echt bent, kun je zoeits inderdaad maar beter anoniem doen. De kans dat jouw bijdrage gelezen wordt is dan trouwens ook groter (van trollen met een account weten serieuze bezoekers van security.nl meteen welke bijdragen ze kunnen overslaan).
[/quote]
Er is nog een reden om het niet te doen voor sommige mensen: Aan de hand van de hashfuncties in posts kun je een volledig profiel van de historie van iemand opbouwen. Die tekst kun je laten analyseren en met ML learning laten fingerprinten. Er ontstaat dan een digitale vingerafdruk van jouw grammatica en vocabulair waarmee je dus een deel van je privacy verliest.
In theorie kan dat, en security.nl zou zelfs een cryptografische hash van die browser-fingerprint kunnen maken om die informatie "echt" te anonimiseren. En laten we ervan uitgaan dat de beheerders van security.nl te vertrouwen zijn.
Dat is leuk, dan kan de site bezoekers meteen vertellen wanneer ze een onveilige browser hebben met tips op een doorklikpagina.
Zo is het hashen van telefoonnummers, IPv4-adressen en MAC-adressen "om de anonimiteit van de eigenaar te waarborgen" complete snake oil, want je kunt redelijk snel een tabel (bekend als rainbow table) maken van alle mogelijke waarden en de bijbehorende hash. En vervolgens kun je, gegeven een hash, heel snel de bijbehorende input opzoeken - weg anonimiteit.
Een hacker kan zich ook toegang verschaffen tot jouw systeem of router of smartphone (waarschijnlijk het makkelijkst) en vanaf de shell een python scriptje draaien om ergens iets te posten of een site te pingen en voila jij bent het geweest.
Het enige, doch matige, wapen hiertegen zijn functies als Argon2, maar ook daarmee "gehashte" informatie wordt, na verloop van tijd, steeds makkelijker te "kraken". Desgewenst wil ik daar wel wat over schrijven.
Ik was met rainbow tables bezig toen ik een tiener was, toen bestonden rainbow tables nog niet. Ik bedacht het voor een functie waarvoor alleen maar CPU-kraakprogramma's waren maar met de processoren van toen (286 386) duurde het uren of dagen. Zo'n hash betrouwbaar genoeg voor het opslaan van wachtwoorden (ja gehashte wachtwoorden opslagen gebeurde toen al).
Aanvulling: het stuk helemaal bovenin deze bijdrage was weggevallen, dat heb ik herschreven.
Dan ga ik dat nog eens opnieuw lezen. En dat is meteen het voordeel van een account.
Nog een nadeel van zo'n hashfunctie in posts op deze site of elke ander forum is dat het zinloos is als de beheerder of een moderator onbetrouwbaar heeft of als iemand toegang heeft tot de database. In dit geval kan de content van jouw bijdragen worden gewijzigd maar met jouw hash eronder. Het werkt dan averechts want iedereen zal zeggen dat jij die ene post hebt geschreven omdat jouw hash eronder staat. Jij kunt die post niet meer aanpassen. Met een account zit je toch altijd beter, je kunt altijd nog oude posts editen en corrigeren.