Door Anoniem: Door waterlelie: Misschien is de vaak dubieuze rol van de historici waaronder Gerard Aalders wel het beste argument, om de oorlogsarchieven geheel openbaar te maken.
Het was namelijk Aalders die zich uiteindelijk achter een anonieme bron verschuilde in zijn hardnekkige pogingen om het bestaan van de zogenaamde 'Stadhoudersbrief' te bewijzen.
[...]
Wie controleert de historicus?
Andere historici en journalisten bijvoorbeeld. Hoe denk je dat je überhaupt weet dat er bij die stadhoudersbrief vraagtekens gezet worden?
Dit is een taak van hoofdredacteuren en eigenaren van kranten evengoed. "Zeg Aalders, schrijf een een stuk over dat Republikeins Genootschap, daar is behoeft aan want het NIOD slepen jullie ook mee in de Historikerstreit." NRC is DPG, net zoals het AD.
Dan mag er iemand in dezelfde krant met verstand van 20e eeuwse Nederlandstalige netwerken en zichzelf historicus noemend zich daar ook melden.
Totdat de vuile was van die historicus naar buiten komt. Dat duurt doorgaans geen twee dagen. Dan komt de BVD-AIVD / MID-MIVD historicus die hele NSB-achtige taferelen weer verklaren. Zo van: je schijt je eigen nest toch niet onder met die zogenaamde ere-code? We waren er allemaal bij betrokken, zagen het gebeuren en waren allemaal te laf om in te grijpen.
Het zijn net ICT-ers wat dat betreft. Die op de hoogste posten dan.
Betekent dat Aalders ergens fout zit dat hij meteen in totaal alles totaal fout zit? Betekent dat er hier en daar wat op historici aan te merken valt dat historici meteen vaak dubieus zijn? Betekent dat wat Aalders over CABR schrijft totaal geen hout snijdt? Of is het ondanks dat hij niet foutloos is nog steeds iemand met een hoop ervaring in onderzoek in dat archief die op basis van die ervaring, ondanks dat zijn reputatie niet volledig smetvrij is, ook nog wel eens iets zegt dat wel hout snijdt? Als we hem afserveren als professioneel historicus dan is hij nog steeds een amateur met veel ervaring. Als we dan zijn ervaringen totaal moeten negeren, moeten we dan wel naar jou luisteren? Of naar mij? Of naar wie dan ook op dit forum?
Alles op zijn merites beoordelen. De persoon is zijn bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek niet. Maar hij is ook een van die nabestaanden, gestickerd op dit dossier.
En natuurlijk maakt de bestuurlijke elite zich grote zorgen over de beeldvorming van zichzelf, als blijkt dat hun ouders of grootouders fout zijn geweest in de oorlog. Beeldvorming komt voor de politicus op de eerste plaats!
Geen politicus zal het aan zijn reet roesten dat historici ruzie hebben onderling, op paar gewetensvolle met inhoudelijke kennis van dit naoorlogse dossier: met onderwerpen als Lou de Jong, Israël, Sovjet-Unie en Rusland, geschiedenis van de EU, verhoudingen tussen KGB-CIA bij BVD-AIVD (en MIVD maar hun legeraangelegenheden uitspelen)
Dat is bijvoorbeeld een mantra dat jij blijft herhalen zonder dat je onderbouwt waarom dat hier een rol speelt.
Elite is wat een wetenschapper, zeker een historicus
"boundery objects" noemt: het betekent voor iedereen weer iets anders. Een socioloog, of historicus met oriëntatie op sociaal-historisch onderzoek, verstaat daar iets anders onder dan de gemiddelde kroegganger met zijn vrienden onderling. Dus het zou fijn zijn als Waterlelie zou toelichten wat elite volgens hem is.
Onderbouw eens dat daar echt wat gaande is, en dat het niet zo simpel is dat de AVG het openbaar maken van bijzondere persoonsgegevens op dit moment nog in de weg staat, zoals AP aanvoert.
Wat is daar echt gaande volgens jou?
Dat het
spook van het naoorlogse verleden nog onder ons is? Je hoeft wat mij betreft de Godwin van de Internet etiquette niet uit de weg te gaan, eentje die het publieke debat op het internet de afgelopen decennia zo beïnvloed heeft, al menen sommigen dat het die ander is.