Het gaat over het archief van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dat is toch bijzonder interessant voor rechtshistorici en rechtssociologen, rechtsantropologen, die rechtspleging tijdens en na oorlogstijd.
Zo vlak na de speech van Rutte.
Digitale ontsluiting van het archief biedt de onderzoeker nieuwe mogelijkheden op andere zoektermen te kunnen zoeken dan met de oude catalogus mogelijk was.
Er ligt een schat aan informatie open die niet over jouw opa of oma gaat, maar over geografische spreiding van verlinking, aard delicten, continue en discontinue in de uitspraken van de in het archief op naam te vinden rechters en strafeisen van de officieren. De invloed van advocaten etc.
Dat laatste is belangrijk omdat er het een ander leeft in hoofden van mensen over D66 de advocatenpartij uit het Amsterdamse, tot aan de zgn D66 rechters van nu. Namen die in de Nederlandse politieke geschiedenis, elke keer weer blijven opduiken, die van de zgn juristenfamilies.
De rechtspleging heeft vanaf het moment van de bezetting, een ontwikkeling doorgemaakt. Deze is nu ook te onderzoeken, dit in samenhang met in die periode veranderde wetgeving bijvoorbeeld.
Dit zou een welkome aanvulling zijn op wat we weten over het "oorlogsrecht."
Minister Eppo Bruins heeft met een tijdelijke voorziening digitale toegang mogelijk gemaakt, ging dus contrair tegen de waarschuwing van de AP in. En dat is een politieke keuzevrijheid.
Van de website van de Rijksoverheid, nieuwsbericht van 19 december"
Gevolgen archiefsector
De zienswijze van de AP heeft grote gevolgen voor de hele archiefsector als het gaat om de digitale beschikbaarheid en toegankelijkheid van archieven, want in archieven komen bijna altijd persoonsgegevens voor. Ook de algemene rijksarchivaris wijst op de impact voor de archiefsector en de burger. Met een wetswijziging in de Archiefwet wil de minister de mogelijkheid bieden om een belangenafweging te maken tussen openbaarheid en privacy bij het beschikbaar stellen van archieven. Daarmee moet het mogelijk worden om het CABR en andere archieven online toegankelijk te maken.
Het CABR is het grootste en meest geraadpleegde archief over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In het archief zijn dossiers opgenomen van personen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter. Wetenschappers en nabestaanden van een verdachte konden, onder voorwaarden, al tientallen jaren toegang krijgen tot het ‘papieren archief’ in de studiezaal van het NA. Ze konden tot nu toe enkel op basis van namen van verdachten de dossiers opvragen. Door digitalisering wordt het oorlogsarchief veel toegankelijker, met name voor nabestaanden van slachtoffers, omdat alle tekst doorzoekbaar is. Dit biedt mogelijkheden voor andere manieren van onderzoek. Ook wordt er op de website oorlogvoorderechter.nl context geboden bij de inhoud.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/12/19/oorlogsarchief-in-tijdelijke-voorziening-digitaal-toegankelijk-bij-nationaal-archief
@waterlelie, een nieuwgierigheidje, maar wat of wie onderzocht je? Biedt de digitale ontsluiting voor jou ook meer mogelijkheden?
Voor de rest weet elke historicus dat je alleen papier en potlood de leeszaal in mee mag nemen.
Mogelijkheid om archiefstukken te mogen kopiëren hangt af van het archiefstuk.
I
k vraag me af of er uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor universitair onderzoekers met betrekking tot het maken van kopieën om deze elders te bestuderen.
Ik bedoel: een advocaat neemt toch ook zijn tas mee naar huis?
Bovendien zou het dagelijks een paar stoelen in toch al de kleine studiezaal beschikbaar stellen voor andere belangstellenden.