Door karma4: Fact checking:
[...]
Let op de jaartallen doel en het verloop.
Het web is nooit bedoeld voor het publieke gebrik zoals nu.
Dat het begon om informatie tussen onderzoekers te delen is helemaal niet in tegenspraak met wat ik beweerde. Als die webtechnoligie iets heeft laten zien is dat doelen verschuiven terwijl de technologie zich ontwikkelt.
De faal zit al:
- in het stateless zijn (het kent geen sessies nog transacties) makkelijk, waarom zou je security eisen
- het toelaten van cross domain bronnen.. makkelijk dan hoeft de data niet dubbel opgeslagen te worden
Wetenschappelijke onderzoekers vertrouwen elkaar, want kan er nu mis gaan.
Vanuit dat oogpunt was het dan ook geen faal. En op zich is een stateful protocol op basis van een stateless protocol bouwen ook niet automatisch een faal. TCP is op IP gebouwd, dat is ook stateful op stateless. Ik denk wel dat er voor webapplicaties beter iets geschikters had kunnen worden ontworpen en heb me hogelijk verbaasd over hoe de wereld maar bleef voortbouwen op wat ik ook een ongeschikte basis vond, daar ben ik het mee eens. Maar ik heb me ook verbaasd over hoe ver men daar nog mee is gekomen. Dat ik een andere weg in zou slaan als ik het voor het zeggen had doet niets af aan het feit dat de wereld de weg is ingeslagen die de wereld nou eenmaal is ingeslagen.
Trouwens, heb jij zelfs maar een poging gedaan om iets geschikters te ontwerpen en de wereld daar warm voor te laten lopen? Dacht het niet. Ik ook niet, ik bedoel het niet als verwijt. Maar het is raar om iemand die nu
wel een poging doet om voor iets wat niet lekker gaat (het dataslurpen door sociale mediagiganten) af te gaan zeiken. Ik heb geen idee of dit een succes wordt en of het goed genoeg blijkt te zijn, maar als je kritiek hebt op voortdenderen op een foute basis, waarom heb je dan kritiek om pogingen om voortdenderen op een foute basis te doorbreken? Ik juich dat toe.
Of vind je het geen foute basis? Vind je dat Google, Facebook en dergelijke goed bezig zijn met hun big data-toepassingen? Vind je de grootschalige privacyschendingen die daar optreden en de macht die dergelijke bedrijven opbouwen niet zorgwekkend?
html echt nieuw? Nou niet echt SGML was.is de standaard voor opmaak in de fysieke afdruk wereld.
Nou en? Is er een reden om voortbouwen op een geschikte basis te bekritiseren? Hypertext bestond ook al. Wat er nog niet was was de mogelijkheid om hypertextapplicaties te maken waarbij de teksten zich op verschillende computers bevonden. Dat is wat Berners Lee heeft toegevoegd en dat bleek een revolutie te zijn.
Cern kun je genoeg van vinden. Ze gaan met grote hoeveelheden technische data om.
[...]
Dat is compleet nietszeggend als je dat vergelijkt met grote hoeveelheden persoonlijke data en andere gevoelige zaken.
Je toont weer je onvermogen om even buiten je eigen perspectief te stappen en te erkennen dan andere perspectieven ook waarde hebben. Natuurlijk is wat CERN doet niet nietszeggend. Heb je door hoe aanmatigend je nu bent? Breng eens wat respect op voor de (in dit geval zeer indrukwekkende) prestaties van anderen.
Dat is nu net het verschil. Met Solid beweegt Tim Berners Lee zich p een vlak waar hij eerder gefaald heeft en waar hij ook geen achtergrond in heeft.
Een substantieel deel van de communicatie van de mensheid is gebaseerd op die revolutionaire doorbraak die Berners Lee is begonnen. Dat is, met alle kritiek die je erop kan hebben, geen mislukking maar een overweldigend succes. En hij is met iets anders bezig dan waar jouw achtergrond over gaat. Je toont weer je onvermogen om je eigen perspectief te verlaten.
Wat jij doet is een poc voor een vierwielig voertuig ophemelen terwijl er al tijden een zware industrie bestaat met een veelvoud van voertuigen die aan alle kanten veel verder ontwikkeld zijn.
Nee, het is meer zoiets als de opkomst van home computers en de personal computer toejuichen terwijl er toch al mainframes bestaan waarop data verwerkt kan worden. Wat ik toejuich is decentralsatie, het losweken van moderne mogelijkheden van gecentraliseerde reuzen als Facebook en ze in handen geven van individuele mensen zodat die zelf overzicht en zeggenschap over hun data kunnen houden. Gegevensbeveiliging bestaat niet alleen in een BI-context, hier gaat het er juist om dat die gegevens niet in een BI-context belanden (die reuzen als Google en Facebook ongetwijfeld goed weten toe te passen), het gaat hier om beveiliging
tegen die context.
Ken je de allegorie van de grot?
Zeker ken ik die. Stel je eens open voor de mogelijkheid dat jij zelf nog iets van die allegorie kan leren en dat het niet alleen zo is dat anderen iets van jou kunnen leren, want ik zie jou naar schaduwen kijken van zaken die ik rechtstreeks zie.