Door Anoniem: Na een dik jaartje tijd hebben de meeste mensen met meer dan twee hersencellen in de bovenkamer wel door,
dat er iets heel vreemds overal aan de hand is.
Laat me raden: een pandemie met een voor mensen nieuw coronavirus waarvan niemand in het begin precies wist hoe het zich precies gedroeg.
Eerst geen mondkapjes. "Het voegt niets toe", zei 'Kim-Jung-Schoen.
Dan nu voor sommigen twee over elkaar.
De Jonge is helaas zo'n type dat meent dat hij overtuigend is door voortdurend optimistisch 'in control zijn' uit te stralen. Als je daar doorheen prikt zie je dat hij hierin luisterde naar de adviezen die hij kreeg van deskundigen die er meer zicht op hebben.
Je ziet ook dat wereldwijd dergelijke deskundigen, door onderzoeken die laten zien dat waar mondmaskers verplicht zijn gesteld de besmettingen werkelijk lager uitvielen dan waar dat niet gebeurde, overtuigd raakten dat ze hier een verkeerde inschating hebben gemaakt en hun mening hebben aangepast aan de feiten. Dáárin blijven onze deskundigen wat achter, maar toch heeft de regering niet genegeerd wat er in de rest van de wereld aan inzichten groeide en de maatregel toch omarmd.
Wat er aan de hand is, vertellen mijn beduidend veel meer dan twee hersencellen me, is voortschrijdend inzicht, met vallen en opstaan ontdekken waar we aan toe zijn en hoe maatregelen uitpakken, precies het soort dingen dat je kan verwachten in een crisissituatie waarin heel veel dingen pas geleidelijk aan duidelijk worden.
Ze doen er wel heel veel moeite voor ondertussen om deze narratief overeind te kunnen houden.
Je noemt het een narratief overeind houden terwijl je een voorbeeld gaf van hoe het narratief juist veranderde.
En ondertussen zit alles, wat niet voor de twee supergrote stakeholders op deze globe opbrengt, zowat op zwart zaad.
Noem die twee supergrote stakeholders eens bij naam?
Giga-winsten voor Amazon, Alibaba, Big Tech,
Dat zijn er meer dan twee.
een regelrechte ramp voor het MKB en de retailers.
De MKB en retailers die geen goede zaken doen met online bestellingen, bedoel je?
Dat het voor sommigen een ramp is is duidelijk, al zijn er momenteel
minder faillissementen dan je normaal zou verwachten, dus kennelijk doen die steunmaatregelen het al met al nog best goed.
Ik maak me geen overmatige zorgen over de economie. Waarom? We zijn weliswaar gewend om alles in geld uit te drukken, maar onze feitelijke rijkdom zit in de aanwezige infrastructuur, de aanwezige mensen, de aanwezige grondstoffen, noem maar op. Al die dingen zijn er gewoon nog, en die staan klaar om weer ingezet te worden. Ik heb er wel vertrouwen in dat dat ook zal blijken te gebeuren.
Onze basale behoeftes worden al heel lang door maar een beperkt aantal mensen verzorgd. Hoeveel mensen werken nog op het land? Een procent of twee van ons? Moet je nagaan hoe superefficiënt we voedsel produceren. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we niet in staat zouden zijn om een flink deel van wat we "de economie" noemen een poosje te missen, namelijk het deel dat helemaal niet over onze basisbehoeften gaat maar over luxegoederen, geamuseerd worden, over geld verdienen met geld in plaats van met iets dat werkelijk nut heeft. Wat niet deugt aan hoe we onze economie hebben ingericht is dat dat niet lukt zonder dat allerlei mensen in de problemen komen.
Maar al die infrastructuur, al die productiemiddelen, en al die mensen zijn er gewoon nog. De economie komt echt wel weer op gang.