image

Mag mijn werkgever mijn laptop afpakken als ik weer begin met werken?

woensdag 9 oktober 2024, 13:20 door Arnoud Engelfriet, 18 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Na een tijd ziek te zijn geweest, ben ik maandag begonnen met reïntegreren op het werk. Alleen heeft de werkgever direct mijn laptop ingevorderd, en krijg ik nu een ouderwetse desktopcomputer. De reden “we moeten weer aan elkaar wennen”. Is dit juridisch toegestaan?

Antwoord: Wie nu denkt “ja, want die laptop is eigendom van de werkgever”, die moet het vak arbeidsrecht opnieuw gaan doen. Je moet als werkgever actief behulpzaam zijn bij het reïntegreren van de werknemer, naast dat je werknemers de middelen moet geven om hun werk te kunnen doen. Artikel 7:658a lid 1 BW verplicht de werkgever om de inschakeling van de arbeidsongeschikte werknemer in het arbeidsproces te bevorderen. Dit omvat het treffen van maatregelen en het geven van voorschriften die redelijkerwijs nodig zijn voor een succesvolle reïntegratie. Zomaar de spullen innemen botst daar natuurlijk heel hard mee.

Ook vanuit het goed werkgeverschap (art. 7:611 BW) zou ik dit problematisch vinden. Dit principe impliceert dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen zijn werk naar behoren uit te voeren, inclusief het verstrekken van de nodige hulpmiddelen. En ook om niet zomaar grote veranderingen door te voeren in een gevoelige situatie.

Er kan een reden zijn waarom de werknemer geen laptop meer nodig heeft en een desktopcomputer volstaat. In dat geval kan de werkgever dat prima omruilen. “Moeten wennen aan elkaar” vind ik dan wel wat mager, mede omdat het klinkt als “we denken dat je niet kunt thuiswerken” en dat komt een reïntegratietraject natuurlijk niet ten goede. Maar als er inderdaad geen reden voor thuiswerk is (wat bij reïntegratie prima kan), dan is dit een optie.

De werkgever moet dan wel kunnen aantonen dat deze beslissing in lijn is met het reïntegratieplan en de behoeften van de werknemer. Ten eerste kan het zijn dat de werknemer, als onderdeel van het reïntegratietraject, voorlopig uitsluitend op kantoor werkt om directe begeleiding en ondersteuning te krijgen van collega's en leidinggevenden, waardoor een vaste werkplek met desktopcomputer meer geschikt is voor deze fase van het herstelproces. Ten tweede kan de overstap naar een desktopcomputer onderdeel zijn van een ergonomisch verantwoorde werkomgeving die specifiek is ingericht voor de reïntegrerende werknemer. Een vaste werkplek met een desktopcomputer biedt vaak betere mogelijkheden voor het instellen van een ergonomisch correct werkstation, inclusief een groot, verstelbaar beeldscherm, een aangepast toetsenbord en een ergonomische muis.

Het zou kunnen dat de werkgever vermoedens heeft dat de werknemer ongewenste dingen doet met de laptop, zoals het bedrijven van een side business tijdens werktijd of het delen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie met concurrenten. Echter, louter vermoedens zijn geen juridische grondslag om de werkmiddelen van een werknemer in te nemen, zeker niet tijdens een reïntegratietraject. De werkgever dient eerst concrete bewijzen te verzamelen en de juiste procedures te volgen voordat zulke ingrijpende maatregelen genomen kunnen worden. Bovendien staat een dergelijke actie haaks op de wettelijke verplichting om de reïntegratie te bevorderen en kan het zelfs gezien worden als een vorm van belemmering in de uitvoering van het werk.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (18)
Gisteren, 14:18 door Anoniem
Klinkt als een treiteractie omdat ze vinden dat de medewerker niet ziek was of had mogen worden.
Seen it before..
Gisteren, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt als een treiteractie omdat ze vinden dat de medewerker niet ziek was of had mogen worden.
Seen it before..
Ik dacht hetzelfde. Dit is een treiter actie met als doel dat de werknemer zelf ontslag gaat nemen. Ik zou dit direct melden bij een vertrouwenspersoon of re-integratie arts. Want dit is 100% fout van de werkgever.
In het verleden zijn werkgevers hier vaker nat op gegaan, met als gevolg een beste afkoopsom dokken aan de zieke werknemer. Dus houd je rug recht, en klaag bij de re-integratie instanties.
Gisteren, 15:57 door Anoniem
"Aan elkaar wennen"... echt, wat betekent dat?? Ik heb veel management-blahblah gehoord, maar "aan elkaar wennen"... alsof je samen een tent op een camping deelt, of een trui aantrekt in een kleur die je nooit kiest.
Gisteren, 15:57 door Anoniem
Ik zou het zelf zoeken in een richting waarbij de werkgever weet/vermoedt dat de laptop thuis als prive computer werd gebruikt.
Daarom terughalen dat ding en het werk voorlopig weer op een desktop doen die niet mee naar huis genomen kan worden.
Gisteren, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou het zelf zoeken in een richting waarbij de werkgever weet/vermoedt dat de laptop thuis als prive computer werd gebruikt.
Daarom terughalen dat ding en het werk voorlopig weer op een desktop doen die niet mee naar huis genomen kan worden.

Dat prive gebruik is nooit zo'n probleem.

Het klinkt meer dat het thuiswerk-privelege is ingetrokken omdat de werkgever denkt dat dat er niet gewerkt werd - en dat de methode is 'je krijgt een desktop op kantoor' .

Tikje dom van de werkgever om er (deze) reden bij te geven.
Presenteren als "je moet weer onder de collega's komen bij je reintegratie" was veel sterker geweest.
Gisteren, 16:22 door Anoniem
En eh... wat is het probleem met de laptop inleveren? Je hebt nog steeds een keyboard om op te kloppen en iets om naar te kijken...
Gisteren, 17:20 door Anoniem
Waarom zou je een laptop van je werk prive gebruiken?
In ieder huishouden is minstens een of meerdere pc/laptops aanwezig.
Dan ga je jezelf niks op je hals halen door met een toestel van je werkgever te gebruiken.
Gisteren, 17:41 door Anoniem
Valt nog mee. Hij had de laptop ook eerder kunnen innemen. Maar kennelijk heeft de werkgever de werknemer met rust gelaten tijdens de ziekteperiode.
Gisteren, 18:31 door Anoniem
Alleen heeft de werkgever direct mijn laptop ingevorderd, en krijg ik nu een ouderwetse desktopcomputer. De reden “we moeten weer aan elkaar wennen”.

Toen ik dit last, schoot als eerste door mijn hoofd: is dit letterlijk hoe het gegaan is, of heeft de vraagsteller e.e.a. kort samen gevat in zijn eigen woorden. Incl al zijn frustraties.

De meeste leidinggevenden zijn namelijk beter getraind dan dit.
Die hangen in het ergste geval een lang lulverhaal op waarom de laptop (tijdelijk) omgeruild wordt voor een pc op de zaak. Met vaak opmerkingen daarbij dat het de reintegratie (met de collega's) bevorderd. Dat de processen in de tussentijd veranderd zijn. Dat de laptop verouderd is en vervangen moet worden.
Bedenk zelf nog maar wat redenen die goed klinken.

Of dat verder terecht is, ligt heel erg aan de werkelijke situatie die we niet kennen.

Er is een (niet vermelde) reden waarom iemand langdurig ziek was. Als dat werkgerlateerd was, ja dan is er zeker een probleem. Maar dan herintreden bij dezelfde werkegever, op de zelfde afdeling, is dan hoe dan ook een grote horde.

Echter: als iemand gewoon fysiek landurig ziek was (kanker, gebroken botten, of zo), en er geen probleem met de werkgever of de collega's was, dan kan dit met de beste bedoelingen gedaan zijn door de werkgever. Bv om te voorkomen dat de werknemer teveel werkt buiten de afgesproken reintegratie uren. (ik noem maar wat)
Zeker in een krappe arbeidsmarkt zijn werkegevers zuinig(er) op hun medewerkers.

Ik vindt het opvallend dat veel reaguurders (tot nu toe) meteen het ergste van de werkgever denken.
Hebben deze reaguurders zelf zulke slechte bazen? Zoals de waard is...

Soms moet je ook zelf een beetje strand zijn en vriendelijk doorvragen.
Waarom is dit echt nodig? Kunnen we tot elkaar komen waarbij ik toch (op kantoor) deels op een laptop kan blijven werken (bv omdat je aan het toetsenbord gewend bent, hem straks toch weer nodig hebt, etc)


Maar alles staat en valt met de achtergrond van de vraag en de vraagsteller.
Een achtergrond die we niet kennen!
Gisteren, 18:59 door Anoniem
Door Anoniem: "Aan elkaar wennen"... echt, wat betekent dat?? Ik heb veel management-blahblah gehoord, maar "aan elkaar wennen"... alsof je samen een tent op een camping deelt, of een trui aantrekt in een kleur die je nooit kiest.

Ligt eraan hoelang de werknemer zijn / haar werkgever en collega’s niet heeft gezien.
Eerst maar weer een tijdje op een vaste werkplek aan de slag.
Zo zal het met een nieuwe collega ook wel gaan.
Als je er een tijd uit bent geweest dan is er toch qua werk en collega’s wel het een en ander veranderd en moet je misschien toch een beetje opnieuw ingewerkt worden.
Vandaag, 00:06 door Anoniem
Wat is er mis met een desktop als deze ook gewoon doet wat het moet doen? En misschien nog wel beter ook?

Mensen zijn vaak zo gehecht laptops, terwijl het gewoon een middel is om je werk te kunnen doen, niet meer dan dat.

Het voelt wel een beetje kinderachtig.
Vandaag, 07:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Alleen heeft de werkgever direct mijn laptop ingevorderd, en krijg ik nu een ouderwetse desktopcomputer. De reden “we moeten weer aan elkaar wennen”.

Toen ik dit last, schoot als eerste door mijn hoofd: is dit letterlijk hoe het gegaan is, of heeft de vraagsteller e.e.a. kort samen gevat in zijn eigen woorden. Incl al zijn frustraties.

De meeste leidinggevenden zijn namelijk beter getraind dan dit.
Bij beursgenoteerde bedrijven misschien.

In het MKB heb je zat van dat soort "baasjes" die koninkje spelen over ±10 man.
Vandaag, 09:11 door Anoniem
Verbaast mij dat er nog desktops gebruikt bij dat bedrijf in plaats van laptops voor iedereen
Vandaag, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Alleen heeft de werkgever direct mijn laptop ingevorderd, en krijg ik nu een ouderwetse desktopcomputer. De reden “we moeten weer aan elkaar wennen”.

Toen ik dit last, schoot als eerste door mijn hoofd: is dit letterlijk hoe het gegaan is, of heeft de vraagsteller e.e.a. kort samen gevat in zijn eigen woorden. Incl al zijn frustraties.

De meeste leidinggevenden zijn namelijk beter getraind dan dit.
Die hangen in het ergste geval een lang lulverhaal op waarom de laptop (tijdelijk) omgeruild wordt voor een pc op de zaak. Met vaak opmerkingen daarbij dat het de reintegratie (met de collega's) bevorderd. Dat de processen in de tussentijd veranderd zijn. Dat de laptop verouderd is en vervangen moet worden.
Bedenk zelf nog maar wat redenen die goed klinken.

Of dat verder terecht is, ligt heel erg aan de werkelijke situatie die we niet kennen.

Er is een (niet vermelde) reden waarom iemand langdurig ziek was. Als dat werkgerlateerd was, ja dan is er zeker een probleem. Maar dan herintreden bij dezelfde werkegever, op de zelfde afdeling, is dan hoe dan ook een grote horde.

Echter: als iemand gewoon fysiek landurig ziek was (kanker, gebroken botten, of zo), en er geen probleem met de werkgever of de collega's was, dan kan dit met de beste bedoelingen gedaan zijn door de werkgever. Bv om te voorkomen dat de werknemer teveel werkt buiten de afgesproken reintegratie uren. (ik noem maar wat)
Zeker in een krappe arbeidsmarkt zijn werkegevers zuinig(er) op hun medewerkers.

Ik vindt het opvallend dat veel reaguurders (tot nu toe) meteen het ergste van de werkgever denken.
Hebben deze reaguurders zelf zulke slechte bazen? Zoals de waard is...

Soms moet je ook zelf een beetje strand zijn en vriendelijk doorvragen.
Waarom is dit echt nodig? Kunnen we tot elkaar komen waarbij ik toch (op kantoor) deels op een laptop kan blijven werken (bv omdat je aan het toetsenbord gewend bent, hem straks toch weer nodig hebt, etc)


Maar alles staat en valt met de achtergrond van de vraag en de vraagsteller.
Een achtergrond die we niet kennen!
Ja ik plaats hier ook mijn vraag tekens bij. Een impulsieve treiterende baas (en die zijn er zeker) had getracht het apparaat al eerder terug te krijgen vaak. Een valide reden was hier genoeg geweest namelijk je bent weer gelukkig op kantoor thuis werken is dus niet meer van toepassing en deze middelen zijn er enkel voor de thuiswerk uitzonderingen.

Als het is gezegd en er is bewijs van dan absoluut melding van maken zo snel mogelijk. Maar zover ik bekend ben met reintegratie trajecten wordt er met de uwv instantie overlegd hoe het dienst verband opgestart wordt en als uwv zegt thuiswerken is niet bevoordelijk voor het verder herstel traject dan is dat de route die bewandeld wordt. Gaat de werkgever daar tegen in dan heeft hij een groot probleem.

Dus of dit is wel een hele domme werkgever of we hebben te maken met inderdaad een mogelijke interpretatie van een gesprek dat wat genuanceerder is gegaan en anders is opgevat.
Vandaag, 09:54 door Anoniem
Ik vind het interessant om te lezen wat anderen ervan vinden. Ik ben het eens met de meeste meningen. De werkgever is inderdaad verplicht ervoor te zorgen dat de medewerker zijn of haar werkzaamheden kan uitvoeren. Als dit voldoende is met een vaste pc, dan staat er nergens dat de laptop niet ingenomen mag worden. Het systeem blijft eigendom van de werkgever (zie de bruikleenovereenkomst die je hebt getekend (eventueel staat hier nog iets anders)).

Daarnaast hebben mensen het hier over privégebruik van een werksysteem thuis. Ik zou dit ten strengste afraden. Gebruik privé systemen voor privéhandelingen en werksystemen voor werk. Het is beter om dit gescheiden te houden.

Het is belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de beslissing van je werkgever. Plan een gesprek en stel vragen zoals:

1. Wat zijn de specifieke redenen voor het inleveren van de laptop?
2. Hoe draagt deze verandering bij aan mijn reïntegratieproces?
3. Zijn er specifieke zorgen of problemen die met een desktopcomputer beter kunnen worden aangepakt?
Door een constructief gesprek aan te gaan, kun je samen met je werkgever zoeken naar de beste oplossing die zowel jouw reïntegratie als de bedrijfsbelangen dient.
Vandaag, 10:03 door Anoniem
De kant van de werkgever hoor je niet dus dit verhaal wordt eenzijdig belicht en alles wat je er van vind zijn aannames.
Misschien heeft de werknemer van alles op zijn kerfstok...

Dat er wetgeving is (voor slechte werkgevers) is prima maar er zullen ook altijd werknemers zijn die daar misbruik van maken.
Vandaag, 10:59 door Anoniem
“Moeten wennen aan elkaar” vind ik dan wel wat mager, mede omdat het klinkt als “we denken dat je niet kunt thuiswerken” en dat komt een reïntegratietraject natuurlijk niet ten goede. Maar als er inderdaad geen reden voor thuiswerk is (wat bij reïntegratie prima kan), dan is dit een optie.

We horen ook maar 1 kant van het verhaal. "Na een tijd ziek te zijn geweest" staat er, dat kan best de tegenwoordig
vaak voorkomende "burnout" geweest zijn, waarvan de werkgever misschien inschat dat die mede veroorzaakt is
door veel te lang te werken, ook thuis op de laptop.
Dan kan het best goed zijn om eerst eens te beginnen met "alleen op de zaak werken". Dan heeft de werkgever toch
meer zicht op de werktijden en kan hier eventueel in bijsturen.
Die werkgever zal vast niet voornamelijk kijken naar de waarde van die laptop, zeker niet nadat er al een flinke schadepost geweest is door de ziekte van de werknemer.
Vandaag, 11:06 door Anoniem
Dit hangt natuurlijk volledig af van de problematiek waarmee mevrouw re-integreert. Als ze bijvoorbeeld rugklachten heeft kan de werkgever haar een desktop geven om te vermijden dat ze veel hoeft te sjouwen.. Kortom, er is meer informatie nodig om te kunnen oordelen of dit een terechte reden is of niet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.