Door Anoniem: Door Anoniem: Ah. En dus een politieke keuze _of_ er wel een hertelling nodig en wenselijk is.
En dat moet een garantie voorstellen die ik kan vertrouwen ?
Nee, een keuze van de kiescommissie. Net als nu. Dus wat dat betreft, zijn alle systemen gelijk ongeacht het medium.
Dat is natuurlijk een valse voorstelling, doen alsof de mogelijkheid op grote fraude en (dus) noodzaak van hertelling hetzelfde zijn, en dat de situaties dus hetzelfde zijn.
Dronken gaan basejumpen, of naar de supermarkt lopen, bij allebei kun je doodgaan, dus wat dat betreft maakt je vrijetijdsbesteding ook niet uit ?
Ik denk zomaar dat als het ergens om gaat er een 'reden' komt waarom die handmatige hertelling niet gebeurt.
Of alleen in 'enkele' kiesdistricten gebeurt. Bla bla duur, onnodig bla bla.
Dat mag. Zolang je maar wel zo eerlijk bent om dat ook te denken als er op papier gestemd wordt (aangezien dit geen nadeel is dat specifiek is aan het gebruik van een stemcomputer).
Het is niet eerlijk om de mogelijkheid van grote fraude (slechts detectbaar via een handmatige hertelling) als gelijk voor te stellen, en dus de systemen gelijkwaardig te achten.
Nog een analogie : de aandacht voor diefstal door personeel is in een diamantbedrijf heel anders dan bij een muntbedrijf wat centen slaat . Waarom is een "duh" - meer dan een paar euro in centen slikken/inbrengen gaat niet. Dan moet met vrachtwagens om aan te tikken. Bij diamant is dat heel anders.
Jij redeneert dat het verlies van hele karaten diamant en een paar centen hetzelfde zou zijn en dezelfde soort controles (wel of niet) behoeft.
Een van de belangrijke eisen van een stem_systeem_ is dat het robuust is tegen grootschalige fraude.
Grootschalige complotten die zichtbare actie van veel mensen vergen blijven nooit onzichtbaar.
Maar moeilijk detecteerbare actie door enkele insiders, en een sterke belanghebbende die niet hard wil (onder)zoeken kan heel ver komen.
Een systeem wat frauderbaar is _tenzij_ er veel en hard achteraf gezocht wordt, wat bepaald (en betaald) moet worden door een dominante speler die belang heeft dat de uitslag _niet_ veranderd is reuze kwetsbaar.
En ook hiervoor geldt dat het verschil tussen de stemcomputer en het papier met potlood nihil is. Beide zijn alleen maar robuust tegen fraude in die zin dat er herteld kan worden, verder gaat alles op basis van vertrouwen in mensen -- medewerkers van het stembureau, ambtenaren van gemeentes en ministeries, de kiescommissie enzovoorts. En daar komt dan nu de producent van de stemcomputers bij, die dezelfde status krijgen als vrijwilligers op het stembureau -- hun activiteiten zijn te controleren, maar uiteindelijk blijft het vertrouwen.
Weer de drogreden dat een paar mensen bij de fabrikant in dit geval hetzelfde resultaat leveren als een grote massa aan tellende brave burgers.
Het grasveld ongemerkt stelen in een vol stadion, of in een leeg stadion met twee bewakers is een heel verschillend probleem. Dat is de orde van grootte van verschil.
In het papieren model kun je geen grote verschuiving introduceren zonder door heel veel mensen zichtbaar te zijn.
In het computer model gewoonlijk wel.
Overigens merk ik minzaam op dat stemcomputers en papieren nog op een punt overeenkomen, namelijk vatbaar zijn voor statistische analyse (stemcomputers zelfs meer dan papieren stemming, omdat software op computers altijd deterministisch is). Een afwijking in de telling van stemmen veroorzaakt door fraude (zeker met een stemcomputer) die groot genoeg is om de uitslag te beïnvloeden, valt statistisch op. En is dus reden voor onderzoek door de kiescommissie.
Hoe kom je daar nou bij , dat een geintroduceerde afwijking altijd statistisch te betrappen is ?
Waar wou je de dataset mee vergelijken , of 'afwijking' vast te stellen, als de hele dataset manipuleerbaar is ?
En nog kanslozer de opmerking dat dat makkelijker is omdat de software op computers deterministisch zijn ?
Ben je wel echt ingenieur ?
Als je beperkt bent (in aantal stemburo's) en reusachtig verschuift of gewoon dom in je manipulatie (meer stemmen dan stemmers ofzo) ben je wellicht te betrappen.
Maar er is geen reden om een aanvaller zodanig beperkt te achten, juist niet in het computermodel.
Wou je een model bouwen met de aanname dat de computers onafhankelijk zijn en dat je statistisch zoekt naar een enkel 'defect' exemplaar, volgens een bepaalde verdeling ?
Zo'n aanname is geschikt voor een productielijn met een bepaalde random en onafhankelijke uitval, maar niet om een systematische en bewuste manipulatie te vinden die nu juist erg veel exemplaren kan betreffen.
(Een enigszins verwant onderwerp hier is 'byzantijnse fout-tolerantie' , systemen/algorithmes die robuust zijn wanneer een deel van de componenten niet totaal uitvalt, maar verkeerde informatie geeft. Dat vergt een heel andere aanpak dan redundantie die gewoon aanneemt dat een component herkenbaar en totaal uitvalt )
Peilingen vooraf of achteraf hebben bepaald ruime marges met de uiteindelijke uitkomst (vele procenten) , en hebben vaak genoeg fors misgezeten. Dat is een heel ruime bandbreedte om in te (ver)schuiven ,zeker voor een onderwerp wat nek aan nek loopt.
Nog een stapje voor de dictatuur is dat.
Ongetwijfeld, met de kanttekening dat dat niet noodzakelijkerwijze goed of slecht is. Een dictator was oorspronkelijk wat wij nu een crisismanager noemen -- absolute macht om zonder discussie de crisis op te lossen. Nou is het uiteraard zo dat je goede dictators kunt hebben en slechte. Maar één ding is zeker: je bereikt wel resultaten (goede of slechte).
Vergelijk dat eens met de situatie in Nederland: de bevolking is ongeïnteresseerd, weet nauwelijks wat er speelt (sowieso al de dood in de pot voor enig democratisch systeem, omdat democratische systemen gebaseerd zijn op het sprookje dat iedereen weet wat goed voor hem is). Minimaal een derde van onze volksvertegenwoordigers is zo incompetent dat ik het ze niet toe zou vertrouwen om op een hond te passen. De laatste keer dat we een kabinet hebben gehad dat stevig in zijn schoenen stond en echt leiderschap vertoonde, was toen Wim Kok premier was. En voor al onze politici geldt dat ze zich meer laten leiden door peilingen dan door landsbelang.
Dus, dan vraag ik je, welke van de twee is nou beter?
Dictaturen zijn nooit alleen aan paar generaals met hoera petten, maar hebben een kring van mensen die graag het volk onlasten van de taak van bestuur, want die hoort eigenlijk bij Hun Soort Mensen.
Creepy.
Eén van de leermomenten voor (te)veel ingenieurs en andere deskundigen is dat theoretische systemen op papier prima alles kunnen afdekken, maar dat de manier waarop ze in de praktijk gebruikt worden vaak afwijkt van de noodzakelijke omstandigheden om de papieren garanties te halen.
Vandaar dat ik weiger om een oordeel uit te spreken over de nieuwe stemcomputer voordat deze bestaat.