Door Anoniem: Volgens mij werkt de oplossing van Apple, die webtoegang tot iCloud.com vereist (want je device werkt niet meer) alléén als je in de instellingen daarvóór d.i. voordat de iPhone ontoegankelijk werd, de schakelaar "Toegang tot iCloud-gegevens op het web" in de juiste positie hebt gezet, namelijk "aan".
Wanneer je voordat de iPhone ontoegankelijk werd deze schakelaar hebt uitgezet kun je volgens mij je iCloud-account niet meer benaderen via het web, maar alleen via een ander device wat aan dezelfde Apple-ID is gekoppeld. Dat andere device moet je dan maar net hebben.
Uitloggen op je Apple-ID (= iCloud) kun je dan niet meer.
Of zie ik iets over het hoofd?
Zo te zien wel (vet door mij aangebracht):
Wanneer webtoegang is uitgeschakeld, zijn je iCloud-gegevens die normaal gesproken beschikbaar zijn op internet op iCloud.com, zoals e-mail, contacten, agenda, foto's, notities, herinneringen, bestanden en documenten, alleen toegankelijk op je vertrouwde apparaten. Je kunt je apparaten nog steeds vinden op iCloud.com/find.
https://support.apple.com/nl-nl/102630Je schakelt kennelijk niet de toegang tot je iCloud-account uit maar alleen de toegang tot de gegevens van een toestel. De instelling waar je bij moet kunnen is nog steeds bereikbaar.
Ik ben het overigens sowieso met @Bitje-scheef eens dat het voor Apple / Vodafone voldoende zou moeten zijn wanneer je een bewijs van aankoop van het betreffende device kunt overleggen.
Dat zou voldoende reden moeten zijn om ervan uit te gaan dat niet iemand een gestolen apparaat "ter reparatie" aanbiedt.
Wel als al het winkelpersoneel 100% te vertrouwen is. Er zullen er alleen tussen zitten die zelf malafide zijn, en er zullen er ook tussen zitten die zo gericht zijn op het
helpen van klanten dat een dief met een goed verhaal toch geholpen wordt.
Apple heeft er duidelijk voor gekozen om het een stuk steviger dicht te timmeren, en ik kan me voorstellen dat dit tot effect heeft dat die dure iPhones daardoor een stuk minder interessant zijn om te stelen en dat dat een preventieve werking oplevert. Als ik dat inderdaad goed zie dan heb je er als klant misschien wel veel meer plezier van dan de last die het oplevert in de vermoedelijk redelijk zeldzame gevallen dat je zo'n ding moet laten repareren, maar is die last wel een noodzakelijk kwaad om dat effect te kunnen realiseren.
Ik weet er niet genoeg van om zeker te weten hoe ver dit precies gaat, en heb geen zin om er nog veel dieper in te duiken dan ik al gedaan heb, maar ik snap wel dat dat soort effecten niet los van elkaar staan en dat je een denkfout maakt als je in de ene situatie alleen maar wil zien wat daar het prettigst uit zou pakken, in de andere situatie alleen wat daar het prettigst zou zijn, en dan tegenstrijdige dingen wilt en je blind houdt voor het feit dat zo'n systeem niet helderziend kan bepalen wanneer welk gedrag het lekkerst is. Het is geen magie die hier wordt toegepast, het is techniek, en dat heeft beperkingen.
Ik vind het uitermate klantonvriendelijk om iemand die een kapotte iPhone binnen de garantietermijn aanbiedt op zo'n stressvolle manier te behandelen.
Als die winkelbediende had geweten wat er nodig was dan had de klant wellicht in de winkel kunnen inloggen op iCloud, of in het ergste geval daarvoor terug naar huis gemoeten. Die was dan
niet met de heftige boodschap weggestuurd dat een duur apparaat in de garantieperiode helaas toch niet gerepareerd kan worden. Dat dat wel gebeurde ligt niet aan de gekozen opzet maar aan het feit dat iemand in een winkel niet wist hoe het werkt. En die had dat wel moeten weten.