Door karma4: Door Anoniem: Okee, het maakt dus niet uit volgens jou.
Ja. Het gaat om de intentie van het gebruik, het doel. Maakt niet uit wat je daarvoor gebruikt.
Als je dat kan accepteren zie je dat alles wat je probeert er bij te halen onzin is.
Nou nee. Jij trekt er nu "intentie" bij, en dat betekent vrij simpel dat als je TOR --of dus wat dan ook-- gebruikt zonder kwade intentie (preciezer "intentie tot plegen van strafbare feiten") dat je dan vrijuit hoort te gaan. Het hele punt is precies dat jij en minstens een anoniem hier TORgebruik gelijkstelt met kwade intentie. En ik zeg, die aanname mag je niet doen.
Maar mischien ben je echt niet slim genoeg om het verschil te zien. Zou kunnen. Dat zou prima verklaren waarom je kennelijk door je argumenten heen bent en dus maar gaat roepen dat wat ik zeg "onzin" is, terwijl het een vrij duidelijke, zelfs expres gechargeerde, vraag is: waar leg je die lijn?
Als je die bij "intentie" legt, prima, maar dan aannemen dat TOR gebruiken zonder kwade intentie niet kan, nou, we weten uit ervaring dat er nogal wat ambassades gebruikmaken van TOR, dus pak die allemaal maar op. Flikker ze allemaal het land uit want ze gebruiken TOR en hebben dus duidelijk kwade intentie en zijn daarom niet geschikt als gesprekspartner voor onze overheid. Niet redelijk? Waarom blijf je dan vasthouden aan die schuldconflatie?
Niemand is gearresteerd voor niet geregistreerde sims.
Wat niet is, kan komen. Het ging om de aangenomen intentie erachter.
Het enige is dat het potentieel misbruikt voor foute doelen lastiger gemaakt is.
We hebben al gezien hoe goed dat werkt: Niet. Helemaal niet. Met een bijgerecht van implicatie van verder volstrekt onschuldige mensen, nu onwetende katvangers. Er zijn dus volstrekt onnodig criminelen ontstaan, vaak zelfs zonder dat ze daar zelf weet van hebben, als een direct gevolg van deze maatregel. Dan gaat je mooie maatregel roemloos ten onder aan de bijeffecten. En dan zie je gelijk dat "potentieel misbruikt voor foute doelen" helemaal niet lastiger gemaakt is en ook al helemaal niet het
enige effect is van de maatregel. Twee onwaarheden voor de prijs van een. Goed gedaan joh.
Natuurlijk zijn er nog mogelijkheden genoeg voor ze. Er is enkel een drempel gelegd.
Zoals China ook drempels legt. En Iran, en Duitsland, en het VK, en zo verder. Het blijven inperkingen op algemene vrijheden onder aannames die al dan niet opgaan. In dit geval: Heel duidelijk niet.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/ Sleutelwoorden: medeplichtigheid (art 48 , 77gg,78, 198,199 etc ) hulpbehoevend (art 250 450). Omdat het zich in de cyberwereld afspeelt staat het daarbij niet buiten de wetten.
Dit beantwoordt niets.
Het geeft net aan waar de grenzen voor het gebruik de intenties voor gebruik en de geboden hulp daarbij liggen. Zeg maar de functionele requirements voor een dienst. Tor telco's providers post/pakket bezorgers zijn dienstverleners. Dan moeten ze er iets mee doen.
Wanneer moeten wie wat doen? Dat staat daar allemaal niet in hoor.
Telefoonmaatschappijen bieden hun diensten toch redelijk opzettelijk aan, ja toch niet dan? En als ik bel doe ik dat ook niet perongeluk. En als je blijft volhouden dat alle TORgebruik per definitie wel crimeneel mot wese, zoals elders hier op grond van kennelijk onderhandelbare statistieken beweerd wordt, dan is verbinding zoeken met het TORnetwerk practisch opzet tot misdaad. Maarja, we weten dat criminelen ook telefoons en brievenbuspost gebruiken, en toch zijn de telefoonmaatschappijen en de posterijen niet als criminele netwerken gebrandmerkt. Dus alweer, waar leg je de grens? Wanneer is opzet geen opzet?
Als jij met een busje van waar dan ook met illegale wapens drugs naar nederland komt is dat foute boel. Als daar opdracht toe geeft ben je een grote vis. Als je daar kennis van had maar er niets aan gedaan is dat verwijtbaar.
En dus ook als je een handeltje voert in busjes? Of een busje bezit? Of huurt? Of bij de buurman op het grindpad ziet staan?
Je kan TOR gebruiken best vergelijken met in een busje rijden, maar het volgt niet dat alle busjes per definitie volzitten met "illegale wapens drugs", wat dat ook moge zijn.
Oplichting door verkoop van iets wat gratis is ook. Onwetend zijn van iets daar gaat het de nadere kant op.
Wat heeft dit met TOR te maken?
Kijk naar post/pakket bezorging telco's providers en veel meer. Alle hebben clausules dat bij onwettelijk gedrag ingegrpen kan worden door instanties te waarschuwen je er af te gooien. De enige uitzondering in dit rijtje is TOR.
Met die uitzondering plaatsen ze zichzelf in een lastige situatie, vermoedelijk is die onhoudbaar.
Dat beantwoordt de vraag niet. Het laat wel zien dat je iets vergeet:
Er zijn expliciete wettelijke uitzonderingen voor partijen die zulke doorgavediensten aanbieden. Zouden die er niet zijn dan krijg je vrij snel een situatie waar bijvoorbeeld telcos elk gesprek moeten gaan monitoren om te zien of daar geen onoirbare dingen ter sprake komen. Want tsja, de telco weet dat dat kan en dus hadden ze kunnen weten, en zo verder.
Wat ze verder in hun algemene voorwaarden zetten doet daar weinig van af. Dat is veeleer een "CYA"-maneuvre, om een excuus te hebben een lastig geworden klant kwijt te raken.
En TOR is zeker niet de enige uitzondering. Je hebt bij je dagelijkse 'netgebruik met veel meer partijen te maken dan alleen jouw ISP, en het is usance op voorheen het hele internet dat er niet in andermans pakketten gerommeld of gegluurd wordt, ongeacht de inhoud. Dat daar langzaamaan verandering in komt gebeurt niet onopgemerkt: Zie het hele netneutraliteitsgedoe, zie hoe allerlei landen en pressiegroepen over elkaar heenbuitelen vanwege "censuur".
Dat is niet helemaal wat er gebeurde bij megaupload. Dat was meer een zaak van de rechtenhoudersmafia die Amerikaanse "law enforcement" zo gek gekregen had om een bedrijf buiten hun jurisdictie kapot te maken, waar de Nieuw Zeelandse blauwpetten grif aan meededen. Voor zover ik weet hebben ze heel weinig geprobeerd te eisen van het bedrijf voor ze het vakkundig kapot kwamen maken. Zeg maar een beetje de handelswijze van tim kuik cs., lekker met ex parte bevelen smijten, verkregen op halve waarheden, maar dan in het groot.
Je kunt criminaliteit mafia en meer onfrisse zaken ook als bedrijfsvoering zien. Daarmee is het nog geen sociaal acceptabele en wettelijk geaccepteerde bedrijfsvoering. Je fulmineert zo tegen de maatschappij waar je deel van uit maakt.
"Justitie" is niet onfeilbaar, en de Amerikaanse nog minder. Ik denk dat met een feitenrelaas laten zien dat ze niet erg objectief of onafhankelijk blijkt te zijn een goed recht is van iedere burger, en dat dit geenszins die burger tot vijand van de hele maatschappij maakt, zoals jij wel insinueert.
En let wel, de rechtenhoudersmafia mag dan wel allerlei wetjes naar hun hand gezet hebben (zie historie van oprekken van auteursrechtentermijnen), maar dat maakt ze zelf ook niet onomstreden.
Jij weet ook heel goed dat er criminelen gebruik maken van de telefoon en dat ze brood kopen bij de bakker. Wil je nou echt volhouden dat die wetenschap je tot medeplichtig maakt als je zelf de telefoon oppakt of bij de bakker staat?
..
Je zei namelijk net zelf dat dat niet uitmaakt waarmee je het doet, dus aangezien je weet dat er autos gebruikt worden voor ramkraken, moet je toch eigenlijk wel jezelf aangeven de eerstvolgende keer dat je in een auto stapt.
Je geeft de kern van het probleem hiermee duidelijk aan. Als de houding is dat jou het niet interesseert dat er criminaliteit is en dat goede zaken misbruikt worden, dan moet je niet gek staan te kijken dat je op de houding aangekeken gaat worden en tot medeveroorzaker gezien wordt.
Oh, dus iedere keer dat jij bij de bakker binnenloopt bel je 112 om te melden dat er toch zeker wel criminelen rondlopen die ook wel brood eten? Want anders, volgens jouw redenering, ben je ongeinteresseerd dat criminaliteit bestaat en dus medeschuldig, en dan kunnen de buren je wel eens scheef gaan aankijken dat je niet genoeg 112 belt.
Dat is niet wat ik zeg, dat is een gevolg van wat jij zegt. Dus, heb je 112 al gebeld vandaag? Bijvoorbeeld omdat je een webbrowser gebruikt hebt vandaag, en dat doen criminelen ook wel eens. Dat is de kern van waar jij het over hebt.
Volgens mij snap je het hele idee van proportionaiteit niet en heb je daarom nogal spectaculaire problemen met de vraag, "waar leg je de grens?" Vandaar dat je alle TORgebruik maar gelijkstelt aan kwade intentie. En ik zeg, dat is onterecht.