Door Anoniem: Door Anoniem: Volgens de rechtbank is het weigeren van contant geld om de veiligheid in bussen te vergroten hiervoor een gerechtvaardigd doel.
Het is afschuiven van ondernemersrisico op de klant.
Onzin. Als ondernemer heb je zelf de vrijheid om te bepalen welk ondernemersrisico je wel of niet wil lopen. Als je - begrijpelijkerwijs - geen contant geld op de bus wil, is dat een vrije keuze van de busmaatschappij.
De busmaatschappij heeft een (regionaal) monopolie toegewezen gekregen, en vervult een maatschappelijke taak. Dat betekent dat je niet zomaar kan zeggen, dit doen we wel, en dat niet. En het blijft risico afschuiven op de klant. Dat heb je niet weerlegd.
Ook concludeert de rechtbank dat de maatregel noodzakelijk en proportioneel is.
Een conclusie die ik niet zo getrokken zou hebben. Niet proportioneel want je pakt je braaf betalende klantjes voor de misdragingen van wat gespuis. Niet noodzakelijk want Arnhem is Amsterdam niet. Dus keloel van de rechterT.
Wat een arrogantie.
Heb je daar inhoudelijke redenen voor of ben je gewoon op je teentjes getrapt omdat de rechter een vrindje van je is?
De rechter heeft een zorgvuldige afweging gemaakt.
Dat vind ik dus niet. Hij heeft appels met peren vergeleken.
Buschauffeurs in elkaar laten meppen of laten neersteken is niet proportioneel t.o.v. contante betalingen.
Alweer, dat is "heel proportioneel" brave betalende klanten vrijheden en privacy afnemen omdat de overheid faalt de samenleving veilig te houden en de werkgever het ook even niet anders meer wist. Oftewel onkunde alom.
Dat geen "zorgvuldige afweging", dat is een zwaktebod.
Anonimiteit kan ook geborgd worden door de betaaltransacties niet of slechts kortstondig te koppelen aan het vervoersbewijs. Contant geld is daar niet voor nodig.
In theorie, maar in de praktijk moeten we daarvoor onbetrouwbare overheden en bedrijven maar voor op mooie blauwe oogjes vertrouwen. Overheden en bedrijven die het volk vertellen "vertrouw ons nou maar want wij vertrouwen jullie niet", is geen basis voor vertrouwen. Dus contant is een sine qua non totdat er een bewijsbaar anoniem electronisch betaalmiddel beschikbaar is.
Wat ik DNB meermaals verteld heb maar die negeren zulke dingen structureel en stelselmatig. Laat DNB nou net zo goed overheid zijn, dus is het afschuiven van risico op de burger indirect een gevolg van overheidsfalen.
En nee, de ov-faalkaart van reizigerhatende faaltent TLS telt
niet als "anoniem". Dat hebben we hier net weer gezien.
Zoals ik hiervoor noemde, je kan een pin-betaling niet of slechts kortstondig koppelen aan het vervoersbewijs.
Het was al een waardeloos argument maar nu je er PIN bijtrekt is het helemaal waardeloos. Je kan namelijk geen PIN-betaling doen zonder PINpas, die je niet krijgt zonder bankrekening, die je niet krijgt zonder een kopietje identiteitskaart of paspoort achter te laten. Nee, zonder je identiteitskaart of paspoort ter plekke door de bank te laten scannen door een duur echtheidscontrolerend scanapparaat.
Oftewel, die "anonimiteit" bestaat echt alleen maar in flinterdunne pretentie. En is daarmee geen anonimiteit.
Het idee van "anoniem zijn" is echt heel erg moeilijk voor sommige mensen. Het werkt alleen maar als je nooit je naam op hoeft te geven. Aan alle kanten je naam opgeven en dan op een klein puntje net even net doen of je de naam niet weet, werkt niet. Maar dat laatste is wat jij voorstelt, niet het eerste.
In dat geval is alleen uit bankgegevens op te maken dat er een betaling is gedaan aan een vervoerder, zegt verder niets over wanneer en waar je gereisd hebt.
Triviaal om weer aanelkaar te knutselen. Keer op keer zien we wetenschappelijke studies die keer op keer concluderen dat "geanonimiseerde" data helemaal niet zo anoniem is als we dachten. En dan kom jij met dit argument. WERKT NIET.
Kaartautomaten met contant (papier)geld? Alsjeblieft niet. De beveiligingskosten hiervoor komen terug bij de reiziger.
En de kosten voor het veel te dure broddelwerk van TLS niet zeker? Waarom mag dat wel ineens veel extra kosten? Je lijkt wel een burgemeester die stemcomputers tegen beter weten in blijft promoten. "Ja maar ze zijn goedkoper!" 'Zijn ze niet.' "Ja maar we willen ze toch, en papier is toch maar duur hoor." Hallo waar gaat dit nog over?
Die twee reizigers die per sé anoniem willen reizen met de trein, kunnen bij de grote stations een kaartje aan de balie kopen en contant afrekenen.
Dus eerst met de taxi vanuit Zwaagwesteinde naar Utrecht Centraal om daar aan de enige twee overgebleven balies in Nederland een boel "servicekosten" extra te betalen voor je kaartje en dan weer terug om met de trein je lieve moedertje in Buitenpost te bezoeken?
Hou maar op. Waarom post jij als anoniem, eigenlijk? Ik weet waarom ik het doe, maar aangezien jij anonimiteit maar helemaal niets vind, vraag ik me af wat je hier als anoniem te zoeken hebt. En in tegenstelling tot wat jij voorstelt, een account aanmaken hier is gratis.
En anders wat moeite doen om muntjes te hebben, want kaartautomaten met muntgeld zijn er wel.
"Wat muntjes", ja. Zeg maar gerust dat ik er 24 nodig heb iedere keer als ik mijn familie wil opzoeken. En ja, ik heb er een pot vol, maar de tegen de plinten opklotsende haat jegens de reiziger van TLS en NS blijft steken. Omdat met muntjes betalen nog veel moeilijker is op de bus, tram, en metro, heb ik daar al tien jaar niet meer in gereden. Ik ga wel fietsen, ook al kost het me vijf uur heen en terug en moet ik er dus een hele dag voor uittrekken. Zo ontzettend zat ben ik TLS en vrindjes.
Laten we wel wezen: Dit is niet waarvoor "openbaar vervoer" bedacht is.
Om anoniem te blijven, moet je sowieso heel veel moeite doen. Muntjes verzamelen stelt in dat opzicht weinig voor.
En dat zou dus veel minder moeite moeten zijn. Waarom je bij herhaling eigenlijk zegt "nou het kost moeite dus het mag best meer moeite kosten" ontgaat me even. Dit is geen basis voor een samenleving, maar voor een surveillancestaat.
Het vragen om legitimatie snap ik wel. Als iemand zijn chipkaart verliest, kan de vinder anoniem het saldo van die kaart afhalen. Door een legitimatie te vragen, kan NS vaststellen dat je de rechtmatige eigenaar van de kaart bent.
Dat horen ze niet te kunnen want die kaart hoort anoniem te zijn. Oftewel de anonimiteit van de kaart is een leugen, of het is een complete schijnvertoning. In beide gevallen gaat het nergens over.
Merk op dat je hiermee zelf jouw argument dat "net doen of je niet weet wie betaalt" als realistische optie uit het raam gooit.
Wat hebben servicekosten met ondermijnen van een anonieme OV-chipkaart te maken?
Hetzelfde als dat nog niet de helft van de opwaardeerautomaten muntjes accepteren, en geen enkele papiergeld.
Deze rechter is niet gevraagd om iets te vinden van de tariefstelling, maar om te oordelen of de huidige situatie voldoende anonimiteit biedt.
Dat is dus precies het "moedwillig het grote plaatje missen". En met of zonder, zijn redenering klopt van geen kanten. De jouwe ook niet, trouwens.