Transcript van het gesprek in "WNL op Zondag" over de "RIVM Telecomdata noodwet":
Rick Nieman: Laten we het gaan hebben over wat er allemaal in die strijd tegen het Coronastrijd wordt ingezet.
|U wilt, nevrouw Keijzer, mobieltjes gaan traceren, de gegevens daarvan, om het Coronavirus te bestrijden, zodat, en dat wordt dan doorgegeven aan het RIVM, zodat we kunnen zien waar het heel druk was, of bijvoorbeeld heel veel mensen uit één gemeente naar een andere plek zijn gegaan. En, gaat u ons nou allemaal volgen, de hele tijd?
Mona Keijzer: Het is denk ik goed dat we ook vandaag erover spreken, want het gaat al mis in de vraag "we gaan mobieltjes volgen".
Rick Nieman: Gegevens van waar mensen waren via hun mobiel.
Mona Keijzer: Wat gaat er nou gebeuren. Je hebt antennes staan, daar.. elke keer jouw mobieltje maakt contact met die antenne. We hebben drie grote providers, wat die gaan doen, is de informatie die ze nu ook al gewoon hebben, he, want die is nu ook al beschikbaar, daarvoor... wij gaan ervoor zorgen dat zij straks, wat zij mogen gaan doen, is die gegevens ontdoen van alle persoonlijke gegevens. Dus je naam, je telefoonnummer, het abonnement, het adres, wordt er allemaal van afgehaald. Dat wordt vervolgens dan naar aantallen teruggebracht.
Dus één van de mobiele providers levert dan aantallen van mobieltjes die contact hebben gemaakt bij een antenne, leveren ze aan bij het CBS, het CBS telt die voor die drie grote aanbieders ook weer bij elkaar op, aantallen, en dat gaat naar het RIVM.
Dus wat er straks mogelijk is, is dat we weten dat vanuit bijvoorbeeld Leeuwarden eh is een keer een grote happening, of Hoorn, bij mij in de buurt, en dan weten we straks dat er zoveel mobieltjes, vanuit Tietjerkstradeel in Leeuwarden geweest zijn, of vanuit Volendam in Hoorn geweest zijn.
En waarom is dat goed?
Rick Nieman: Ja?
Mona Keijzer: Daar gaat het natuurlijk om, dat als er dan op een gegeven moment een uitbraak is, dat het RIVM héél snel, ... gewoon, per dag, kan terugzien welke mensen uit welke... hoeveel mensen, niet welke mensen, hoeveel mensen uit welke gemeente...
Rick Nieman (valt in de rede): En dan tegen mensen in het algemeen in Volendam kan zeggen: als jullie in Hoorn waren, waar de uitbraak nu plaatsvindt, dan weet je dat.
Mona Keijzer: Nee, niet alleen tegen de mensen, ook tegen de GGD en de gemeente waardoor als je maatregelen moet nemen, niet heel Nederland onder de maatgregelen moet brengen, maar alleen de mensen uit die gemeente.
Rick Nieman: Nee, ik snap, ik snap hoe het werkt, alleen het probleem is, dat er een hoop mensen zijn, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens, niet de minste, die bij een vorige versie van deze wet ook al zeiden, ja maar dit soort informatie is altijd, ook al is het geanonimiseerd, herleidbaar naar individuen. En het gaat om buitengewoon gevoelige informatie, en bovendien is deelname niet vrijwillig.
Dus de Autoriteit zei in eerste instantie: dit is gewoon een heel slecht idee!
Mona Keijzer: Volgens mij is het een heel goed idee, we zijn bezig met het bestrijden van een epidemie/pandemie, en wat mensen zich gewoon moeten realiseren, en daar gaan we ook in de Tweede Kamer nog over spreken, is dat alle persoonlijke gegevens er worden afgehaald, het gaat om aantallen mo...
Rick Nieman (valt in de rede): k snap wel hoe het werkt maar sorry dat ik u onderbreek, we hebben ook héél veel datalekken gezien in het verleden, waarvan ik dacht dat ze veilig waren bij een bedrijf of instantie...
Hans de Boer (interumpeert): In een land als Australië, een land als Australië, wat een keurig land is, daar zou iedereen wel willen wonen, daar doen ze het ook. En daar meten ze gewoon en daar proberen ze het op die manier te beheersen.
Nederland gaat altijd lopen zeuren over de randverschijnselen.
Rick Nieman: Maar het gaat om de privacy meneer de Boer...
Sybrand Buma (interumpeert): Ik vind het wel een interessante discussie.
Google Maps heeft die rooie oranje groene staartjes waar het druk is of niet. Da's gewoon jouw mobieltje. Vinden we allemaal normaal.
Maar op het moment dat de overheid dat wil doen om uiteindelijk mensenlevens te redden, zeggen we eigenlijk "ja, maar we hebben van tevoren niet getekend bij de overheid, dat in het geval van een Coronacrisis, mijn gegevens zouden worden gebruikt". Ja, snap ik ook wel, maar het is wel nodig.
Uiteindelijk, vind ik dat doel van de volksgezondheid zoveel hoger, dat ik de klem waar het Rijk in zit, waar wij ook als gemeente in zitten, te groot vind.
Rick Nieman: Deze twee heren die zijn zeker niet tegen, maar iemand als D66, ook coalitiepartij, die hamert altijd heel erg op privacy. heeft u Rob Jetten al overtuigd?
Mona Keijzer: Ik zelf vind privacy ook ongelooflijk belangrijk, en ik heb elke keer weer in deze discussie gezegd, er zijn een aantal dingen nodig, het moet noodzakelijk zijn - we hebben een pandemie dus het lijkt mij wel nodig.
Vervolgens moet het proportioneel zijn, dat wil zeggen is er ook een andere manier om het te doen - is er niet, want als je het bijvoorbeeld doet met OV-gegevens, openbaar vervoergegevens, nou heel veel mensen gaan op dit moment niet met de trein.
Dan heb je nog meetlussen op snelwegen - nou niet iedereen gaat, zeker met mooi weer, via de snelweg.
En wat ook goed is om te weten, is dat, op het moment dat de telecomproviders die aantallen aanleveren bij het CBS, moeten ze, hun gegevens die zij hebben, vernietigen.
Dat geldt ook voor het CBS, dat moet ook vernietigd worden als het aan het RIVM gaat...
Rick Nieman: Dus...
Mona Keijzer: Dus volgens mij hebben we een heel zorgvuldige wet gemaakt, waarin privacy hoog staat, waarin we ook voldoen aan de voorwaarden om uiteindelijk, als er ergens een uitbraak is, te voorkomen dat we weer algemene maatregelen voor heel Nederland moeten nemen.
Rick Nieman: Zodat je het uh...
Mona Keijzer: En dat komt de economie weer ten goede.
Rick Nieman: Dat snap ik. Maatwerk kan leveren per plek.
Daarna stelt Rick Nieman nog een vraag over 5G aan Mona Keijzer en gaat het programna verder met andere onderwerpen.