/dev/null - Overig

FIOD liegt in vacatures

09-08-2017, 10:59 door CyberSecSollicitant, 65 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-08-2017, 12:53
Een waarschuwing voor andere sollicitanten en een verzoek om mijn bevindingen te verifiëren

Leugens van de FIOD
In 2 actuele vacatures van de FIOD ([1], [2]) staat "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)". Dat is een leugen, want als je solliciteert en mondeling een baan overeen komt, krijg je een formulier dat je moet ondertekenen waarin staat: "Tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar".

Een relevant stukje tekst uit een e-mail die ik ontving van van een HRM medewerker van de FIOD (na mijn beklag te hebben gedaan over een onaangekondigde tijdelijke i.p.v. een vaste aanstelling), ik citeer:
Al onze vacatures hebben de doelstelling van een vaste aanstelling. Voorafgaand aan deze aanstelling geldt een proeftijd (van maximaal 2 jaar), dit heet een tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar. Dit moet niet verward worden met een tijdelijke aanstelling voor de duur van (maximaal) 2 jaar. De proeftijd duurt dus maximaal 2 jaar. Daarna volgt of een vaste aanstelling of ontslag (als je de opleiding niet haalt en de stage, die tot de opleiding hoort, niet naar behoren vervult).
Het is dus duidelijk dat het om te beginnen, in alle gevallen om tijdelijke aanstellingen gaat. Als de overheid, om welke reden dan ook (ik zou nl. bij een ander overheidsorgaan worden gedetacheerd en wie weet wat voor regering we straks krijgen die op die doelorganisatie gaat bezuinigen, maar ik kan volgend jaar ook in een rolstoel belanden o.i.d.), zo'n aanstelling niet omzet in vaste dienst, sta je op straat.

Andere overheden
Ik sluit niet uit dat andere overheden zich net zo misdragen. In elk geval de AIVD doet dit wel netjes door in elke vacature "Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling" op te nemen [3].

"Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)" kan en mag helemaal niet volgens ARAR
Feitelijk is de zin "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)", die in veel vacatures op werkenvoornederland.nl wordt gebruikt, altijd een leugen, want als "eventueel" voor jou van toepassing is (volgens bovenstaande e-mail geldt dat voor iedereen die bij de FIOD solliciteert), wijzigt die zin letterlijk in "Vaste aanstelling met een proeftijd". En dat bestaat niet volgens de ARAR! Mogelijk voor ambtenaren zijn uitsluitend:
1) of een vaste aanstelling zonder proeftijd;
2) of een tijdelijke aanstelling, bijv. een proefaanstelling, mogelijk gevolgd door een vaste aanstelling.

Dus als je in een ambtenaarvacature "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)" ziet staan, dan stinkt dat altijd. Vraag, voor je er verder tijd aan besteedt, wat er precies bedoeld wordt, want dit is onmogelijk bij de overheid! In de meeste gevallen zou die zin feitelijk moeten luiden: "Vaste aanstelling (eventueel voorafgegaan door een proeftijd)" - waarbij die proeftijd altijd een tijdelijke aanstelling is, tot 2 jaar kan duren en ook nog eens kan worden verlengd! Dat overheden in vacatures iets anders schrijven dan ze bedoelen, vind ik misleiding van sollicitanten die de uitzonderlijke ambtenarenregeltjes niet kennen en ervan uitgaan dat een proeftijd bij een vaste aanstelling maximaal 2 maanden mag duren - zoals [6] klip en klaar vermeldt.

Dus door een zin net even anders te schrijven, kunnen leken die zich redelijk geïnformeerd hebben door [6] te lezen, volledig op het verkeerde been worden gezet! Twee overheden die samenwerken om sollicitanten een oor aan te naaien, want in [6] staat nergens dat ambtenaren geen proeftijd kunnen hebben tijdens een vaste aanstelling...

Eerder oordeel van de Nationale Ombudsman over dergelijke praktijken
Het is niet de eerste keer dat overheden zich hier schuldig aan maken. In 2015 heeft de Nationale Ombudsman geoordeeld [4] dat een klacht over een vergelijkbare casus gegrond was, en dit gedrag van de overheid als "niet behoorlijk" bestempeld. Kennelijk is de overheid hardleers.

Zie https://www.google.nl/search?q=%22Vaste+aanstelling+%28eventueel+met+een+proeftijd%29%22 om te zien dat dit geen incidenten zijn.

Mijn persoonlijke casus
M.b.t. mijn persoonlijke casus, het volgende.

Nadat ik op 23 april op deze site [5], onder de titel "Onveilig solliciteren bij overheid", had beschreven dat de Belastingdienst haar zaken onvoldoende voor elkaar heeft, en ik toestemming kreeg om buiten de peoplexs site om mijn gegevens op te sturen, heb ik (op 30 april) toch gesolliciteerd op de functie "ICT Security Specialist" bij de Belastingdienst (feitelijk de FIOD).

Aangezien ik er wel van uitging dat ik een proeftijd zou krijgen, en de overheid in [6] schrijft:
De proeftijd kan maximaal 2 maanden duren bij:
- een vast dienstverband;
- een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer.

Bij een tijdelijk contract van 6 maanden of korter mag uw werkgever geen proeftijd afspreken.
ging ik ervan uit dat ik, zoals gebruikelijk in mijn eerdere banen, een proeftijd van 2 maanden bij mijn vaste aanstelling zou krijgen.

Op geen enkel moment is mij geschreven of verteld (noch tijdens mijn sollicitatiegresprek, noch tijdens mijn arbeidsvoorwaardengesprek) dat er geen sprake was van een vaste aanstelling. Gezien de vacaturetekst had ik ook geen aanleiding om hieraan te twijfelen. Wel was in de vacaturetekst het volgende opgenomen:
Je wordt pas definitief bij de FIOD benoemd als je de relevante opleidingen, waaronder de opleiding tot opsporingsambtenaar (OA) en de rechercheopleiding van de FIOD met goed gevolg hebt afgerond en nadat er een Verklaring van Geen Bezwaar naar aanleiding van het antecedentenonderzoek is afgegeven. Als je hier niet aan voldoet, word je benoeming bij de FIOD beëindigd.
Dat begrijp ik, maar ik ging ervan uit dat dit een ontbindende voorwaarde voor mijn vaste aanstelling zou zijn. Immers, ook bij mijn huidige werkgever vlieg ik eruit als ik niet door een nieuwe screening kom of noodzakelijke diploma's/certificeringen niet behaal.

Pas twee weken na mijn arbeidsvoorwaardengesprek, waarin we mondeling een startdatum en salaris waren overeengekomen, kreeg ik een formulier ter ondertekening toegezonden met bovenaan de tekst: "Dienstverband | Tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar". Dit notabene nadat de FIOD mij eerder 2x een brochure "Een integere Belastingdienst.pdf" had toegezonden en -vanzelfsprekend- verwacht dat ik niet lieg in mijn CV of anderszins.

Verificatieverzoek
Omdat het mij niet zou verbazen als op korte termijn de vacatures [1] en [2] offline worden gehaald of worden gewijzigd, stel ik het op prijs als lezers van mijn bijdrage checken dat in [1] en [2] daadwerkelijk staat "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)" en dat je dat hieronder bevestigt (als anonieme schrijver heeft dat natuurlijk niet zoveel zin, want dat zou ik eenvoudig zelf kunnen doen).

Afsluiting
Ik hoop met deze bijdrage anderen te waarschuwen voor dit soort praktijken. Als je bij de overheid solliciteert, denk er dan aan dat onze overheid zichzelf boven de wet stelt die voor anderen geldt. Zij hanteert heel andere regels dan je als leek verwacht: waar andere werkgevers een proeftijd van maximaal 2 maanden kunnen overeenkomen, kun je bij de overheid worden afgescheept met een proeftijd die zomaar kan oplopen tot 3 jaar. Wel is het zo dat "proeftijd" bij de overheid iets anders betekent dan bij andere werkgevers (bij de overheid geldt bijv. een opzegtermijn - lees je goed in voordat je solliciteert). Als je als leek niet weet dat "proeftijd" niet hetzelfde is als "proeftijd" en daar ook niet op gewezen wordt, staan je -wellicht onaangename- verrassingen te wachten. Los van de proeftijd lijkt een "tijdelijke aanstelling" wel overal hetzelfde te zijn: namelijk een eindige overeenkomst waarbij je geen enkele aanspraak op verlenging kunt maken als de werkgever, om welke reden dan ook, dat niet wenst.

Met vriendelijke groet, een zeer in de FIOD in het bijzonder, en de overheid in het algemeen, teleurgestelde sollicitant.

[1] https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/tactical-cyber-investigation-specialist-BD-2017-0255
[2] https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/informatierechercheur-BD-2017-0315
[3] https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures?werkgever=01840
[4] https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2015/137
[5] https://www.security.nl/posting/512148/Onveilig+solliciteren+bij+overheid
[6] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoelang-duurt-een-proeftijd

Mocht je willen reageren maar niet op deze site: ik heb een e-mail account bij xs4all.nl onder de naam CyberSecSollicitant.
Reacties (65)
09-08-2017, 11:21 door MathFox
Het is in het bedrijfsleven niet ongebruikelijk dat sollicitanten een jaarcontract (met uitzicht op vaste aanstelling) aangeboden krijgen, maar dat staat in de meeste gevallen al zo bij de vacature vermeld. Ik ben het met je eens dat het niet netjes van de FIOD is om pas aan het eind van het sollictatietraject te vermelden dat het aanbod anders is dan ze gepubliceerd hebben. Ik zou het "Formulier tijdelijke aanstelling" met een kopie van de wervingstekst (vaste aanstelling onderstreept) niet ondertekenem maar terugsturen naar HR met de mededeling: "Jullie moeten een foutje gemaakt hebben."
09-08-2017, 11:22 door Anoniem
Een proeftijd mag wettelijk niet langer duren dan 2 maanden. Dus 2 jaar proeftijd mag absoluut niet en dat houd geen stand voor een rechtbank. Ik ben geen jurist, maar vermoedelijk is het bij het ongeldig verklaren van een dergelijk contract zo dat je de facto een dienstverband voor onbepaalde tijd hebt.

Ze mogen je een 2 jaarscontract aanbieden met een proeftijd van maximaal 2 maanden. Die termijn geldt ook zo bij een vaste aanstelling.

Overigens: let bij tijdelijke contracten ook op dat je niet voortijds ontslag kunt nemen. Het is een wederzijdse overeenkomst. je kunt alleen voortijdig ontslag nemen als de werkgever dat contractueel ook kan.
09-08-2017, 12:56 door Anoniem
De overheid maakt er een steeds groter zooitje van, en Niemand die 't daar nog kan interesseren dat ze zelf hun eigenhandig gemaakte wetten structureel overtreden.

Ook MinVenJ (justnet) is zo lek als een mandje geworden, net als de belastingdienst, aivd/mivd en de gemeenten (gemnet) en veiligheidsregio's, die ook nog eens allemaal aan elkaar gekoppeld zijn.

Ambtenaren als Klaas Dijkhoff weten er van, en ook dat het simpel verholpen kan worden. Maar kiezen er voor om oost-indisch doof te spelen, ook al zijn ze daardoor strafbaar. Wetboek van Strafrecht, Art:355.4° Ambtsmisdrijven.

Maar omdat OVJ's en andere 'handhavers' als rijksrecherche 't spelletje mee moeten spelen, is er feitelijk geen enkele vorm van handhaving van de wet als egoïstische ambtenaren de veiligheid en democratie structureel ondermijnen.

Nederland is een Bananen-republiek geworden :(
09-08-2017, 13:31 door Vandy
Door Anoniem: Een proeftijd mag wettelijk niet langer duren dan 2 maanden. Dus 2 jaar proeftijd mag absoluut niet en dat houd geen stand voor een rechtbank. Ik ben geen jurist, maar vermoedelijk is het bij het ongeldig verklaren van een dergelijk contract zo dat je de facto een dienstverband voor onbepaalde tijd hebt.
Bij CAO kan daar dan wel weer van worden afgeweken. Zo geldt (gold?) in de horeca altijd een proeftijd van max. drie maanden, en dat kon dus omdat dat in de CAO was opgenomen. Als je bij de FIOD in dienst treedt, word je ambtenaar, en volgens mij gelden daar weer andere regels (ambtenarenrecht) dan in het "gewone" arbeidsrecht, dus wellicht dat het daar weer nog anders ligt.
09-08-2017, 14:03 door Anoniem
Door Vandy:
Door Anoniem: Een proeftijd mag wettelijk niet langer duren dan 2 maanden. Dus 2 jaar proeftijd mag absoluut niet en dat houd geen stand voor een rechtbank. Ik ben geen jurist, maar vermoedelijk is het bij het ongeldig verklaren van een dergelijk contract zo dat je de facto een dienstverband voor onbepaalde tijd hebt.
Bij CAO kan daar dan wel weer van worden afgeweken. Zo geldt (gold?) in de horeca altijd een proeftijd van max. drie maanden, en dat kon dus omdat dat in de CAO was opgenomen.

In de horeca was dat zo in 2014 of eerder? Ik ken momenteel geen CAO's met een langere proeftijd.

Als je bij de FIOD in dienst treedt, word je ambtenaar, en volgens mij gelden daar weer andere regels (ambtenarenrecht) dan in het "gewone" arbeidsrecht, dus wellicht dat het daar weer nog anders ligt.

Je hebt gelijk wat betreft regels over ambtenaren, en ik trek in wat ik schreef in "Vandaag, 11:22 door Anoniem": de proeftijd mag wel 2 jaar duren. Maar het is geen normale proeftijd zoals bij burgerwerknemers. Het lijkt op een tijdelijk contract voor niet-ambtenaren.

Voor ambtenaren is de proeftijd een periode waarin zij tijdelijk werkzaamheden verrichten in een openbare dienst. Deze proeftijd kan maximaal twee jaren duren. De termijn van de proeftijd wordt voorafgaand opgenomen in het aanstellingsbesluit. Het is in beginsel niet mogelijk om de aanstelling gedurende de proeftijd op een moment te beëindigen. Na afloop van de proeftijd is het aan de overheidswerkgever om al dan wel of niet een nieuwe aanstelling aan te bieden. Deze proeftijd is niet vergelijkbaar met de proeftijd van gewone werknemers. De ambtenaar heeft gedurende zijn proeftijd al wel rechten en plcihten.
Bron: https://eerlijkmetrecht.nl/ambtenarenrecht/een-ambtelijke-aanstelling/

@TS: het lijkt erop dat men je toch een dienstverband met 2 jaar proeftijd (tijdelijk contract) mogen aanbieden. Ik zou wel bellen en zeggen dat je een dienstverband van onbepaalde tijd verwacht (als dat voorheen niet ter sprake is geweest) en of ze de juiste formulieren willen opsturen.
09-08-2017, 14:16 door Anoniem
Ach ja, heb ook wel eens bij de overheid, onder andere als "ICT auditor" bij de belastingdienst, gesolliciteerd, en, eh, dat was er zo gezellig dat ik het wel een beetje gehad heb met de overheid en hun gezeur dat ze maar geen goede mensen kunnen vinden. (Dat laatste is gewoon waar, dat zie je aan wat ze presteren. Ik ben onderhand niet meer van zins ze te helpen te verbeteren. Laten doodbloeden en opnieuw opbouwen is mijn devies.)

Door Vandy: Als je bij de FIOD in dienst treedt, word je ambtenaar, en volgens mij gelden daar weer andere regels (ambtenarenrecht) dan in het "gewone" arbeidsrecht, dus wellicht dat het daar weer nog anders ligt.
En ongeveer iedere groep ambtenaren hebben weer hun eigen speciale regeltjes met eigen speciale uitzonderingen. Niets dan speciale gevallen aldaar. Een redelijke constante is dat als je de baan^Waanstelling eenmaal hebt, je het extreem bont moet maken willen ze je kunnen ontslaan, dus doen ze extreem moeilijk voordat ze die aanstelling ook uitdelen. Wat uiteindelijk toch niet een goede selectie en een dus een kundig ambtenarenkorps garandeert. Heel gek.

Maargoed, blijft staan dat TS zich misleid voelt en daar kan ik wel inkomen.
09-08-2017, 14:32 door CyberSecSollicitant
Dank voor jullie reacties en medeleven!

Ik heb, voordat ik mijn bijdrage bovenaan postte, vanalles geprobeerd maar vond geen gehoor.

Mij is verteld dat de tekst in de vacature wellicht wat verwarrend is, maar mijn voorstellen voor:
- een vaste aanstelling met ontbindenden voorwaarden
- of tijdelijke aanstelling met half jaar proeftijd, gevolgd door een vaste aanstelling met ontbindenden voorwaarden
bleken niet bespreekbaar. Ook op mijin verzoek of de FIOD een voor mij acceptabel alternatief (anders dan tijdelijke aanstelling met een proeftijd voor maximaal 2 jaar) kon voorstellen, werd niet ingegaan. Naar verluidt worden er geen uitzonderingen gemaakt (of dat de waarheid is, weet ik natuurlijk niet).

Ik heb dan ook vanochtend, voordat ik mijn bovenstaande bijdrage postte, aan de FIOD laten weten deze baan niet meer te willen aanvaarden.
09-08-2017, 15:44 door abj61
Werken voor de overheid? Ik ga nog liever dood van de honger
09-08-2017, 16:07 door Anoniem
Je kan altijd de nationale ombudsman schrijven over misstanden bij overheidsinstanties. Schrijf ze kort en bondig dat er in de advertentie staat wat niet hetzelfde is al wat je na veel tijd en moeite te horen krijgt. Dergelijke fouten kosten sollicitanten en de overheid onnodig veel tijd en zet de overheidsinstantie in een fout daglicht. De nationale ombudsman is er om deze misstanden aan te pakken.
09-08-2017, 16:40 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem: Je kan altijd de nationale ombudsman schrijven over misstanden bij overheidsinstanties. Schrijf ze kort en bondig dat er in de advertentie staat wat niet hetzelfde is al wat je na veel tijd en moeite te horen krijgt. Dergelijke fouten kosten sollicitanten en de overheid onnodig veel tijd en zet de overheidsinstantie in een fout daglicht. De nationale ombudsman is er om deze misstanden aan te pakken.
In 2015 heeft iemand dat al eens gedaan (https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2015/137, die link want ik vrees dat de Nationale Ombudsman nog steeds nogal tandenloos is en zijn uitspraken hooguit tot schouderophalen leiden.

Ik overweeg ook om deze praktijken (misleidende vacatureteksten en vervolgens "vergeten" e.e.a. tijdens sollicitatiegesprekken recht te zetten) bij de politieke partij aan te kaarten waar ik meestal op stem. Wellicht leidt dat tot kamervragen, daar zijn overheden vaak veel banger voor dan bijv. financiële claims - waar ik ook nog eens zelf aan mee zou betalen als belastingbetaler.
09-08-2017, 17:07 door Anoniem
Ik werk al jaren circa 40% van mijn tijd voor de overheid - onbetaald. Veel keus heb ik niet.
09-08-2017, 18:48 door Anoniem
Door abj61: Werken voor de overheid? Ik ga nog liever dood van de honger
Doe maar niet. Je werkt namelijk al voor 99% voor de overheid. (Loonbelasting, Inkomstenbelasting, BTW, accijnzen, boetes enz enz). Of je moet steun trekken.
10-08-2017, 10:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door abj61: Werken voor de overheid? Ik ga nog liever dood van de honger
Doe maar niet. Je werkt namelijk al voor 99% voor de overheid. (Loonbelasting, Inkomstenbelasting, BTW, accijnzen, boetes enz enz). Of je moet steun trekken.

Ha! Volgens die redenering zou je JUIST voor de overheid moeten gaan werken! Ben je in dienst bij een 'gewoon' bedrijf dan geef je aan dat je voor 99% voor de overheid werkt vanwege onder andere de inkomstenbelasting - zeg 50%. Als je gaat werken voor de overheid dan stroomt die inkomstenbelasting natuurlijk gewoon weer terug naar jou! Want uit die belasting worden de ambtenaren betaald, en dat ben jij. Het percentage van 99% wordt dus juist LAGER als je gaat werken voor de overheid!

Overigens is steun trekken dan nog 'beter' - dan daalt het percentage naar ongeveer 20% aan btw dat je afdraagt...
10-08-2017, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door abj61: Werken voor de overheid? Ik ga nog liever dood van de honger
Mijn burgerhaatkaart is verlopen en de gemeente weigerde hem te verlengen, dus kan ik geen uitkering krijgen en mag ik niet werken. Dus dat van de honger doodgaan zit er voor mij vrij duidelijk in ja. Dank u, overheid, mag ik er nog een?

Doe maar niet. Je werkt namelijk al voor 99% voor de overheid. (Loonbelasting, Inkomstenbelasting, BTW, accijnzen, boetes enz enz). Of je moet steun trekken.
Ha! Volgens die redenering zou je JUIST voor de overheid moeten gaan werken! [...] Want uit die belasting worden de ambtenaren betaald, en dat ben jij. Het percentage van 99% wordt dus juist LAGER als je gaat werken voor de overheid!

Overigens is steun trekken dan nog 'beter' - dan daalt het percentage naar ongeveer 20% aan btw dat je afdraagt...
En legaler dan zwart werken en dat afdragen "vergeten", dus minder gezeur met naheffingen enzo. Gepakt worden voor zwart werken is een mooi voorbeeld van wel de lasten maar niet de lusten, want je moet dan én alsnog afdragen én boetes betalen maar je hebt geen sociale rechten of wat ook tijdens of na het werk. Doe dan maar beter helemaal niets want met handje ophouden krijg je wel de lusten en niet de lasten.

Dus niets doen --als steuntrekker of als ambtenaar, nietsdoen met carrieremogelijkheden!-- is toch nog altijd de beste optie in dit voorheen Calvinistische landje.

Nog beter, trek steun hier en ga lekker goedkoop in Bulgarije wonen, want vrij verkeer van personen en goederen enzo. Of moet je daar Bulgaar voor zijn, en mogen Nederlanders dat ineens niet?
10-08-2017, 23:26 door CyberSecSollicitant
Ik heb de tekst in mijn stuk bovenaan deze pagina, onder "Andere overheden", uitgebreid met een analyse van hoe het kwam dat ik hier intrapte. En met mij, mogelijk anderen.
11-08-2017, 01:18 door Anoniem
Gezien de hoeveelheid "werken bij het rijk"-advertenties die hier te zien zijn, en dat er klaarblijkelijk toch enkele ambtenaren in de belastingbetaler zijn tijd meelezen, vraag ik me af of de signalen die hier te lezen zijn ook bij de overheid terecht komen. Afgaande op wat er van buitenaf te zien is niet, maar dat levert vooral weer een vervolgvraag op: Waarom is het daar zo strikt eenrichtingsverkeer en worden signalen uit de samenleving zo ontzettend slecht opgepakt?
11-08-2017, 08:07 door Anoniem
Je kunt voorwaarden stellen wat je wilt maar je kunt niet de wet overrulen. Voorwaarden die achteraf meegedeeld worden tellen niet meer mee. Dus na 2 maanden heb je een vast contract. Overheden in dit geval willen graag erg 'Calvinistisch' zijn door vooral straffend op te treden. (dreigen met repressie). Ze leren het nooit. Vertrouwen krijg je door het te geven. De grootste 'ontslagboeven' is nog altijd de overheid. Je wordt niet ontslagen, je wordt gewoon overgeplaatst naar een andere, meest ver weg liggende stad. Dat gaat heel snel. De voorwaarden die ze dan moeten hanteren gaan dan ineens heel langzaam. En dan ga je vanzelf weg. Overigens kun je je afvragen of er überhaupt nog iemand solliciteert daar met de salarisnorm van de jaren 90... De meeste experts komen voor 4K per maand hun bed niet uit. Die krijgen in het bedrijfsleven meteen 5,5K - 6K plus allerlei leuke extra's zoals; 06 - auto - zk betaald - pensioen e.d.
als je geen WO hebt, kun je sowieso nooit manager worden en als er één categorie is die standaard geen manager moeten worden zijn het de WO-ers. (even generaliseren). Dat zijn onderzoekers, geen mensen managers. Dus in deze markt omstandigheden wist ik het wel. Bedrijfsleven kiezen, verdienen waar je recht op hebt en vooral geen addertjes (Anaconda in dit geval) onder het gras... Overigens, bij het te laat overhandigen van zo'n 2 jaar proeftijd contract altijd de recruiter o.i.d. even een kus geven...Als je genaaid wordt, wil je kussen ook toch ?! ;)
<einde>
11-08-2017, 09:36 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien de hoeveelheid "werken bij het rijk"-advertenties die hier te zien zijn, en dat er klaarblijkelijk toch enkele ambtenaren in de belastingbetaler zijn tijd meelezen, vraag ik me af of de signalen die hier te lezen zijn ook bij de overheid terecht komen. Afgaande op wat er van buitenaf te zien is niet, maar dat levert vooral weer een vervolgvraag op: Waarom is het daar zo strikt eenrichtingsverkeer en worden signalen uit de samenleving zo ontzettend slecht opgepakt?

Omdat je meer punten scoort met geen problemen maken. Als je iets onderneemt kun je daar op worden afgestraft, werknemers die dat niet doen worden beloond, want daar is niets op aan te merken, die doen netjes hun opgedragen werk. Binnen de lijntjes lopen is het goed, eigen initiatief is fout. Met andere woorden: een kop boven het maaiveld gaat eraf.

De huidige generatie is kennelijk vaak precies zo, ze voelen geen betrokkenheid of loyaliteit en dat is een voorwaarde om goed te functioneren in zo'n omgeving.
11-08-2017, 10:17 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gezien de hoeveelheid "werken bij het rijk"-advertenties die hier te zien zijn, en dat er klaarblijkelijk toch enkele ambtenaren in de belastingbetaler zijn tijd meelezen, vraag ik me af of de signalen die hier te lezen zijn ook bij de overheid terecht komen. Afgaande op wat er van buitenaf te zien is niet, maar dat levert vooral weer een vervolgvraag op: Waarom is het daar zo strikt eenrichtingsverkeer en worden signalen uit de samenleving zo ontzettend slecht opgepakt?

Omdat je meer punten scoort met geen problemen maken. Als je iets onderneemt kun je daar op worden afgestraft, werknemers die dat niet doen worden beloond, want daar is niets op aan te merken, die doen netjes hun opgedragen werk. Binnen de lijntjes lopen is het goed, eigen initiatief is fout. Met andere woorden: een kop boven het maaiveld gaat eraf.

De huidige generatie is kennelijk vaak precies zo, ze voelen geen betrokkenheid of loyaliteit en dat is een voorwaarde om goed te functioneren in zo'n omgeving.
Exact.

Het zal misschien velen verbazen, maar ik hoef geen dijk van een salaris; ik wil gewoon redelijk rond kunnen komen. En in mijn vakgebied een leuke baan hebben terwijl ik mij, samen met betrouwbare collega's, inzet voor een rechtvaardige samenleving. Helaas mag het niet zo zijn.
11-08-2017, 11:10 door Anoniem
Overigens is steun trekken dan nog 'beter' - dan daalt het percentage naar ongeveer 20% aan btw dat je afdraagt...

Als je leven op de zak van anderen als 'goed' definieert. Immers is het uiteindelijk 'ons' geld, waaruit die steun wordt betaald. En hoe meer mensen deze 'goede' keuze maken, hoe meer we moeten betalen. Mensen die moedwillig steun trekken, en niet willen werken, hebben verder weinig zelf respect. Ik betaal graag voor mensen die ongewild zonder werk zitten.
11-08-2017, 11:46 door Anoniem
"Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)" kan en mag helemaal niet volgens ARAR
Let op artikel 4 van ARAR:
Vanaf de dag waarop na het verstrijken van de door Onze Minister vastgestelde proeftijd de aanstelling in tijdelijke dienst stilzwijgend wordt voortgezet, geldt dat er een aanstelling in vaste dienst is verleend.
Artikel 4 stelt duidelijk dat als je je proeftijd haalt je in vaste dienst bent. Kennelijk ontstaat in juridische zin de vaste dienst pas als de proeftijd verstreken is. Daar is wat voor te zeggen, maar in minder formeel taalgebruik is een vaste aanstelling met proeftijd een gangbare manier om hetzelfde over te brengen. Er is niet tegen je gelogen, je bent tegen een verschil tussen juridisch en alledaags taalgebruik aangelopen.

Je eigenschap om taal letterlijk op te vatten zoals die er staat is in veel opzichten een heel sterke, maar bedenk dat een groot deel van de mensheid veel informeler en slordiger is en dat dit soort verschillen helemaal niet hoeft te betekenen dat men ook wat anders bedoelt. Je hebt terecht om verduidelijking gevraagd, en afgaande op wat je citeerde heb je een duidelijk antwoord gekregen, ook al wijken ze af van de terminologie van het wetboek. Ga niet achter elke taalkundige discrepantie een leugen zoeken, maar accepteer dat mensen ook wel eens in minder formele bewoordingen uitdrukken wat ze bedoelen. Je kracht kan een zwakte worden als je daar niet mee om kan gaan.
11-08-2017, 13:23 door Anoniem
Door abj61: Werken voor de overheid? Ik ga nog liever dood van de honger

Stoer, zeker als je ook je kinderen en partner mee moet laten verhongeren.
11-08-2017, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem:
"Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)" kan en mag helemaal niet volgens ARAR
Let op artikel 4 van ARAR:
Vanaf de dag waarop na het verstrijken van de door Onze Minister vastgestelde proeftijd de aanstelling in tijdelijke dienst stilzwijgend wordt voortgezet, geldt dat er een aanstelling in vaste dienst is verleend.
Artikel 4 stelt duidelijk dat als je je proeftijd haalt je in vaste dienst bent.
Maar ARAR artikel 4 betekent ook "wij behoudens ons het recht voor om uw proeftijd niet stilzwijgend in een vaste aanstelling voort te zetten, maar uw tijdelijke aanstelling, aan het einde van die aanstelling, om welke reden dan ook (bijv. u heeft uw baard laten staan, een tattoo gezet of draagt Metallica shirts/geitenwollen sokken), middels een mededeling (gesprek, brief, tweet, SMS, WhatsAppje) te beëindigen".

In https://www.judex.nl/rechtsgebied/werk_%26_ontslag/aanstelling-als-ambtenaar/artikelen/520/wat-betekent-het-als-ik-als-ambtenaar-een-tijdelijke-aanstelling-heb_-.htm lees ik:
Een ambtenaar die tijdelijk wordt aangesteld bij wijze van proef mag maximaal 24 maanden op deze basis werkzaam zijn. Maar als de overheidswerkgever de dienstbetrekking tussentijds wil beëindigen zal hiervoor een ontslagbesluit genomen moeten worden.

Een tijdelijke aanstelling eindigt automatisch op de betreffende einddatum. Hiervoor is dus geen ontslagbesluit van uw werkgever nodig. In bijzondere gevallen kunt u als ambtenaar toch bezwaar maken tegen het feit dat uw aanstelling niet verlengd wordt of wordt omgezet naar een vaste aanstelling.
Voor dat ontslagbesluit (tijdens de tijdelijke aanstelling) is dus een ontslagbesluit nodig (met opzegtermijn), het einde van een tijdelijke aanstelling is precies wat dat is: het einde van je aanstelling. Tenzij de overheid met je verder wil (en daar budget voor heeft)...
11-08-2017, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Overigens is steun trekken dan nog 'beter' - dan daalt het percentage naar ongeveer 20% aan btw dat je afdraagt...
Als je leven op de zak van anderen als 'goed' definieert.
In de context van niet zelf gelijk het grootste deel weer moeten afstaan aan anderen, ja. Vandaar ook 'beter'.

Immers is het uiteindelijk 'ons' geld, waaruit die steun wordt betaald.
Preciezer, van de mensen die werkzaam zijn met economische activiteit die niet zelf ook weer uit belastinggeld betaald wordt. Overhead, al dan niet NGO of QUANGO of hoe het ook heet, levert economisch gezien niets of nauwlijks wat op.

En hoe meer mensen deze 'goede' keuze maken, hoe meer we moeten betalen.
Hoe meer alle anderen moeten betalen. Laat het nou net de overheid zijn (de EU, maar de Nederlandse overheid ook) die met graagte zoveel mogelijk permanente steuntrekkers binnenhaalt. En dezelfde overheid die willen werken eerder afstraft dan je hand ophouden.

Mensen die moedwillig steun trekken, en niet willen werken, hebben verder weinig zelf respect.
Naar jouw maatstaven. Naar de hunne wellicht niet. Er zit bij een paar zekere groepen nogal een cultuurdingetje dat totaal anders is dan onze westerse cultuur van elkaar helpen en niet zonder reden je hand ophouden. In plaats daarvan is altruïsme "zwak" en daar vies mis^W^Wmooi gebruik van maken "sterk", en dus vreten ze zich rond op kosten van een samenleving die ze tegelijk publiekelijk verguizen, want "zwak". Kortzichtig en volstrekt onhoudbaar, ja. Maar zo werkt hun 'logica'.

Ik betaal graag voor mensen die ongewild zonder werk zitten.
Ik zit ongewild zonder werk en krijg ook geen overheidssteun, dus voor mij betaal je niet.

Maargoed, het ging niet over de morele afwegingen, het ging over belasting rondpompen.
11-08-2017, 16:10 door Anoniem
Hoop aannames, overtuigingen, stellingen en meningen.
Aanstellingen bij het rijk (enkele uitzonderingen waaronder Defensie) vallen onder het ARAR. Kijk voor de aanstellingen, en vormen, naar artikelen 5 en 6


Artikel 5
1 De aanstelling geschiedt in vaste of tijdelijke dienst.
2 De aanstelling geschiedt in vaste dienst, tenzij er grond is een aanstelling in tijdelijke dienst te verlenen.
3 De niet-Nederlander kan uitsluitend worden aangesteld indien hij in Nederland rechtmatig verblijf heeft als bedoeld in artikel 8 van de Vreemdelingenwet 2000 en het bevoegd gezag voor hem beschikt over een tewerkstellingsvergunning als bedoeld in de Wet arbeid vreemdelingen, tenzij die tewerkstellingsvergunning krachtens laatstgenoemde wet niet is vereist.
Artikel 5a
De aanstelling in vaste dienst geschiedt in algemene dienst van het rijk.


Artikel 6
1 Een aanstelling in tijdelijke dienst wordt verleend voor:
a. een kalenderperiode, of
b. een andere objectief bepaalbare periode.
2 Een aanstelling in tijdelijke dienst kan plaatsvinden:
a. voor een proeftijd van ten hoogste twee jaar, zonodig ambtshalve te verlengen met de tijd gedurende welke de ambtenaar de proeftijd niet in werkelijke dienst heeft doorgebracht;
b. voor een tijd van ten hoogste drie maanden, indien de betrokkene de verlangde verklaring omtrent het gedrag, bedoeld in artikel 9, zesde lid, nog niet in zijn bezit heeft;
c. voor het verrichten van werkzaamheden, waarvoor slechts tijdelijk een beroep op de arbeidsmarkt kan worden gedaan;
d. voor een opleiding tot een beroep of verdere theoretische of praktische vorming;
e. voor oproepkrachten;
f. voor een andere reden.

enneh....wanneer je nu al begint te stuiteren moet je misschien niet in dienst van het rijk treden....
11-08-2017, 17:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-08-2017, 17:04
O Geschikt | X Ongeschikt
11-08-2017, 19:43 door Anoniem
Door Anoniem: enneh....wanneer je nu al begint te stuiteren moet je misschien niet in dienst van het rijk treden....
Nouja, als de overheid zo'n andere wereld is dan de rest van de samenleving verwacht, is het dan een wonder dat ze niet aan de juiste mensen komt om haar taken te vervullen? Alweer, kennelijk nogal eenrichtingsverkeer daar, en dat breekt uiteindelijk niet alleen de overheid op, maar iedereen.
11-08-2017, 21:42 door Anoniem
enneh....wanneer je nu al begint te stuiteren moet je misschien niet in dienst van het rijk treden....

Leg uit wat je punt is met het quoten van ARAR artikelen of post niet als je alleen maar iemand wil afbreken.
11-08-2017, 22:28 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom ... worden signalen uit de samenleving zo ontzettend slecht opgepakt?
De signalen uit de samenleving worden perfect door de ambtenaren opgepakt. 30 Of 40 jaar terug werd vrijwel iedereen aangenomen in vaste dienst met een proeftijd van 2 maanden. Nu bieden de werkgevers de werknemers alleen maar ramsj-baantjes aan op basis van 0-urencontracten en/of kortlopende tijdelijke contracten. De leidinggevende ambtenaren zien dit en denken bij zichzelf: 'Dat kunnen wij ook'.
12-08-2017, 03:14 door Anoniem
Door Anoniem: Leg uit wat je punt is met het quoten van ARAR artikelen of post niet als je alleen maar iemand wil afbreken.

Het is afkraken, niet afbreken
12-08-2017, 10:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Leg uit wat je punt is met het quoten van ARAR artikelen of post niet als je alleen maar iemand wil afbreken.

Het is afkraken, niet afbreken

Afbreken is correct. Iemand afbreken: http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=breekt%20af&lang=nn
12-08-2017, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: enneh....wanneer je nu al begint te stuiteren moet je misschien niet in dienst van het rijk treden....
Nouja, als de overheid zo'n andere wereld is dan de rest van de samenleving verwacht, is het dan een wonder dat ze niet aan de juiste mensen komt om haar taken te vervullen? Alweer, kennelijk nogal eenrichtingsverkeer daar, en dat breekt uiteindelijk niet alleen de overheid op, maar iedereen.
Ik denk niet dat de overheid nog zit te wachten op mensen die denken dat een ambtenaarbaan een baan voor het
leven is die je gerust slapend achter je bureau kunt doorbrengen. Dus als de mensen die dat gedacht hadden nu
weg blijven dan zijn ze denk ik alleen maar blij.

Je zou misschien hopen dat de overheid eerlijker is, aan de andere kant is het verschil tussen "we geven je twee
jaarcontracten en als je goed bevalt nemen we je daarna in vaste dienst" en "we geven je een vast contract met 2
jaar proeftijd" niet zo heel groot, als je zelf de intentie hebt om daar te blijven werken.
(ik weet dat het anders zit als je zelf weg wilt, maar in de praktijk zullen er niet veel situaties zijn waarbij iemand met
een jaarcontract die eerder wil stoppen "gedwongen" wordt dat contract uit te dienen. een opzegtermijn van 1
kalendermaand is redelijk voor beide partijen en dat zal er meestal wel uit komen)

Een bedrijf wat je bij indiensttreding meteen een vast contract geeft met 2 maanden proeftijd zal je niet gemakkelijk
meer vinden, en ook betekent een vast contract niet mee wat het vroeger betekende (een baan tot je pensioen).
In die zin is men dus goed marktconform bezig, en marktconform dat willen we allemaal, he?
12-08-2017, 11:08 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem:
enneh....wanneer je nu al begint te stuiteren moet je misschien niet in dienst van het rijk treden....

Leg uit wat je punt is met het quoten van ARAR artikelen of post niet als je alleen maar iemand wil afbreken.
Dit zou best de reactie van een PZ medewerker van de FIOD kunnen zijn (of een andere overheidsclub die ook zo werft).

Mosterd na de maaltijd, want dat je, als leek op het gebied van arbeidsrecht, kennelijk eerst ARAR moet lezen om te snappen dat "vaste aanstelling met proeftijd" helemaal niet kan, er dus gelogen wordt in vacatureteksten (in elk geval veelvuldig op werkenvoornederland.nl), en dus -als je daar dan überhaupt nog zou willen solliciteren laat staan werken-, JE ER BIJ OVERHEIDSVACATURES VANUIT MOET GAAN DAT GELOGEN WORDT IN VACATURETEKSTEN, EN DAT JE ALS EERSTE, ZWART OP WIT EN ONDERTEKEND, MOET LATEN VASTLEGGEN WAT ER EXACT IN JE EERSTE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER "DIENSTVERBAND" ZAL WORDEN OPGENOMEN.

Ja ik ben pissed.

Bij de FIOD heb ik tot nu toe alleen maar mensen ontmoet die achteraf recht proberen te praten wat krom is, dus zo'n reactie verbaast me niks. Maar ordinaire trollen heb je natuurlijk ook altijd, zoals deze:
Door Mindfart: O Geschikt | X Ongeschikt
12-08-2017, 11:26 door CyberSecSollicitant - Bijgewerkt: 12-08-2017, 12:55
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom ... worden signalen uit de samenleving zo ontzettend slecht opgepakt?
De signalen uit de samenleving worden perfect door de ambtenaren opgepakt. 30 Of 40 jaar terug werd vrijwel iedereen aangenomen in vaste dienst met een proeftijd van 2 maanden. Nu bieden de werkgevers de werknemers alleen maar ramsj-baantjes aan op basis van 0-urencontracten en/of kortlopende tijdelijke contracten. De leidinggevende ambtenaren zien dit en denken bij zichzelf: 'Dat kunnen wij ook'.
Maar bij niet-overheden heb ik zelf nog nooit meegemaakt dat er in de vacaturetekst werd gelogen over de aanstellingwijze (het soort dienstverband dus, tijdelijk of vast).

Ook zoeken op internet, niet alleen met Google, naar "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)", leverde in heel veel pagina's aan zoekresultaten [*] meen ik, niks op voor niet-overheden (wel vond ik zo de uitspraak van de Nationale Ombudsman). Maar dat is voor zover ik het me herinner, want ik heb in de eerste plaats gezocht naar overheidsmisstanden.

[*] Vooral oudere overheidsvacatures met exact die tekst - die na sluitingsdatum onmiddelijk offline gaan en die, kennelijk door handige trucs (zouden ze wat te verbergen hebben), nergens gecached worden - niet door Google maar ook niet door archive.org en archive.is.

Zie https://www.google.nl/search?q=%22Vaste+aanstelling+%28eventueel+met+een+proeftijd%29%22 (deze link heb ik zojuist ook aan de tekst bovenaan deze pagina toegevoegd).

Zijn er mensen die identieke ervaringen hebben (dus tijdelijke ipv voorgespiegelde vaste aanstelling) bij niet-overheden?
12-08-2017, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem: Maar ARAR artikel 4 betekent ook "wij behoudens ons het recht voor om uw proeftijd niet stilzwijgend in een vaste aanstelling voort te zetten, maar uw tijdelijke aanstelling, aan het einde van die aanstelling, om welke reden dan ook (bijv. u heeft uw baard laten staan, een tattoo gezet of draagt Metallica shirts/geitenwollen sokken), middels een mededeling (gesprek, brief, tweet, SMS, WhatsAppje) te beëindigen".
Je doet met die aanhalingstekens alsof de redenen die je daar citeert in de wet staan, maar die zuig je zelf uit je duim. Je kan beter citeren wat de topicstarter al citeerde: "als je de opleiding niet haalt en de stage, die tot de opleiding hoort, niet naar behoren vervult". En natuurlijk behouden ze zich het recht voor om de aanstelling in de proeftijd te beëindigen, da's precies waar een proeftijd voor dient.

Strikt genomen is het geen proeftijd, want die mag voor een vaste aanstelling maar twee maanden duren. De topicstarter valt terecht over het gebruikte taalgebruik, maar de uitleg erover die hij/zij zelf citeert is duidelijk. Uit die uitleg blijkt dat die proeftijd ook voor opleiding en stage wordt gebruikt. Ik weet niet hoe het met het vergoeden van die opleiding zit, maar als het hier om een voldoende zwaar traject gaat om er twee jaar voor uit te trekken en de werkgever geheel of voor een flink deel voor de kosten daarvan opdraait dan vind ik het een goede deal.
12-08-2017, 15:58 door Anoniem
Door CyberSecSollicitant:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom ... worden signalen uit de samenleving zo ontzettend slecht opgepakt?
De signalen uit de samenleving worden perfect door de ambtenaren opgepakt. 30 Of 40 jaar terug werd vrijwel iedereen aangenomen in vaste dienst met een proeftijd van 2 maanden. Nu bieden de werkgevers de werknemers alleen maar ramsj-baantjes aan op basis van 0-urencontracten en/of kortlopende tijdelijke contracten. De leidinggevende ambtenaren zien dit en denken bij zichzelf: 'Dat kunnen wij ook'.
Maar bij niet-overheden heb ik zelf nog nooit meegemaakt dat er in de vacaturetekst werd gelogen over de aanstellingwijze (het soort dienstverband dus, tijdelijk of vast).

Ook zoeken op internet, niet alleen met Google, naar "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)", leverde in heel veel pagina's aan zoekresultaten [*] meen ik, niks op voor niet-overheden (wel vond ik zo de uitspraak van de Nationale Ombudsman). Maar dat is voor zover ik het me herinner, want ik heb in de eerste plaats gezocht naar overheidsmisstanden.

[*] Vooral oudere overheidsvacatures met exact die tekst - die na sluitingsdatum onmiddelijk offline gaan en die, kennelijk door handige trucs (zouden ze wat te verbergen hebben), nergens gecached worden - niet door Google maar ook niet door archive.org en archive.is.

Zie https://www.google.nl/search?q=%22Vaste+aanstelling+%28eventueel+met+een+proeftijd%29%22 (deze link heb ik zojuist ook aan de tekst bovenaan deze pagina toegevoegd).

Zijn er mensen die identieke ervaringen hebben (dus tijdelijke ipv voorgespiegelde vaste aanstelling) bij niet-overheden?

Jezus man , wordt een beetje volwassen en leer hoe de wereld werkt.
Misschien dat je redelijk handig bent met bits en bytes, maar god , wat een paarse krokodil bewaarder moet je zijn.

Misschien dat de FIOD juist daarom wat aan je gemist heeft, maar ik hoop in elk geval dat je nergens mijn collega wordt.

Het is een uitstekend idee om te zorgen dat niet meer beschikbare vactures de zoekresultaten niet vervuilen van mensen die werk zoeken . Denken dat dat een hoogstpersoonlijk complot is omdat er (in een tekst die maanden online staat) iets te verbergen is zegt veel over je persoon .
Voor een IT security (kandidaat) mag je ook wel een beetje meer bekend zijn met search engines.

Dingen _omhoog_ pompen in google vergt misschien trucs, maar als webmaster delen van je eigen site NIET laten indexen, of verwijderen uit de index is een standaard feature.
Verlopen vacatures, afgelopen aanbiedingen,niet meer leverbare producten , vrij terecht dat de beheerder van het domein de google index kan sturen. Niks handige trucs, gewoon een site bouwer/beheerder die z'n vak verstaat.
12-08-2017, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem: Strikt genomen is het geen proeftijd, want die mag voor een vaste aanstelling maar twee maanden duren.
Je betoog gaat mank, want volgens ARAR is er geen proeftijd mogelijk bij een vaste aanstelling. Een ambtenaar kan alleen een proeftijd krijgen in combinatie met een tijdelijke aanstelling. Een vaste aanstelling met mogelijk een proeftijd kan dus wettelijk helemaal niet voor ambtenaren (maar wel voor niet-overheidsdienaren).

Een tijdelijk aanstelling heeft een einddatum. De overheid kan bijv. 2 mensen opleiden en van de beste de aanstelling omzetten in vast en tegen de ander (die de opleidingen best gehaald kan hebben maar met net even lager gemiddelde) na 2 jaar helaas pindakaas zeggen. En als je bezwaar maakt (erg lastig want er is geen sprake van een ontslagbesluit, maar slechts van een vooraf overeengekomen einddatum waar je voor getekend hebt), kunnen ze nog zeggen dat je overtollig bent (en dat klopt want ze hadden er maar 1 nodig). Dat win je nooit.

En niemand bij de overheid die door die belastingverspilling minder winstuitkering krijgt (want dat kregen ze toch al niet, wel een 13e maand - die ik niet krijg van mijn niet-overheid baas, en winstuitkering heb ik al jaren niet meer gezien).
13-08-2017, 08:46 door Anoniem
Door Anoniem: Je betoog gaat mank, want volgens ARAR is er geen proeftijd mogelijk bij een vaste aanstelling.
Ik keek naar de verkeerde gegevens. Een proeftijd kan in het algemeen niet langer dan 2 maanden duren bij een vaste aanstelling.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoelang-duurt-een-proeftijd

De overheid kan bijv. 2 mensen opleiden en van de beste de aanstelling omzetten in vast en tegen de ander (die de opleidingen best gehaald kan hebben maar met net even lager gemiddelde) na 2 jaar helaas pindakaas zeggen. En als je bezwaar maakt (erg lastig want er is geen sprake van een ontslagbesluit, maar slechts van een vooraf overeengekomen einddatum waar je voor getekend hebt), kunnen ze nog zeggen dat je overtollig bent (en dat klopt want ze hadden er maar 1 nodig). Dat win je nooit.

En niemand bij de overheid die door die belastingverspilling minder winstuitkering krijgt (want dat kregen ze toch al niet, wel een 13e maand - die ik niet krijg van mijn niet-overheid baas, en winstuitkering heb ik al jaren niet meer gezien).
Tjonge, wat een wantrouwen. Wat je over het hoofd ziet is dat overheidsinstanties helemaal geen onbeperkte budgetten hebben. De belastingtarieven worden niet bij elk tekort even nonchalant verhoogd, in plaats daarvan wringt de regering zich elk jaar opnieuw in bochten om op basis van de beschikbare inkomsten de begroting sluitend te krijgen. Dat betekent voor alle overheidsorganisaties dat er een grens zit aan het geld dat ze te besteden hebben.

Dat er rotte appels tussen zitten is alleen al door de omvang van de overheid onvermijdelijk, maar daarmee is het nog geen algemeen heersende mentaliteit. Bij het bedrijfsleven komen rotte appels en verspilling net zo goed voor.
13-08-2017, 08:46 door Anoniem
Dit is altijd zo bij de belastingdienst, staat ook keurig omschreven in hun documentatie:

"Aanstelling in tijdelijke of vaste dienst
Nieuwe medewerkers worden meestal aangesteld in tijdelijke dienst voor een proeftijd van maximaal
twee jaar. In het algemeen volgt daarna een aanstelling in vaste dienst. In de regel wordt een jaar na
de aanstelling in tijdelijke dienst bepaald of u voor een vaste aanstelling in aanmerking komt. Als na
indiensttreding een startopleiding moet worden gevolgd, geldt het volgen van die opleiding als basis
voor de aanstelling in tijdelijke dienst. "

Je kunt de 2 jaar proeftijd ook beter zien als een tijdelijk contract van twee jaar; die de belastingdienst als geheel als proeftijd ziet. Het is niet zo dat ze je in deze twee jaar elke dag dat ze willen je kunnen ontslaan of iets dergelijks.

Zie ook: https://werken.belastingdienst.nl/userfiles/file/rechten_plichten2011.pdf

Maar nu je dit stuk hier, op deze toon, geschreven hebt; kan ik je wel verzekeren dat je het kan schudden met je baan bij de FIOD..
13-08-2017, 09:55 door Anoniem
Je zou deze casus kunnen aankaarten bij de Nationale Ombudsman.

Dit is een voorbeeld: https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2015/137

Hieruit blijkt wel dat er eerder verkeerd gewerfd werd. Je mag verwachten dat afdelingen personeelszaken lering trekken uit uitspraken van de Nationale Ombudsman uit het verleden.

Het verdient aanbeveling het feitenrelaas te scheiden van latere interpretaties en grieven, zodat het makkelijk wordt voor de lezer om het verloop te volgen.
13-08-2017, 10:11 door Anoniem
Door Anoniem: De belastingtarieven worden niet bij elk tekort even nonchalant verhoogd,
Mwa, die verkeersboetes en dat eigen risico gingen wel redelijk nochalant omhoog. En de "verhuurdersheffing", en nog wat meer van die "tijdelijke" maatregelen die helemaal niet tijdelijk blijken.

in plaats daarvan wringt de regering zich elk jaar opnieuw in bochten om op basis van de beschikbare inkomsten de begroting sluitend te krijgen.
Meer dat ze zich in allerlei bochten wringen voor de bühne, steggelen over kleine dingen, hun rotzooi niet opruimen, maar tegelijkertijd net zo goed geld verspillen (*kuch* aan vliegtuigen die niet vliegen bijvoorbeeld *kuch*).

Dat betekent voor alle overheidsorganisaties dat er een grens zit aan het geld dat ze te besteden hebben.
Waardoor er op allerlei plekken "geen geld" is maar er op andere plekken overschotten die "dan maar" opgemaakt worden want niemand geeft ooit budget terug.

Dat er rotte appels tussen zitten is alleen al door de omvang van de overheid onvermijdelijk, maar daarmee is het nog geen algemeen heersende mentaliteit. Bij het bedrijfsleven komen rotte appels en verspilling net zo goed voor.
In het bedrijfsleven 1) gaat het niet om gemeenschapsgeld en 2) moeten ze wel een beetje opletten anders gaan ze failliet. Dat is bij de overheid wel even anders en dat is ze aan te zien.

Maar zelfs als dat niet zo was dan was "oh ja rotte appels komen overal voor hoor" nog steeds geen excuus. Het gaat hier om de overheid en hun eenrichtingsverkeer van de burger betuttelen en bevingerzwaaien maar vooral niet luisteren als de burger eens iets te melden heeft, is ze zeker wel aan te rekenen. Die rotte appels mogen onvermijdelijk zijn, dat is geen excuus maar bij de pakken neer te gaan zitten.

Door Anoniem:
Maar nu je dit stuk hier, op deze toon, geschreven hebt; kan ik je wel verzekeren dat je het kan schudden met je baan bij de FIOD..
Oh nee! De Toon!

Als dat echt zo is dan is daarmee de FIOD [x] ongeschikt bevonden, en niet de TS.

De FIOD heeft namelijk een maatschappelijke taak en moet dus tegen een stukje kritiek kunnen. Ze zijn op het probleem gewezen en ze hebben geweigerd er iets aan te doen. Dat wil zeggen, ze misleiden en blijven dat willens en wetens doen.
13-08-2017, 19:08 door Anoniem
Kijk eens, de Rijksoverheid weet wel hoe het hoort
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoelang-duurt-een-proeftijd
Maximaal 2 maanden proeftijd dus wanneer men een vast dienstverband op het oog heeft.
Het is zelden zo dat iemand een contract krijgt zonder proeftijd.
Een proeftijd mag, en is zelfs heel gebruikelijk. Maar niet langer dan 2 maanden.

Het is natuurlijk een spel.
Men wil mensen lokken met een vast contract, door "vast contract" centraal te stellen in de vacature.
Maar zo'n lange proeftijd is illegaal.
Wat hiervan te zeggen? Typisch FIOD? Net zo gluiperig als de mensen die ze oppakken?
Ik weet het niet. Maar je zou het bijna gaan denken.
13-08-2017, 21:29 door karma4
Door Anoniem: ....
In het bedrijfsleven 1) gaat het niet om gemeenschapsgeld en 2) moeten ze wel een beetje opletten anders gaan ze failliet. Dat is bij de overheid wel even anders en dat is ze aan te zien.

Maar zelfs als dat niet zo was dan was "oh ja rotte appels komen overal voor hoor" nog steeds geen excuus. Het gaat hier om de overheid en hun eenrichtingsverkeer van de burger betuttelen en bevingerzwaaien maar vooral niet luisteren als de burger eens iets te melden heeft, is ze zeker wel aan te rekenen. .....
Het bedrijfsleven en zeker het grootkapitaal is vele malen erger dan de overheid. Ben je de financiële crisis en woekerpolisaffaire vergeten? Als systeembanken ontastbastbaar met overheidsafdekkjng dus l rechts risicoloos graaien. Het is het bedrijfsleven die overheid adviseert en waar de diensten aan uitbesteed moeten worden.het liberale ideaal van een onmachtige overheid.
13-08-2017, 21:47 door karma4
Voor arbeidscontracten moet je ook even bij https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-tijdelijk-contract-en-een-vast-contract kijken. Wat je ziet gebeuren is dat onder het mom van budgetten en flexibilisering met tijdelijke contracten gewerkt wordt.
Dat is geheel in lijn met het politieke liberale ideaal. Wat zij de voorzitter van de werkgevers ook al weer ... . Het is met de versoepeling van het ontslagrecht met een vergoeding waar je niet veel mee kan ook niet echt veel verschil meer met een tijdelijk contract. "You are fired" is niet zo duur meer.
13-08-2017, 22:37 door CyberSecSollicitant - Bijgewerkt: 13-08-2017, 23:07
Door Anoniem:
Door CyberSecSollicitant: ...
[*] Vooral oudere overheidsvacatures met exact die tekst - die na sluitingsdatum onmiddelijk offline gaan en die, kennelijk door handige trucs (zouden ze wat te verbergen hebben), nergens gecached worden - niet door Google maar ook niet door archive.org en archive.is.

Zie https://www.google.nl/search?q=%22Vaste+aanstelling+%28eventueel+met+een+proeftijd%29%22 (deze link heb ik zojuist ook aan de tekst bovenaan deze pagina toegevoegd).

Zijn er mensen die identieke ervaringen hebben (dus tijdelijke ipv voorgespiegelde vaste aanstelling) bij niet-overheden?
Jezus man , wordt een beetje volwassen en leer hoe de wereld werkt.
Misschien dat je redelijk handig bent met bits en bytes, maar god , wat een paarse krokodil bewaarder moet je zijn.

Misschien dat de FIOD juist daarom wat aan je gemist heeft, maar ik hoop in elk geval dat je nergens mijn collega wordt.
Dat hoop ik ook. Kun je me laten weten waar je werkt? Als je dat niet durft op deze pagina je kunt ook mailen naar CyberSecSollicitant bij XS4All in Nederland.

Door Anoniem: Het is een uitstekend idee om te zorgen dat niet meer beschikbare vactures de zoekresultaten niet vervuilen van mensen die werk zoeken . Denken dat dat een hoogstpersoonlijk complot is omdat er (in een tekst die maanden online staat) iets te verbergen is zegt veel over je persoon .
Voor een IT security (kandidaat) mag je ook wel een beetje meer bekend zijn met search engines.

Dingen _omhoog_ pompen in google vergt misschien trucs, maar als webmaster delen van je eigen site NIET laten indexen, of verwijderen uit de index is een standaard feature.
Om te beginnen was "(zouden ze wat te verbergen hebben)" sarcastisch bedoeld.

Maar het is helemaal niet zo dat als je Googled, je oude vacatures niet meer vindt - integendeel. Als ik https://www.google.nl/search?q=%22Vaste+aanstelling+%28eventueel+met+een+proeftijd%29%22 open krijg ik meer dan 50 pagina's (en moet ik tussendoor aan Google uitleggen dat ik geen robot ben). Alleen krijg je bij de meeste een 404 als je op de link klikt.

Lastig vind ik dan dat er geen cached pagina's van bestaan, en vreemd is dat noch archive.org,noch archive.is historische pagina's van werkenvoornederland.nl kennen. En als je op archive.is vraagt om een pagina te laten archiveren, lukt dat niet (zie bijv. https://web.archive.org/web/*/https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/tactical-cyber-investigation-specialist-BD-2017-0255).

Om die reden heb ik een oproep gedaan dat andere mensen zouden bevestigen dat de huidige vacatures bij de FIOD als dienstverband vermelden "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)". Want volgens de e-mail die ik kreeg (zie bovenaan deze pagina) neemt de FIOD helemaal niemand meteen aan in vaste dienst, er is altijd een tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar.

Helaas heeft niemand de moeite genomen om te bevestigen dat de FIOD adverteert met als dienstverband "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)".
13-08-2017, 22:51 door CyberSecSollicitant - Bijgewerkt: 13-08-2017, 22:58
Door Anoniem: Kijk eens, de Rijksoverheid weet wel hoe het hoort
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoelang-duurt-een-proeftijd
Maximaal 2 maanden proeftijd dus wanneer men een vast dienstverband op het oog heeft.
Het is zelden zo dat iemand een contract krijgt zonder proeftijd.
Een proeftijd mag, en is zelfs heel gebruikelijk. Maar niet langer dan 2 maanden.
Precies daarom ben ik hier ingetrapt.

Ik heb zelfs, na de mondelinge arbeidsovereenkomst tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek (nog steeds geen reden hebbende om te vermoeden dat het niet om een vaste aanstelling met een proeftijd van 2 maanden zou gaan), mijn huidige baan al opgezegd zodat mijn werkgever tijdig naar een vervanger kon gaan zoeken. Ik afgelopen woensdag, met hangende pootjes, mijn huidige werkgever gevraagd of ik toch mag blijven :-(

Wij beiden keken/kijken over wat tekst heen in die Rijksoverheid pagina (niet zozeer kleine lettertjes, maar wel wat verstopt en uitsluitend in de context van een tijdelijke aanstelling). Uit die pagina, onderstrepen door mij gedaan:
Duur van de proeftijd

De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij:

- een tijdelijk arbeidscontract van meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar;
- een tijdelijk arbeidscontract zonder einddatum is afgesproken.

Bij tijdelijke contracten kunnen andere regels voor de proeftijd gelden. Dit kan alleen als dit in de cao staat. Of in een regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan, zoals een gemeente.

De proeftijd kan maximaal 2 maanden duren bij:

- een vast dienstverband;
- een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer.

Bij een tijdelijk contract van 6 maanden of korter mag uw werkgever geen proeftijd afspreken.

Als "adviseur werving en selectie" van de overheid leer je waarschijnlijk het volgende (je moet je bonus immers halen):
1) Op de werkgeverspagina op werkenvoornederland.nl waar je de vacature gaat plaatsen, zie je een drop-down menu "Dienstverband". Als het moeilijk is om aan mensen te komen (ICT-ers bijvoorbeeld, security specialisten in het bijzonder) kies je in dat drop-down menu niet voor "Tijdelijke aansteling met uitzicht op een vaste aanstelling", maar voor "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)". BELANGRIJK: omdat een vaste aanstelling met proeftijd niet kan volgens ARAR, moet dit op enig moment aan de kandidaat worden medegedeeld. Doe dit op het laatst mogelijke moment, anders lopen ze meteen weg!

2) Tijdens het sollicitatiegesprek ga je natuurlijk niet zeggen dat het om een tijdelijke aanstelling gaat en dat er sprake zal zijn van langdurige opleidingen gevolgd door een stage van een half jaar (want dan lopen kandidaten meteen weg). Als je de kandiaat geschikt vind, nodig je hem uit om op een doordeweekse dag een "assessment" te komen doen;

3) Als de kandidaat de assessment met een positief resultaat heeft doorstaan, nodig je hem uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Nb. zo'n assessment kost een externe kandidaat natuurlijk een vrijde dag. Met de halve dag soliciteren en de halve dag (inclusief reistijd) voor het arbeidsvoorwaardengesprek heeft de kandidaat al 2 vrije dagen verbrand. De kans dat hij nu nog afhaakt, is klein;

4) Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek breng je de kandidaat er voorzichtig van op de hoogte dat het niet om een vaste, maar voorlopig om een tijdelijke aanstelling gaat. Vertel erbij dat dit geen enkel probleem is, er is zicht op een vaste aanstelling. Zeg "we gaan veel tijd in jou investeren, natuurlijk wordt het een vaste aanstelling". BELANGRIJK: vergeet dit niet te vermelden, want als je dat niet duidelijk maakt en mondeling een baan overeenkomt, hij daarna ontslag neemt bij zijn huidige werkgever, en je hem twee weken later, zonder enige toelichting, een formulier stuurt met bovenin "Dienstverband | Tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar", zit het er dik in dat de kandidaat kwaad wordt en loop je het risico dat hij deze truc bekend maakt op security.nl!

Bij mij hebben ze dat nooit verteld (of geschreven), ook niet tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek...
14-08-2017, 07:57 door Anoniem
Was je niet genoeg overtuigd van je kunnen om gewoon dat tijdelijke-contract-met-uitzicht-op-een-vaste-baan te tekenen? Je vond wat ze boden kennelijk een reden om je huidige baan al op te zeggen, dus het werk zelf moet leuk geweest zijn. Is de contract-vorm echt de enige reden om dit niet te doen?
14-08-2017, 10:43 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem: Was je niet genoeg overtuigd van je kunnen om gewoon dat tijdelijke-contract-met-uitzicht-op-een-vaste-baan te tekenen? Je vond wat ze boden kennelijk een reden om je huidige baan al op te zeggen, dus het werk zelf moet leuk geweest zijn.
Ja, het werk leek leuk en uitdagend. Toch maar wat meer details, kennelijk is wat ik gescheven heb niet helder genoeg (ik neem even de tijd om dit te schijven, en compenseer dat met de uren die ik zaterdag aan een incident heb besteed).

Ik ben absoluut overtuigd van mijn kunnen, maar het volgende speelt/speelde, in chronologische volgorde:
1) Er waren 2 vacatures voor "ICT security specialist bij de FIOD", 1 voor Haarlem en 1 voor Utrecht. Ik woon ten oosten van Utrecht en heb uitdrukkelijk voor de locatie Utrecht gesolliciteerd;

2) Tijdens het sollicitatiegesprek bleek dat ik zou worden uitgeleend aan een andere overheidsinstantie in de regio Utrecht, terwijl het FIOD team waar ik onder zou vallen in Haarlem zit (in 2018 verhuizen ze, als het doorgaat, naar Amsterdam). Ik heb meteen aangegeven dat ik niet van plan ben om elke dag in de spits naar Haarlem of Amsterdam te reizen;

3) In de vacaturetekst stond dat ik opleidingen moest volgen. Daar ben ik totaal niet bang voor (in mijn CV vermeld ik veel cursussen en opleidingen, die ik allemaal met uitstekende resultaten heb afgelegd). Ik ging ervan uit dat het hier vooral vakgerelateerde opleidingen zouden zijn (specifieke SIEM en/of IDS/IPS technieken en dergelijke), maar dat je enkele cursussen doet om te weten wat over rechtsposities e.d. te weten begrijp ik ook volkomen;

4) Ik heb een vrije dag genomen om een hele dag durende "assessment" te ondergaan, en heb dat met goed gevolg afgelegd;

5) Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, waar meneer X en mevrouw Y van FIOD P&O aanwezig waren, hebben we overeenstemming bereikt over een startdatum en salaris;

6) Ondanks dat we, tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, 2 oktober als startdatum hadden afgesproken, werd mij eerst gevraagd of ik toch niet per 1 september kon beginnen i.v.m. opleidingen die dan zouden starten. Nadat ik had aangegeven dat dit echt niet kon i.v.m. mijn huidige werk, kreeg ik later het verzoek of ik dan alsjeblieft op 21 september al naar een 2 weken durende opleiding zou kunnen. Ik ben met mijn huidige werkgever overeengekomen dat ik daar vakantiedagen voor mocht opnemen die ik nog had (onder voorwaarde dat ik bereikbaar zou zijn voor het helpen oplossen van ernstige storingen);

7) Pas twee weken na het arbeidsvoorwaardengesprek kreeg ik het formulier waarmee ik voor het eerst vernam dat het helemaal niet om een vaste aanstelling met proeftijd zou gaan, maar om een tijdelijke aanstelling van maximaal 2 jaar;

8) Daarna heeft mevrouw Y van FIOD P&O mij in een 12 minuten durend telefoongesprek geprobeerd uit te leggen waarom in de vacaturetekst "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)" stond terwijl ik moet tekenen voor een "Tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar" (dat kon ze natuurlijk niet). Tijdens dag gesprek kwam ook ineens "stage" uit de hoge hoed. Belangrijk: op geen enkel moment heeft zij geclaimd dat mij tijdens ons arbeidsvoorwaardengesprek verteld zou zijn dat het niet om een vaste aanstelling ging. Het zou op miscommunicatie berusten dat mij dit niet tijdens het sollicitatiegesprek was verteld, waarna ze zei dat ze daar dan voortaan kennelijk maar moest gaan zitten om dit soort misverstanden te voorkomen;

9) Tijdens dat telefoongesprek bleek ook pas dat alle opleidingen bij elkaar een jaar zouden duren, gevolgd door een half jaar stage (over de duur van de opleidingen stond niets in de vacature, en van "stage" was helemaal geen sprake). WTF! Ik ben security specialist, ik wil aan het werk en bijblijven op mijn vakgebied, ik ben niet van plan om mezelf om te scholen naar een volledige rechercheur! Al die opleidingen waren, naar verluidt, nodig om "feeling" te krijgen voor het vakgebied van rechercheur (over verspilling van belastinggeld gesproken). Ik sluit overigens niet uit dat dit op een misverstand berust, maar doordat de teamleider de hele maand augustus op vakantie is en kennelijk niemand anders hier iets van weet, kon dit niet worden geverifieerd;

10) Vervolgens heb ik verschillende e-mails gestuurd met het verzoek om een compromis voor het dienstverband, en daarbij vermeld dat als we niet tot een oplossing zouden komen, ik het er niet bij zou laten zitten. Immers, als het tegenzit sta ik op straat zonder recht op WW omdat ik zelf ontslag genomen heb. Een compromis zou wellicht besproken kunnen worden met de teamleider (die de hele maand op vakantie is). Zoveel tijd heb ik niet (immers ik heb al ontslag genomen), en escalatie bleek niet mogelijk;

11) Vorige week maandag ben ik gebeld door meneer X van FIOD P&O die beweerde dat mij, tijdens mijn arbeidsvoorwaardengesprek, wel degelijk zou zijn verteld dat het om een tijdelijke aanstelling zou gaan. Ten eerste is dat niet waar, en ten tweede zou dat te laat zijn geweest (zie de uitspraak van de Nationale Ombudsman).

Het risico dat de overheidsinstantie waaraan ik zou worden uitgeleend, daar op een gegeven moment geen behoefte meer aan heeft, kan ik niet goed inschatten (ook daar wordt voortdurend gereorganiseerd, en wat voor regering we krijgen moeten we maar afwachten, en er ligt nog een wet te wachten op de eerste kamer). Als ik inderdaad eerst anderhalf jaar opleidingen en stage moet volgen/lopen, zit het er dik in dat ze daar in de tussentijd een andere oplossing hebben gevonden. En dat zou dan waarschijnlijk betekenen dat mijn werkplek Haarlem of Amsterdam zou worden.

Door Anoniem: Is de contract-vorm echt de enige reden om dit niet te doen?
Ik ben nu 58 jaar. Als de tijdelijke aanstelling, om welke reden dan ook (ik heb geen kristallen bol; ik ben nu kerngezond maar wie weet beland ik in een rolstoel - en reorganisaties zijn ook bij de overheid schering en inslag) na anderhalf tot 2 jaar niet in vast wordt omgezet, sta ik op straat en ben dan meer dan 60. Zie dan nog maar eens een fatsoenlijke andere baan te vinden. Ook heb ik geen zin meer om 3 uur per dag in files te staan (ik heb al veel te veel tijd verspild in auto's en trein).

Het telefoongesprek met meneer X was voor mij echt de druppel die de emmer deed overlopen. Onrecht moeten helpen bestrijden terwijl je vanuit de eigen organisatie een mes in de rug kunt krijgen vind ik onacceptabel. Waarschijnlijk ben ik veel te naïef geweest door te denken dat ik P&O medewerkers en hun vacatureteksten kon vertrouwen.

Deze ellende had allemaal voorkomen kunnen worden als de FIOD, in plaats van te liegen (ik neem aan dat ik ook niet mag jokken in mijn CV en wat ik vertel), had geadverteerd met als dienstverband "Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling" en in de vacaturetekst had vermeld dat je eerst anderhalf jaar tot rechercheur wordt opgeleid voordat je als ICT security specialist aan het werk kunt, waarbij of waana je wordt uitgeleend aan een andere organisatie in de regio Utrecht - terwijl de feitelijke standplaats Haarlem/Amsterdam is.

Dat allemaal vooraf geweten hebbende, had ik beslist niet gesolliciteerd op deze functie.
14-08-2017, 13:32 door Anoniem
Moraal van het verhaal; nooit je huidige baan opzeggen als je nog niet hebt getekend voor je nieuwe baan!
14-08-2017, 14:04 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem: Moraal van het verhaal; nooit je huidige baan opzeggen als je nog niet hebt getekend voor je nieuwe baan!
Dat is verstandig, maar als je vanuit een baan solliciteert (zoals ik) heb je ook nog zoiets als een opzegtermijn en (wellicht niet iedereen, maar ik wel) het fatsoen om je werkgever bijtijds te informeren zodat hij snel kan zoeken naar een vervanger, zodat je collega's hopelijk niet nog meer werk te verstouwen krijgen.

Maar ik heb nu heel wat tijd verspild (ook een zondag gestudeerd voordat ik deelnam aan de assessment), dus wat mij betreft is de moraal van mijn verhaal:

Ga ervan uit dat, in een krapper wordende markt, ondanks documenten als https://werken.belastingdienst.nl/userfiles/file/Een-integere-BD-3maart2015.pdf (ze stuurden mij trouwens 2x een oudere versie) en een uitspraak van de Nationale Ombudsman, adviseurs werving en selectie bij de overheid liegen in vacatureteksten. En dat ze jou niet tijdens je sollicitatiegesprek, uit zichzelf, fatsoenlijk vertellen hoe het wel zit.

Dus: bereid je sollicitatiegesprek goed voor met een vragenlijst, of beter, laat die vragen beantwoorden voordat je daadwerkelijk solliciteert! En overweeg om gesprekken op te nemen en/of neem iemand mee die later als getuige kan optreden.
14-08-2017, 17:39 door karma4
Inderdaad zoiets is niet netjes mede gezien de leeftijd. Wat mist is het aantal dienstjaren bij de oude baas en of daar een bijzondere regeling bij zit.

Sinds 2015 is het met de flexibilisering van de arbeidsmarkt eigenlijk armoe troef. Een opzegtermijn en vergoeding stelt nauwelijks nog wat voor. Die "riante" vertrekregeling bij de belastingdienst stelt in het geheel niets voor.
Neem nu ING met de oude regeling van voor die periode. Het is een doekje voor het bloeden wat de schade beter dekt.

Ben je de laatste jaren opnieuw gestart en heb je maar een paar dienstjaren dan maakt het baanhoppen weinig uit.
Blijft overeind staan dat je met je eigen situatie beslagen ten ijs moet gaan.
15-08-2017, 10:15 door Anoniem
Beide partijen verwarren duidelijk aanstelling en benoeming.
Plus; je kunt een BOA niet aanstellen zonder benoeming.

Dus eerlijk gezegd is men te duidelijk/eerlijk over uw toekomst, hetgeen men bij commerciele partijen niet zult lezen - maar wel zal ervaren.
15-08-2017, 23:51 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem: Beide partijen verwarren duidelijk aanstelling en benoeming.
Plus; je kunt een BOA niet aanstellen zonder benoeming.

Dus eerlijk gezegd is men te duidelijk/eerlijk over uw toekomst, hetgeen men bij commerciele partijen niet zult lezen - maar wel zal ervaren.
Ik begrijp niet waar je het over hebt.

De Nat. Ombudsman en ik vinden dat je niet mag werven met vaste aanstelling als je tijdelijke aanstelling bedoelt.

Hoe moeilijk kan het zijn? Vraag je hypotheekverstrekker eens naar het verschil als je dat zelf niet kent.
16-08-2017, 17:56 door Anoniem
Door CyberSecSollicitant:
Door Anoniem:
Door CyberSecSollicitant: ...
[*] Vooral oudere overheidsvacatures met exact die tekst - die na sluitingsdatum onmiddelijk offline gaan en die, kennelijk door handige trucs (zouden ze wat te verbergen hebben), nergens gecached worden - niet door Google maar ook niet door archive.org en archive.is.

Zie https://www.google.nl/search?q=%22Vaste+aanstelling+%28eventueel+met+een+proeftijd%29%22 (deze link heb ik zojuist ook aan de tekst bovenaan deze pagina toegevoegd).

Zijn er mensen die identieke ervaringen hebben (dus tijdelijke ipv voorgespiegelde vaste aanstelling) bij niet-overheden?
Jezus man , wordt een beetje volwassen en leer hoe de wereld werkt.
Misschien dat je redelijk handig bent met bits en bytes, maar god , wat een paarse krokodil bewaarder moet je zijn.

Misschien dat de FIOD juist daarom wat aan je gemist heeft, maar ik hoop in elk geval dat je nergens mijn collega wordt.
Dat hoop ik ook. Kun je me laten weten waar je werkt? Als je dat niet durft op deze pagina je kunt ook mailen naar CyberSecSollicitant bij XS4All in Nederland.

Zodat je naast de ombudsman en je politieke partij ook in mijn HR lijn kunt gaan zitten zuigen ?
Nee, dat gezeur zal ik ze toch maar besparen.

Mocht je te jong zijn om 'paarse krokodil' als karakterisering te herkennen - https://www.youtube.com/watch?v=mJipJwDPJ-g

Je hele serie hier ademt iemand die op z'n manier in het werk _wil_ zitten .

Maar goed , als je je sollicitaties bij de overheid of financials doet is de kans wel nul dat ik een stem in je sollicitatie commissie zal hebben.
- daarbuiten is de kans natuurlijk nog steeds erg klein , maar ik heb inderdaad wel eens aan de beoordelende kant van CV's (of de gesprekstafel) gezeten.

Ik vraag me af of je het door je boosheid gezien hebt, maar zelfs op een forum als hier waar de sympathie van nature bij de IT nerd ligt is het meeste wat je aan medestander getroffen hebt "begrijpen dat je je misleid voelt" , gecombineerd met wat mensen de juridische kant interpreteren waar je formele gelijk niet meteen overduidelijk is.


Door Anoniem: Het is een uitstekend idee om te zorgen dat niet meer beschikbare vactures de zoekresultaten niet vervuilen van mensen die werk zoeken . Denken dat dat een hoogstpersoonlijk complot is omdat er (in een tekst die maanden online staat) iets te verbergen is zegt veel over je persoon .
Voor een IT security (kandidaat) mag je ook wel een beetje meer bekend zijn met search engines.

Dingen _omhoog_ pompen in google vergt misschien trucs, maar als webmaster delen van je eigen site NIET laten indexen, of verwijderen uit de index is een standaard feature.
Om te beginnen was "(zouden ze wat te verbergen hebben)" sarcastisch bedoeld.

Misschien wel.
Uit je schrijfgeschiedenis lijkt je iemand te zijn die zaken extreem letterlijk opvat en meteen een complot of belang speculeert wanneer iemand je niet al te veel gelijk geeft (zie ook je opmerking dat iemand wat artikelen ambtenaren recht interpreteert "Dit zou best de reactie van een PZ medewerker van de FIOD kunnen zijn (of een andere overheidsclub die ook zo werft)." .

Wat je bedoelt weet jij, hoe je overkomt op je omgeving weet je omgeving . En het lijkt erop dat je daar niet zo'n goed beeld van hebt . Of misschien kan het je niet schelen. Maar jij bent blijkbaar op zoek naar een andere baan, en dan zijn het twee of drie mensen die uiteindelijk twee vragen beantwoorden : "ben je inhoudelijk geschikt, en willen we met jou als collega werken" .
Je hebt hier al een paar behoorlijke hints ('je kracht kan je zwakte worden' ) en twee botte 'afwijzingen' (X Ongeschikt en de mijne) gekregen op het tweede vlak. Je kunt in de spiegel kijken, of niet. Zo niet dan loop je waarschijnlijk her en der nog wel tegen wat frustraties aan in je leven.


Maar het is helemaal niet zo dat als je Googled, je oude vacatures niet meer vindt - integendeel. Als ik https://www.google.nl/search?q=%22Vaste+aanstelling+%28eventueel+met+een+proeftijd%29%22 open krijg ik meer dan 50 pagina's (en moet ik tussendoor aan Google uitleggen dat ik geen robot ben). Alleen krijg je bij de meeste een 404 als je op de link klikt.

Lastig vind ik dan dat er geen cached pagina's van bestaan, en vreemd is dat noch archive.org,noch archive.is historische pagina's van werkenvoornederland.nl kennen. En als je op archive.is vraagt om een pagina te laten archiveren, lukt dat niet (zie bijv. https://web.archive.org/web/*/https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/tactical-cyber-investigation-specialist-BD-2017-0255).

Ik kan de redenering wel begrijpen om vluchtige informatie zoals vacatures niet geschikt te achten voor lange termijn archivering/indexering, zeker als het zoekresultaten vervuilt. Op zich lijkt het vacature deel niet geblokkeerd in robots.txt , maar er zijn zeker meer manieren voor een webmaster om 'geen archivering' te hinten. Of en hoe werkenvoornederland.nl dat doet heb ik niet verder uitgezocht.


Om die reden heb ik een oproep gedaan dat andere mensen zouden bevestigen dat de huidige vacatures bij de FIOD als dienstverband vermelden "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)". Want volgens de e-mail die ik kreeg (zie bovenaan deze pagina) neemt de FIOD helemaal niemand meteen aan in vaste dienst, er is altijd een tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar.

Helaas heeft niemand de moeite genomen om te bevestigen dat de FIOD adverteert met als dienstverband "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)".

De oude wet - hoe meer je zelf uitzoekt, des te kleiner de kans dat je nog goede aanvullende respons krijgt.
Het zelf posten van onzin is (helaas) de beste manier om goede (en soms extreem goede) antwoorden te krijgen - zie karma4 .

Ongeteste tip : kijk eens bij het CWI (als in : centrum werk en inkomen) - met alle andere dingen die daar niet goed gaan qua IT zit daar misschien ook het opschonen van vervallen vacatures bij.
17-08-2017, 12:21 door Anoniem
Was je niet genoeg overtuigd van je kunnen om gewoon dat tijdelijke-contract-met-uitzicht-op-een-vaste-baan te tekenen?

Je bedoelt een tijdelijk contract, met een proeftijd. Waarbij je *mogelijk* een vaste baan kunt krijgen in de toekomst. Dat ligt echt niet alleen aan je eigen kunnen, maar ook of men budget heeft na afloop van het 2-jarige contract om je in vaste dienst te nemen. Is dat niet het geval, dan heb je pech. Je bent immers een *tijdelijke* werkkracht, zonder enige aanspraak op een vast contract.

Dat mensen hierover nadenken is niet zo vreemd. Zeker als je op een leeftijd bent waarop je niet zo gemakkelijk weer wat nieuws vindt. Duidelijkheid verschaffen als potentiele werkgever, i.p.v. een volstrekt verkeerde beeld voorschotelen is verder ook wel zo netjes.

Had je dit niet zelf kunnen bedenken, voordat je bovenstaande kort-door-de-bocht reactie plaatste ? Er zijn tal van mensen, met heel veel kwaliteiten, die na afloop van een tijdelijk contract hun baan simpelweg verliezen.
17-08-2017, 15:49 door CyberSecSollicitant - Bijgewerkt: 18-08-2017, 08:20
@Anoniem vandaag 12:21: dank voor jouw reactie!

@Anoniem gisteren 17:56: ik ben 58 dus ken de paarse krokodil, maar wat die met de P&O mensen van de FIOD of met mij te maken heeft, snap ik niet. Of bedoel je dat de FIOD traag is met mij voor laster dagvaarden omdat ik hier zou zitten te liegen (wat ik niet doe)?

En wat ik ook niet snap:
Door Anoniem, gisteren 17:56: gecombineerd met wat mensen de juridische kant interpreteren waar je formele gelijk niet meteen overduidelijk is.

Nogmaals:

1) De FOID werft met "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)";
2) De wet schrijft voor [1] dat de proeftijd bij een vaste aanstelling maximaal 2 maanden duurt;

3) ECHTER: iedereen die bij de FIOD solliciteert en wordt aangenomen krijgt een tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar, met "uitzicht" op een vaste aanstelling.


Wat is hier "niet meteen overduidelijk" aan?

Natuurlijk is er sprake van een "spel" maar dat gaat over salaris, opleidingen e.d. Dit is alsof in een folder een mooi aangeklede Golf GTI voor bedrag X staat en je een stuk van die prijs afpraat, om vervolgens voor dat afgesproken bedrag de goedkoopste Polo geleverd te krijgen. Dat heet misleiding.

En er is duidelijk geen sprake van een incident, dus geen drukfout in de folder of in de vacaturetekst op werkenvoornederland.nl. Na de afkeuring van de Nationale Ombudsman [2] noem ik dat opzettelijke misleiding.

(Moet jij eens doen in je CV, belastingaangifte of ritregistratie van je leaseauto die je niet privé zegt te gebruiken).

Trouwens, de tekst op de site van de Rijksoverheid is ook misleidend. Als je van boven naar beneden leest, zie je:
Proeftijd schriftelijk vastleggen

Uw werkgever moet schriftelijk vastleggen hoe lang uw proeftijd is. De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst. De proeftijd is nooit langer dan 2 maanden.
(onderstreping aangebracht door mij). Een normaal mens houdt hier op met lezen.

Maar stel dat je (als een soort bureaucraat, met of zonder paarse krokodil) toch verder leest, dan zie je:
Bij tijdelijke contracten kunnen andere regels voor de proeftijd gelden. Dit kan alleen als dit in de cao staat. Of in een regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan, zoals een gemeente.
Ten eerste staat hier NIET dat een proeftijd bij tijdelijke contracten LANGER kan duren dan 2 maanden. Omdat dit kennelijk WEL kan en mag, is de eerdergenoemde tekst nooit langer dan 2 maanden een leugen. En kan de Rijksoverheid m.i. beter meteen naar de wettekst verwijzen dan misleidende samenvattingen publiceren.

Ten tweede: als je op een vaste baan solliciteert is een regel die begint met "Bij tijdelijke contracten" sowieso niet van toepassing op jouw arbeidsovereenkomst en kun je dit gerust negeren. Toch?

[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoelang-duurt-een-proeftijd
[2] https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2015/137
22-08-2017, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien de hoeveelheid "werken bij het rijk"-advertenties die hier te zien zijn, en dat er klaarblijkelijk toch enkele ambtenaren in de belastingbetaler zijn tijd meelezen, vraag ik me af of de signalen die hier te lezen zijn ook bij de overheid terecht komen. Afgaande op wat er van buitenaf te zien is niet, maar dat levert vooral weer een vervolgvraag op: Waarom is het daar zo strikt eenrichtingsverkeer en worden signalen uit de samenleving zo ontzettend slecht opgepakt?

Simpel te verklaren: Er word al jaren niet naar de werkvloer geluisterd...
24-08-2017, 09:42 door Anoniem
wat is er mis mee?
de FIOD zet in de vacaturetekst duidelijk dat je een opleiding en stage met goed gevolg moet afronden in die eerste 2 jaren. Logisch toch dat ze je een 1e aanstelling geven van 2 jaar, want als je de opleiding niet haalt, kunnen ze je niet gebruiken
24-08-2017, 10:47 door Anoniem
Door Anoniem: wat is er mis mee?
Ik denk dat dit al een paar keer uitgelegd is.

de FIOD zet in de vacaturetekst duidelijk dat je een opleiding en stage met goed gevolg moet afronden in die eerste 2 jaren. Logisch toch dat ze je een 1e aanstelling geven van 2 jaar, want als je de opleiding niet haalt, kunnen ze je niet gebruiken
Maar ze moeten er wel eerlijk over zijn in de advertentie en tijdens de sollicitatiegesprekken, en dat waren ze niet.
24-08-2017, 10:55 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem: wat is er mis mee?
de FIOD zet in de vacaturetekst duidelijk dat je een opleiding en stage met goed gevolg moet afronden in die eerste 2 jaren. Logisch toch dat ze je een 1e aanstelling geven van 2 jaar, want als je de opleiding niet haalt, kunnen ze je niet gebruiken
Denk je nou werkelijk dat ik zo'n lawaai zou maken als dat in de vacaturetekst stond?

De kop boven de tekst heb ik helaas niet opgeslagen, maar het volgende heeft er zeker in gestaan (het meeste ervan komt terug in de vacaturetekst verderop die ik wel heb opgeslagen:
ICT-security specialist
Standplaats: Utrecht
Uren per week: 32 - 36
Maandsalaris: €2.996 – €5.219
Salarisniveau: schaal 10, schaal 11
Niveau: Bachelor - HBO
Vacaturenummer: 899242
Dienstverband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)

De tekst die ik wel heb opgeslagen (de opmaak kan iets afwijken, ik heb destijds de platte tekst gekopieerd):
Functieomschrijving
Ben jij de white-hat die de infrastructuur en gegevens van bedrijven en overheden wil beschermen tegen cybercriminelen? Kunnen we jou midden in de nacht wakker maken als actie nodig is? Ben je nieuwsgierig, flexibel én kun je goed samenwerken? Ben jij de nieuwe ICT-security specialist van de FIOD van de Belastingdienst?
De FIOD is de opsporingsdienst van de Belastingdienst, die bijdraagt aan rechtshandhaving en dús aan een veilige(r) bv Nederland. Opsporing op het gebied van economische, financiële en fiscale fraude is de hoofdtaak van de FIOD. Voor het wettelijk en correct uitvoeren van een deel van haar taken heeft de FIOD ook een aantal ICT-projecten onder de hoede, waarvoor nauw wordt samengewerkt met de nationale politie. Binnen die projecten is digitale beveiliging van infrastructuur en gegevens van groot belang!
In jouw rol van ICT-security specialist van de FIOD participeer je in de selectie en realisatie van beveiligingssystemen en -maatregelen, die vooral op basis van open source oplossingen worden gerealiseerd. En omdat jij altijd als eerste op de hoogte bent over de nieuwe technologieën en methoden (die door cybercriminelen worden gebruikt en toegepast), ben jij bij uitstek degene die kan adviseren over de benodigde beveiligingssystemen én -maatregelen binnen die complexe infrastructuren. Je bent dan ook zeer nauw je betrokken bij de opbouw en configuratie van bestaande en nieuwe beveiligingssystemen. Ook maak je onderdeel uit van het incident response proces en je adviseert over de te nemen maatregelen in geval van beveiligingsincidenten. Allemaal werkzaamheden die je uitvoert in een multidisciplinair scrum team.
En omdat criminaliteit digitaliseert en globaliseert is het bijna vanzelfsprekend dat jij je bovendien omringt met (externe) netwerken met wie je kennis en kunde deelt.
Als ICT-security specialist werk je in een vertrouwensfunctie: het veiligheidsonderzoek (VGB-A) is dan ook onderdeel van de selectieprocedure.

Functie-eisen
Je hebt een hbo-diploma IT-security of in een vergelijkbare richting. Als je (nog) niet beschikt over dit hbo-diploma, maar met jouw cv aantoont dat je ruimschoots beschikt over onderstaande functie-eisen, word je van harte uitgenodigd om toch te solliciteren.
Je beschikt over minimaal drie jaar aantoonbare en recente werkervaring op het gebied van cryptografie, web- en netwerksecurity.
En je hebt minimaal drie jaar aantoonbare en recente werkervaring in het opbouwen, configureren en beheren van Splunk Enterprise for security.
Je hebt ervaring in het implementeren van open source monitoring systemen zoals Nagios of Sensu en in het hardenen van (Linux-)systemen.
Je hebt ervaring in het implementeren van beveiligingsmaatregelen zoals firewalls (juniper, cisco, iptables) en VPN oplossingen (Openvpn, ipsec) en met het inrichten van een incident response proces.
En je hebt bovendien kennis van en ervaring met Agile/Scrum.
In de afgelopen zes jaar heb je minimaal vier jaar gewerkt aan de implementatie van siem/sem/sim, intrusion detection en intrusion prevention systemen binnen een hoofdzakelijk Unix/Linux-omgeving, gedeeltelijk op basis van open source oplossingen.
Je hebt de opsporingsbevoegdheid of je bent bereid deze opleiding te volgen en met goed gevolg af te ronden.
Je bent bereid om in voorkomende gevallen over of buiten kantooruren te werken.
Je bent in het bezit van een rijbewijs B.

Jouw competenties?
- analyseren
- creativiteit
- initiatief
- netwerken
- plannen en organiseren
- productgerichtheid (kwalitatief

Wat vinden we nog meer belangrijk?
Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk én ook in het Engels. Je bent in staat om technologische ontwikkelingen te vertalen naar de opsporingspraktijk van de FIOD. Je durft buiten gebaande paden te treden en je gaat altijd uit van mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Je houdt dan ook altijd rekening met het perspectief op lange termijn. En wij verwachten dat onze werknemers integer zijn. We hebben (wederzijds) vertrouwen hoog in het vaandel staan en onze basis is oprechte betrokkenheid van en naar ons personeel.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11 en schaal 12
Maandsalaris: Min €2.996 – Max. €5.219 (bruto)
Dienstverband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36
Rijbewijs: B

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn. Je wordt pas definitief bij de FIOD benoemd als je de relevante opleidingen, waaronder de opleiding tot opsporingsambtenaar (OA) en de rechercheopleiding van de FIOD met goed gevolg hebt afgerond en nadat er een Verklaring van Geen Bezwaar naar aanleiding van het antecedentenonderzoek is afgegeven. Als je hier niet aan voldoet, word je benoeming bij de FIOD beëindigd. Gedurende de opleiding is een arbeidsduur van 36 uur verplicht.

Bijzonderheden
Deze vacature is extern opengesteld.
We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand, waarna jouw sollicitatie conform geldende afspraken in beschouwing wordt genomen. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die beschikking mee. Als in de vacature meerdere standplaatsen zijn aangegeven, geef dan in je sollicitatiebrief duidelijk aan voor welke standplaats jij opteert. Wanneer je opteert voor meerdere standplaatsen geef dan duidelijk aan welke standplaats jouw eerste, tweede en eventueel derde voorkeur heeft. Je wordt niet meerdere malen uitgenodigd voor een selectiegesprek als je opteert voor meer dan één standplaats. Het is mogelijk dat je wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek en geplaatst in de standplaats van jouw tweede of derde voorkeur.

We verwachten van kandidaten maximale flexibiliteit ten aanzien van inzetbaarheid binnen en soms ook buiten de regio. Indien je in het bezit bent van een rijbewijs B selecteer in het sollicitatieformulier bij het veld "Rijbewijs" de optie "Ja" De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.
Een (online) voorselectietest of een assessment maakt deel uit van het sollicitatieproces (uitgezonderd interne horizontale kandidaten). Het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken, kan deel uitmaken van het sollicitatieproces.
Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Hoe was het voor jou?
De Belastingdienst wil graag weten hoe de sollicitant de verschillende stappen in het sollicitatieproces ervaart. Daarom is onafhankelijk onderzoeksbureau TNS NIPO gevraagd om hier onderzoek naar te doen: met de resultaten kan het proces worden verbeterd. De mogelijkheid bestaat dat je na het sollicitatieproces wordt benaderd voor het invullen van een vragenlijst. Het invullen daarvan is vrijwillig en anoniem en neemt ongeveer 15 minuten in beslag.

Er staat nergens iets over een tijdelijke aanstelling van 2 jaar. Ik zocht een vaste baan als security specialist (niet als rechercheur) en heb simpelweg:
1) "Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)", conform [1], geïnterpreteerd als een vaste aanstelling met proeftijd van maximaal en hoogstwaarschijnlijk 2 maanden;
2) Aangenomen dat "Je wordt pas definitief bij de FIOD benoemd als je de relevante opleidingen ... antecedentenonderzoek ..." ontbindende voorwaarden zijn van de vaste aanstelling (immers wetgeving verandert en ik ben gewend dat ik elke screening opnieuw moet doorstaan).

Wellicht ben ik ontzettend naïef geweest, maar ik heb de vacaturetekst en [1] echt goed gelezen. Wat mij betreft is het klip en klaar dat uit niets blijkt dat het om een "Tijdelijke aanstelling met uitzicht op een vaste aansteling" zou gaan, wat dit in werkelijkheid is en waar bijv. de AIVD wel mee werft.

[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoelang-duurt-een-proeftijd
24-08-2017, 11:05 door CyberSecSollicitant - Bijgewerkt: 24-08-2017, 11:25
Ter vergelijking de vacaturetekst voor een andere functie die vandaag nog online staat, waarin ook NIETS over 2 jaar opleidingen/tijdeljjke aanstelling/proeftijd staat, uit https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/tactical-cyber-investigation-specialist-BD-2017-0255:

Tactical cyber investigation specialist
Belastingdienst

Stand­plaats: Haarlem
Werkplekken: 4
Uren per week: 32 - 36
Maand­salaris: €2.519 - €4.605
Salaris­niveau: schaal 9, schaal 10, schaal 11
Niveau: Bachelor - HBO
Vakgebied: Fiscaal, Financieel / economisch, ICT, Orde / vrede / veiligheid
Reageren voor: 26 augustus Nog 1 dag
Vacature­nummer: 876581
Plaatsingsdatum: 28 juli 2017
Dienst­verband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)

Functie­omschrijving

Wil jij bijdragen aan de veiligheid van de bv Nederland? Zit speuren in jouw bloed en stel je alles in het werk om de onderste steen boven te halen? En wil jij de door jou of jouw collega’s ontwikkelde tools, technieken en methods in de praktijk toepassen om cybercriminaliteit én criminelen te slim af te zijn? Ben jij de nieuwe tactical cyber investigation specialist van het financial advanced cybercrime team van de FIOD van de Belastingdienst ?

Het financial advanced cybercrime team (FACT) van de FIOD wil financieel-economische en fiscale criminaliteit met een cybercomponent bestrijden. State-of-the-art ! Het FACT is daarom gestoeld op drie pijlers: opsporing, kennis en expertise én (inter)nationale samenwerking, waardoor het FACT zowel opsporingsteam als kenniscentrum is en invulling geeft aan het zien, verwerven en opsporen van zogenaamde ‘black swan-signalen’. Het FACT zoekt hiervoor actief de samenwerking met (opsporing)teams binnen de FIOD en met ketenpartners, zoals de Belastingdienst, de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en Europol.

In jouw rol van tactical cyber investigation specialist - een opsporingsfunctie bij uitstek - onderzoek jij cybercrime en hightechgerelateerde fraude en strafbare feiten. Jij bent degene die de door jouw collega’s ontwikkelde tooling, methoden en technieken inzet om aan fraude gerelateerde cybercriminaliteit op te sporen.

Jouw kennis, kunde én creativiteit op financieel-economisch terrein draagt in belangrijke mate bij aan de opsporing van financiële cybercriminaliteit en je hebt de natuurlijke drang om ook anderen daarin mee te nemen en op te leiden: gevraagd en ongevraagd informeer en adviseer je jouw collega’s én de FIOD. En omdat criminaliteit digitaliseert en globaliseert, omring jij je met allerlei (externe) netwerken met wie je jouw én hun kennis en expertise deelt.

Het FACT bevindt zich in een zeer dynamische en innovatieve omgeving die nog volop in ontwikkeling is en vorm moet krijgen. Samen met jouw collega’s speel jij een rol van betekenis in de opbouw en professionalisering ervan én in de aanpak van opsporingsonderzoek en de ontwikkeling van een visie op onze modus operandi!

Functie-eisen
- Je hebt een hbo-diploma in een financieel-economische richting.
- Je hebt ervaring in de accountancy. En ook als je jezelf daarin wilt ontwikkelen, ben je van harte uitgenodigd om te solliciteren.
- Je hebt aantoonbare affiniteit met de (ontwikkelingen in de) digitale wereld.
- Je bent bevoegd opsporingsambtenaar of bereid deze opleiding succesvol af te ronden.

Jouw competenties?
- analyseren
- besluitvaardigheid
- doorzettingsvermogen
- omgevingsbewustzijn
- plannen en organiseren
- samenwerken
- stressbestendigheid

Wat vinden we nog meer belangrijk?
Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Je bent in staat om nieuw ontwikkelde technologische producten te testen in de opsporingspraktijk van de FIOD. Je durft buiten gebaande paden te treden en je gaat altijd uit van mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Je hebt bij uitstek een hands-on-mentaliteit, maar houdt altijd rekening met het perspectief op de lange termijn. Én je bent integer. De FIOD heeft (wederzijds) vertrouwen hoog in het vaandel staan en onze basis is oprechte betrokkenheid van en naar ons personeel.

Arbeids­voorwaarden
- Salaris­niveau: schaal 9, schaal 10 en schaal 11
- Salaris­omschrijving: Je salaris is afhankelijk van je kennis en ervaring. Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering.
- Maand­salaris: Min €2.519 – Max. €4.605 (bruto)
- Dienst­verband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
- Minimaal aantal uren per week: 32
- Maximaal aantal uren per week: 36
- Rijbewijs B

Overige arbeids­voorwaarden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn.

Je wordt pas definitief bij de FIOD benoemd als je de relevante opleidingen, waaronder de opleiding tot opsporingsambtenaar (OA) en de rechercheopleiding van de FIOD met goed gevolg hebt afgerond en nadat er een Verklaring van Geen Bezwaar naar aanleiding van het antecedentenonderzoek is afgegeven. Als je hier niet aan voldoet, word je benoeming bij de FIOD beëindigd. Gedurende de opleiding is een arbeidsduur van 36 uur verplicht.

Bijzonderheden
Deze vacature is extern opengesteld.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand, waarna jouw sollicitatie conform geldende afspraken in beschouwing wordt genomen. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die beschikking mee.

Als in de vacature meerdere standplaatsen zijn aangegeven, geef dan in je sollicitatiebrief duidelijk aan voor welke standplaats jij opteert. Wanneer je opteert voor meerdere standplaatsen geef dan duidelijk aan welke standplaats jouw eerste, tweede en eventueel derde voorkeur heeft. Je wordt niet meerdere malen uitgenodigd voor een selectiegesprek als je opteert voor meer dan één standplaats. Het is mogelijk dat je wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek en geplaatst in de standplaats van jouw tweede of derde voorkeur.

We verwachten van kandidaten maximale flexibiliteit ten aanzien van inzetbaarheid binnen en soms ook buiten de regio.

Indien je in het bezit bent van een rijbewijs B selecteer in het sollicitatieformulier bij het veld "Rijbewijs" de optie "Ja"

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Een (online) voorselectietest of een assessment maakt deel uit van het sollicitatieproces (uitgezonderd interne horizontale kandidaten). Het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken, kan deel uitmaken van het sollicitatieproces.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Hoe was het voor jou?
De Belastingdienst wil graag weten hoe de sollicitant de verschillende stappen in het sollicitatieproces ervaart. Daarom is onafhankelijk onderzoeksbureau TNS NIPO gevraagd om hier onderzoek naar te doen: met de resultaten kan het proces worden verbeterd. De mogelijkheid bestaat dat je na het sollicitatieproces wordt benaderd voor het invullen van een vragenlijst. Het invullen daarvan is vrijwillig en anoniem en neemt ongeveer 15 minuten in beslag.

Als je nou meent dat je hieruit kunt afleiden dat het om een tijdelijke aanstelling met een proeftijd van maximaal 2 jaar gaat, meld dat dan nog even hieronder.

Omdat deze vacature ook morgen verdwenen zal zijn: https://imgur.com/a/OiWuK
24-08-2017, 11:57 door Anoniem
Ja hoor, dat is wel af te leiden, voorwaarde dat je aan een aantal verplichtingen moet voldoen en het ARAR art. 5 lid 2 tenzij je al een ambtenaar bent, dan heb je al een wettelijke aanstelling.
24-08-2017, 12:47 door CyberSecSollicitant
Door Anoniem: Ja hoor, dat is wel af te leiden, voorwaarde dat je aan een aantal verplichtingen moet voldoen en het ARAR art. 5 lid 2 tenzij je al een ambtenaar bent, dan heb je al een wettelijke aanstelling.
Oh, een Anoniem die het beter weet dan de Nationale Ombudsman?

En, uit http://wetten.overheid.nl/BWBR0001950/2017-01-01:
Artikel 5
1 De aanstelling geschiedt in vaste of tijdelijke dienst.
2 De aanstelling geschiedt in vaste dienst, tenzij er grond is een aanstelling in tijdelijke dienst te verlenen.
Ik lees nergens in de vacatures expliciet dat er een grond is om een aanstelling in tijdelijke dienst te verlenen. Als je tijdens je vaste aanstelling een screening niet haalt, kun je ook gaan (ontbindende voorwaarden bestaan altijd bij dit soort functies).

Ik ga niet de ARAR zitten bestuderen en zitten what-iffen als ik solliciteer, Ik ga ervan uit dat ze vakmensen op mijn vakgebied zoeken i.p.v. extraverte arbeidsrechtspecialisten, en dat ik eerlijk wordt voorgelicht.

Als je "Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling" bedoelt, schrijf dat dan. Probleem opgelost.
24-08-2017, 13:58 door Anoniem
Je zal helemaal gelijk hebben, en nu? Klacht indienen bij de FIOD en excuses krijgen van de FIOD en als dit niet lukt dan klagen bij de Ombudsman om dan alsnog een excuses krijgen?
24-08-2017, 15:29 door CyberSecSollicitant - Bijgewerkt: 24-08-2017, 15:30
Ik koop niets voor excuses en vraag daar dan ook niet om.

Ik probeer slechts lotgenoten te waarschuwen. En ik hoop hiermee de overheid ervan te overtuigen dat, als zij eerlijke werknemers wil -die vakmensen zijn op hun vakgebied-, zij niet al voor de poort het verkeerde voorbeeld moet geven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.